Zo verlicht je snel de pijn van kiespijn! | Handig

Kan kiespijn wegtrekken?

Gevraagd door: Jente van der Linden  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (2 stemmen)

Kiespijn kan meerdere oorzaken hebben en komt in verschillende varianten voor. De pijn kan continu aanwezig zijn (een zeurende pijn of een kloppend gevoel), maar kan bijvoorbeeld ook wegtrekken en komt weer naar voren tijdens het nuttigen van koud, warm of zoet eten en drinken of bij luchtstroom.

Kan kiespijn vanzelf weg gaan?

Soms gaat kiespijn ook vanzelf weer over. Al gebeurt dit niet vaak. Mocht u om wat voor reden dan ook kiespijn hebben, wacht niet te lang en ga op tijd naar de tandarts voor een controle. U zult altijd zien dat uw kiespijn weer terugkomt of juist verergert wanneer u er niet op zit te wachten.

Kan kiespijn uitstralen?

Bij een niet tijdig behandeld gaatje in tand of kies kan er een wortelpuntontsteking ontstaan. Hierbij zitten de bacteriën heel diep in de wortel van de kies of tand. Dit veroorzaakt een kloppende en uitstralende pijn die je niet kunt missen.

Hoe lang kan je rondlopen met kiespijn?

Indien beginnende kiespijn langer dan 3 dagen aanhoudt neem dan contact met ons op, wij kunnen dan onderzoeken of de pijn afkomstig is van een ontsteking van de tandzenuw, of van een ontsteking in het kaakbot, of van een ontsteking van het tandvlees.

Kan zenuwpijn kies overgaan?

Bij een ontstoken zenuw in uw tand of kies is het noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan. Een ontstoken zenuw geneest namelijk niet meer uit zichzelf.

37 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt het afsterven van een zenuw kies?

Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.

Is kiespijn altijd een ontsteking?

Kiespijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van kiespijn zijn gaatjes, ontstoken tandvlees, doorkomende verstandskiezen, scheefgroeiende verstandskiezen, een ontsteking van de wortel, een kaakholte ontsteking, tanderosie, blootliggende tandhalzen of een abces.

Hoe kan je kiespijn stoppen?

Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.

Hoelang blijft een kies pijn doen?

Gemiddeld trekt deze pijn na twee tot drie dagen weg afhankelijk van het type behandeling. Mocht een wortelkanaalbehandeling nodig zijn, kunt u tot 2 weken na de behandeling last van napijn hebben. Neem contact met ons op wanneer de pijn blijft aanhouden.

Is kiespijn de ergste pijn?

Naast bevallingen heeft kiespijn de reputatie de ergste pijn te zijn die je maar voelen kan.

Hoe lang kan zenuwpijn kies duren?

Pijn na een zenuwbehandeling kan soms zeer heftig zijn. Vaak duurt dit echter niet langer dan twee dagen. Wanneer een gewone pijnstiller in deze periode niet meer helpt of wanneer de pijn langer aanhoudt, kunt u contact met ons opnemen.

Hoe weet je of je kaakbot ontstoken is?

Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin. Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.

Hoe voelt een ontstoken zenuw kies?

De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.

Kan ontstoken kies vanzelf overgaan?

Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden. Dit kan op verschillende manieren: De tandarts kan het wortelkanaal opnieuw schoonmaken met een wortelkanaalbehandeling.

Wat te doen tegen kiespijn zonder tandarts?

Natuurlijke Huismiddeltjes tegen Tand- en Kiespijn
  1. Zoutoplossing. Spoel zo lang mogelijk als je kunt je mond met warm water, waarin je een schepje zout hebt opgelost. ...
  2. Waterstofperoxide. ...
  3. Appelcider Azijn. ...
  4. Vanille-extract. ...
  5. Oregano Olie. ...
  6. Tea Tree Olie. ...
  7. Alcohol. ...
  8. Gember.

Wat gebeurt er als je geen wortelkanaalbehandeling doet?

Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.

Kan een dode kies blijven zitten?

Als de zenuw nog leeft geeft die middels kiespijn een overduidelijk signaal dat er iets niet in orde is. Bij een wortelkanaal behandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, wordt het wortelkanaal schoongemaakt en de zenuw verwijderd. De tand of kies is dan “gered” en kan nog jaren meegaan.

Hoe gaat ontsteking kies weg?

De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling.

Kan een tandarts een ontsteking zien?

Röntgenfoto's bij de tandarts

Problemen aan het gebit zijn niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom maken we met enige regelmaat röntgenfoto's van uw gebit. Zo kan uw tandarts precies zien of er ontstekingen en gaatjes zijn, hoe het kaakbot eruitziet en of er bijvoorbeeld verstandskiezen in de kaak aanwezig zijn.

Hoe lang duurt een ontstoken kies?

Je kunt ontstoken tandvlees snel genezen, maar het heeft je dagelijkse aandacht nodig. Met de juiste mondverzorging zou je binnen 14 dagen resultaat moeten boeken.

Wat is een bekend oud middel tegen tandpijn?

Remedie bij tand- of kiespijn: Kruidnagelolie

Kruidnagel is een huismiddeltje die al sinds de middeleeuwen gebruikt wordt bij kies- of tandpijn. De belangrijkste werkzame stof in deze specerij: eugenol. Eugenol is een natuurlijk verdovend middel. Maar kruidnagelolie kan niet te pas en te onpas gebruikt worden.

Wat is de beste pijnstiller bij kiespijn?

Goede pijnstillers bij kiespijn zijn Ibuprofen en paracetamol en kunnen zonder recept in de drogist of online drogist aangekocht worden. Ibuprofen heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende functie, wat met het oog op een mogelijke ontsteking in de kies een goede mogelijkheid is.

Waarom wordt kiespijn erger bij liggen?

Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.

Wat is beter kies trekken of wortelkanaalbehandeling?

Over het algemeen is het herstel van een wortelkanaalbehandeling versus extractie minder oncomfortabel. Maar het kan zijn dat u de dagen na de behandeling toch zachte voeding wilt eten om de druk op de behandelde tand of kies te minimaliseren.

Hoe weet je of je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt?

Een wortelkanaalbehandeling is meestal nodig bij een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Pijn is meestal de sterkste en meest voor de hand liggende indicatie dat er iets mis is. Heb je hier last van? Neem dan contact op met je tandarts.

Vorige artikel
Kun je slapen met weeën?
Volgende artikel
Welke weken Bandenpijn?