De grootste fout bij het maken van een smoothie

Is fruit uit de blender gezond?

Gevraagd door: dr. Victor Ramautar  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (21 stemmen)

Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Is een smoothie even gezond als fruit?

In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.

Welk fruit kan in de blender?

Voor de simpelste fruit smoothies heb je een blender, vloeistof en fruit nodig.
...
Hoe maak je een fruit smoothie?
 • Appel (1 stuk)
 • Aardbeien (100 g)
 • Abrikozen (100 g)
 • Ananas (100 g)
 • Bosbessen (100 g)
 • Druiven (100 g)
 • Kersen (100 g)
 • Frambozen (100 g)

Wat mag niet in de blender?

10 dingen die je nooit in de blender mag stoppen
 • Knoflook. ...
 • IJsblokjes en bevroren producten. ...
 • Aardappelen. ...
 • Gedroogd fruit en gedroogde groenten. ...
 • Groene bladgroenten. ...
 • Gember. ...
 • Peperbollen. ...
 • Hete vloeistof.

Hoeveel smoothie mag je per dag?

Twee à drie stuks per dag is het advies, maar in een smoothie kruipen al snel vijf à tien stuks waardoor ze vaak hooggeconcentreerde bronnen van fruitsuikers worden”, vertelt diëtist Ryan Andrews.

19 gerelateerde vragen gevonden

Is gepureerd eten gezond?

Als u gepureerd of anderszins fijngemalen eten eet, ontbreekt er dus eigenlijk een deel van de spijsvertering. “Daarom is het verstandig en beter voor je vertering om te kauwen op een smoothie of puree. Een smoothie goed dik maken en met een lepel eten kan een oplossing zijn”, adviseert Sabine Leijten.

Is smoothie goed als ontbijt?

Een gezond ontbijt hoeft niet veel tijd te kosten. Met een ontbijt smoothie ben je binnen een paar minuten klaar en voed je je lichaam met een grote portie vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.

Wat is beter blender of juicer?

Wie meer groente en fruit wil binnenkrijgen, kiest beter voor een blender dan voor een sapcentrifuge. In de smoothies en soepen die je in de blender maakt, zitten veel meer gezonde bestanddelen van groente en fruit dan in sapjes die je perst met de sapcentrifuge of slowjuicer.

Waarom geen magere yoghurt in smoothie?

Integendeel: een beetje vet in je yoghurt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Kijk op de verpakking waar de meeste eiwitten in zitten. Extra goed zijn de yoghurts die probiotica bevatten.

Waarom fruit niet in blender?

Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.

Kun je sinaasappels in de blender doen?

Pel de sinaasappels en doe de partjes (met velletje) ook in de blender. Vul aan met het wortelsap en blend tot een gladde smoothie. Schenk in hoge glazen en serveer.

Wat is het gezondste fruit om te eten?

Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).

Kun je afvallen van smoothies?

Het is van belang dat je smoothie weinig calorieën bevat maar wel alle essentiële voedingsstoffen. Een gezonde smoothie bevat de juiste mix aan vitaminen, vezels, eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. Wanneer je de juiste ingrediënten gebruikt dan wordt afvallen met smoothies een serieuze optie.

Kan je door smoothies afvallen?

Door smoothies te drinken en verder niets aan je lifestyle te veranderen, zal je niet afvallen. Afvallen draait namelijk om het creëren van een calorietekort. Daarmee bedoelen we dat je meer calorieën verbrandt, dan dat je binnenkrijgt. Je kan bijvoorbeeld meer sporten, zodat je meer verbrandt.

Kan je van smoothies afvallen?

Smoothies zijn uitstekende voeding bij het afvallen. Als je op de goede manier smoothies drinkt, helpt dit bij het afvallen zonder honger te krijgen of energie te verliezen.

Waarom is smoothie niet goed voor je?

In de meeste smoothies zit veel fruit. Fruit is natuurlijk gezond, maar in alle soorten fruit zit vruchtensuiker. Je krijgt dus relatief veel vruchtensuikers binnen als je een fruitsmoothie drinkt. Dit vruchtensuiker levert net zoveel calorieën als suiker uit de suikerpot.

Kan je bevroren fruit in een blender doen?

IJsblokjes en bevroren producten

Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien.

Wat doe je eerst in de blender?

Voor het gemak de juiste volgorde op een rij:
 • Vloeibare onderdelen zoals (plantaardige) melk, sap of water.
 • Poeder of bladeren.
 • Verse groente en fruit.
 • Vaste, zware producten zoals ijsblokjes of bevroren fruit.

Hoe lang mag een blender aan?

Blenders zijn relatief kleine apparaten met veel vermogen. Hierom is het belangrijk dat je de blender niet langer dan één minuut aan één stuk door gebruikt.

Wat is beter groente of fruit?

Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.

Kan een mandarijn in de blender?

De peer doe je met schil en al in de blender, bij de mandarijn peuter je alleen de eventueel aanwezige pitjes eruit. Met een goede blender is je smoothie daarna in een mum van tijd klaar.

Welke smoothies zijn het gezondst?

Gezonde smoothies met veel fruit en vitamines

Fruit, vooral banaan, is een goede basis voor smoothies. Door 's ochtends een fruit smoothie te maken met bijvoorbeeld banaan, kiwi of bevroren fruit krijg je direct een vitaminebom binnen, waardoor je meteen energie hebt voor de rest van de dag.

Waarom banaan in smoothie?

Ze zitten vol met vitamines, vezels en mineralen die je gewicht en gezondheid een flinke boost geven. Ook zijn bananen de perfecte basis om een smoothie mee te maken omdat ze lekker zijn en je er makkelijk groenten aan kunt toevoegen.

Is een banaan goed voor je?

Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.

Welk fruit niet combineren met yoghurt?

Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.