THEORIE 6 D1H4 Kromlijnige beweging Frenetstelsel

Welke 6 controles 6 B's doe je bij de kraamvrouw?

Gevraagd door: drs Jelle Smits  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (58 stemmen)

Bij een afwijkende uitkomst van de observaties en/of controles pas je de frequentie van de controles aan.
  1. Temperatuur opnemen. ...
  2. Tellen van de hartslag (polstellen) ...
  3. Observeren van het vloeien (de lochia) ...
  4. Baarmoederstand bepalen. ...
  5. Controle van het perineum. ...
  6. De benen. ...
  7. Controle van de uitscheiding.

Welke controles doe je bij een kraamvrouw?

Van de kraamvrouw worden o.a. de temperatuur, de pols, het bloedverlies, de uitscheiding van urine en ontlasting, de borsten, de eventuele hechtingen en baarmoederstand gecontroleerd, zo ook haar emotionele stabiliteit gedurende de kraamperiode. Dit wordt allemaal bijgehouden in het zorgdossier.

Welke controles voer je dagelijks uit bij de kraamvrouw?

Tijdens de kraamweek worden dagelijks controles gedaan bij moeder en kind door de kraamverzorgende en door de verloskundige. Bij de kraamvrouw: temperatuur, polsslag, borsten, hoogte van de baarmoeder, bloedverlies en hechtingen bij een wond.

Hoe snel zakt baarmoeder na bevalling?

Na je bevalling wordt je opgerekte baarmoeder weer kleiner. Ongeveer 6-8 weken na de bevalling heeft deze weer de normale grootte. Het kleiner worden van de baarmoeder kan gepaard gaan met nawee? n.

Welke controles en observaties voer je uit bij een pasgeborene?

Controleer de temperatuur van de pasgeborene iedere dag twee keer en indien nodig vaker. Meet de temperatuur ten alle tijden rectaal. De normaalwaarde van de temperatuur van de pasgeborene ligt tussen de 36.5˚C en 37.5˚C. De temperatuur kan tussen de 36.8˚C en 37.2˚C schommelen.

33 gerelateerde vragen gevonden

Welke 4 aspecten observeert de kraamverzorgende aan de urine?

Laat de kraamvrouw daarom rustig op het toilet zitten en wachten op wat komen gaat. Laat de kraan lopen of laat de kraamvrouw tijdens het douchen plassen. Waarschuw de verloskundige als het urineren niet binnen 8 uur postpartum lukt. Laat de kraamvrouw de eerste dagen iedere drie uur (proberen te) urineren.

Wat is een Kraamwijzer?

Tijdens of na je bevalling maak je kennis met je kraamverzorgende. Zij geeft je de eerste adviezen. In de kraamwijzer komen de besproken onderwerpen aan bod zodat je deze op ieder gewenst moment rustig kunt nalezen.

Hoe voelt een verzakking na bevalling?

Klachten bij een verzakking

Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.

Wat is postnatale depletie?

Postnatale depletie: moeder en oververmoeid. Als je moeder bent, misschien pas net of al wat jaren, en constant doodmoe bent en gestresst, dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie. Dit een probleem waar zo'n 50% van de moeders mee te maken krijgt.

Hoe lang na bevalling weer op oude gewicht?

Negen maanden op, negen maanden af. Het is een bekende uitdrukking. Maar het postpartum herstel ligt ingewikkelder dan velen denken. Het duurt nog maanden voordat je lichaam weer in balans is met de nieuwe hormoonhuishouding na de zwangerschap.

Waarom ben je 6 weken kraamvrouw?

Zij komt een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby. Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.

Hoe weet je dat je bijna moet bevallen?

Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.

Hoeveel procent van de vrouwen krijgt een postnatale depressie?

In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks ruim 23.000 vrouwen rondom de bevalling of zwangerschap een depressie. Een postpartum depressie (in de volksmond bekend als postnatale depressie) is daarmee de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders.

Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid?

Je hebt last van concentratieproblemen, vermoeidheid, futloosheid, soms huilbuien en chaotisch denken. Ook zie je overal tegenop. Je hebt wel zin om dingen te gaan doen, maar je hebt er de energie niet voor.

Hoe weet ik dat ik een verzakking heb?

U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen. Ook kunt u pijn in uw rug hebben. U kunt niet goed zitten, fietsen of wandelen. U ziet of voelt de baarmoedermond bij de ingang van uw vagina.

Kan een huisarts zien of je een verzakking hebt?

De huisarts

Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.

Hoe weet je of je een baarmoederverzakking hebt?

U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.

Waar zit KraamZus?

Voer jouw postcode in en controleer of KraamZus zorg biedt in jouw regio. Leveren wij volgens de postcode checker geen zorg op jouw postcode, maar zijn wij wel actief in de provincie waar je woont? Stuur ons dan een mail naar info@kraamzus.nl met je gegevens.

Wat doet de Kraamvogel?

Met het expertisecentrum kraamzorg werken we in de provincie Antwerpen zowel voor (aanstaande) ouders als voor professionelen en studenten. We organiseren workshops in de Huizen van het Kind Antwerpen om ouders (in wording) goed te informeren en moeders samen te brengen.

Wat is de Kraamvogel?

De kraamverzorgende is tijdens de bevalling dus een soort vliegende kiep. Meteen na de bevalling verzorgt ze jou en je pasgeboren baby. Ze helpt je al in de eerste minuten met je baby aanleggen als je borstvoeding gaat geven.

Wat te doen bij een fluxus post partum?

Behandeling van fluxus

Hoe meer bloed je verliest, hoe ernstiger de fluxus. In de eerste instantie zal de gynaecoloog proberen je baarmoeder samen te laten trekken. Dit gebeurt met oxytocine, dat via een infuus wordt toegediend. Daarnaast kan een massage van de baarmoeder helpen.

Hoe lang kraamzorg Na ziekenhuis?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Waarom heet het kraamzorg?

Maar waarom heet het bed waarin de vrouw bevalt eigenlijk een kraambed? Woorden als kraambed, kraamtijd, kraamvrouw en kraamverzorgster zijn gevormd met het woord kraam, dat ook fungeert als tweede deel van marktkraam. In de vorm craam, crame komt dit woord sinds de 13e eeuw voor in onze taal.

Hoeveel procent van de bevolking is depressief?

In Nederland krijgt iets minder dan 1 op de 5 volwassenen van 18-64 jaar ooit in het leven te maken met een depressie (2007-2009). Elk jaar geldt dat voor ongeveer 5% van de volwassenen. Vrouwen in de leeftijdscategorie 25-34 jaar hebben de grootste kans op een depressie (2007-2009).

Hoe groot is de kans op een tweede postnatale depressie?

Kans op herhaling bij volgende zwangerschap

Ongeveer 60 procent van de vrouwen die een postnatale depressie hebben gehad, krijgt opnieuw klachten bij een volgende zwangerschap. Voldoende rust en gezonde voeding kunnen helpen om dit te voorkomen.

Volgende artikel
Wat te verwachten in de kraamweek?