Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Wat zijn voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag?

Gevraagd door: Victor Elsjan of Wipper BA  |  Laatste update: 24 november 2023
Score: 4.8/5 (51 stemmen)

Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie. Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, dus ook binnen organisaties en bedrijven.

Wat zijn de meest voorkomende vormen van grensoverschrijdend gedrag?

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn:
  • intimiderend gedrag zoals overmatige controle uitoefenen, onder druk zetten of bang maken;
  • discriminatie;
  • racisme;
  • pesten;
  • uitsluiten;
  • fysiek geweld;
  • seksuele intimidatie, en.
  • seksueel misbruik. .

Wat is ernstig grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag is gedrag waarmee men een ander schade op fysiek, mentaal of emotioneel vlak toe brengt. Vaak heeft grensoverschrijdend gedrag ook te maken met machtsmisbruik. Dit gedrag kan opzettelijk maar ook onopzettelijk gebeuren.

Waar komt grensoverschrijdend gedrag het meest voor?

“Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds overal en veel te vaak voor. Niet alleen op het werk, maar bijvoorbeeld ook thuis, in cafés, bij de sportvereniging, op school en op straat. Dat moet veranderen. Het wordt nog veel te normaal gevonden dat mensen worden lastig gevallen, geïntimideerd en aangerand.

Welke vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn er?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is gedrag dat over iemands grenzen gaat. Bijvoorbeeld een aanraking, aanranding of verkrachting. Dit gedrag komt overal in de maatschappij voor. Ook tussen zorgverleners en cliënten in de zorg en jeugdhulp.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe te reageren op grensoverschrijdend gedrag?

Aanvullend trek je een duidelijke grens door de persoon met het gedrag te confronteren en het gedrag duidelijk te begrenzen. Ook hier treed je niet veroordelend op naar de persoon, maar leg je even goed de nadruk op bespreekbaarheid, empathie en inzicht, zodat leren mogelijk wordt.

Hoe herken je seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Dit kan zich uiten als fysieke of verbale (belediging, scheldwoorden, kwetsende uitingen,…) agressie; - maar ook: iemands werk saboteren; iemand doen falen; de eer opstrijken voor het werk van een collega; weigeren om naar het standpunt van een ander te luisteren; roddelen en kwaadspreken.

Wat is een valkuil bij grensoverschrijdend gedrag?

'Bij grensoverschrijdend gedrag krijgen veel mensen de neiging zich terug te trekken en te isoleren van de groep. Ze gaan minder participeren in gezamenlijke activiteiten, maken zich onzichtbaar. Dat is een valkuil, omdat collega's zo eerder negatief over je gaan denken en jouw kant van het verhaal niet zien. '

Wat is de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag?

Aan de basis van seksueel grensoverschrijdend gedrag ligt altijd een machtsverschil tussen de pleger en het slachtoffer. Dit machtsverschil kan gebaseerd zijn op leeftijd, sekse, sociale positie of mentaal of lichamelijk overwicht.

Wat zijn de oorzaken van grensoverschrijdend gedrag?

Zijn er mogelijke oorzaken van het grensoverschrijdend gedrag?
  • Beperking.
  • Aangeleerde ideeën en vooroordelen.
  • Hiaten in kennis.
  • (Gebrek aan) sociale vaardigheden.
  • Invloed medicatie.
  • Misbruikervaringen.

Wat valt er allemaal onder intimidatie?

Er zijn drie verschillende soorten intimidatie:
  • Fysieke intimidatie zoals dreigend naderen, vandalisme, (licht) geweld en dreigend gebaren;
  • Verbale intimidatie zoals een dreigend telefoontje, of gesprek in persoon;
  • Schriftelijke intimidatie, zoals per brief of per e-mail.

Wat kun je doen als je ziet dat iemand grensoverschrijdend gedrag vertoond?

Wat je kunt doen

Erover praten met de persoon die over jouw grenzen is gegaan. Je kunt die persoon vertellen dat jouw grenzen zijn overschreden, en vertellen hoe dat voor jou voelt. Je kunt ook samen nadenken over wie je het nog meer zou willen vertellen. Erover praten met de vertrouwenspersoon.

Wat is verbaal grensoverschrijdend gedrag?

Als iemand aangeeft (verbaal of non-verbaal) dat hij iets niet fijn vindt, is er een grens overschreden. Als iemand zelf reageert op het vervelende gedrag kan je die reactie bekrachtigen of bijsturen. Als iemand niet kan of durft te reageren, kan jij zelf er op ingaan.

Wat is grensoverschrijdend gedrag thuis?

Grensoverschrijdend gedrag door een professional kent dezelfde uitingsvormen als kindermishandeling in de huiselijke kring: het kan psychisch, lichamelijk of seksueel zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om pesten, uitschelden, slaan of schoppen, seksuele toenaderingen of seksuele intimidatie.

Waar vind grensoverschrijdend gedrag plaats?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan binnen en buiten de huiselijke kring plaatsvinden, zowel offline als online. Het onderzoek vond plaats onder de bevolking van 16 jaar en ouder. Van alle leeftijdsgroepen komt seksueel grensoverschrijdend gedrag het meeste voor onder jongeren (16-24 jaar).

Waar kun je terecht met vragen over grensoverschrijdend gedrag?

Voor informatie of om een melding te maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag kun je terecht bij een politiebureau in de buurt of bellen met de zedenpolitie via 0900 - 8844.

Wat valt er onder betasten?

Dit betreft het seksueel betasten, het binnendringen, variërend van zoenen (gedwongen tongzoen) tot verkrachting, de ernstigste vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Wat moet je doen als je te maken krijgt met ongewenste intimiteiten?

Tips
  1. Geef de dader duidelijk te verstaan dat hij (of zij) moet stoppen.
  2. Houd schriftelijk bij wat er gebeurt.
  3. Ga na of anderen ook last van de dader hebben (gehad). ...
  4. Als je niet zeker weet of je te maken hebt met ongewenste intimiteiten, kun je het gedrag van een collega het best bespreken met iemand die je vertrouwt.

Wat valt onder machtsmisbruik?

Soms maken mensen echter misbruik van macht, bijvoorbeeld als zij het gedrag van anderen in een richting sturen die vooral voor henzelf beter uit komt. Of als ze anderen dingen laten doen die ze eigenlijk niet willen. In dat soort gevallen spreken we van machtsmisbruik.

Hoe kun je grensoverschrijdend gedrag voorkomen?

Bespreek wensen en grenzen en respectvolle omgang

Zo draag je bij aan een gezonde cultuur rondom seksualiteit en laat je zien dat seksualiteit normaal, waardevol en bespreekbaar is. Dit maakt mensen in een kwetsbare positie weerbaarder. Ook kun je ouders ondersteunen bij de seksuele opvoeding.

Hoe omgaan met Victim blaming?

Vang je zo'n reacties op? Ga in gesprek, wijs hen op de risico's van deze uitspraken en geef hen meer uitleg over victim blaming. Geef hen mee dat het ook normaal is dat slachtoffers vaak schuldgevoelens hebben. Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn bovendien ook vaak bang om niet geloofd te worden.

Hoe ga je om met je valkuilen?

Wanneer je valkuilen zich openbaren, weet dan dat je bang of gestrest bent. Probeer lief voor jezelf te zijn en kijk of je andere kernkwaliteiten in kunt zetten om jezelf te troosten en helpen. Probeer vervolgens je valkuilen te transformeren naar hun kernkwaliteiten.

Wat is een seksueel getinte opmerking?

het tonen van seksuele plaatjes (ook bijvoorbeeld per email) seksueel geladen geluiden of gebaren maken. intimiderend aanstaren naar bijvoorbeeld borsten of billen. seksueel getinte foto's of films verspreiden van het slachtoffer.

Wat is ongepast gedrag op het werk?

Vormen van ongewenst gedrag zijn seksuele intimidatie, discriminatie, pesten, agressie en geweld. U bent als werkgever wettelijk verplicht om ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen. Dit houdt in dat u de risico's hiervan op de werkvloer in kaart brengt.

Hoe bewijs je grensoverschrijdend gedrag?

Als je aangifte doet van online grensoverschrijdend gedrag, vraag je de politie een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Met het bewijsmateriaal en de informatie die jij geeft doet de politie onderzoek. Neem daarom zoveel mogelijk bewijs mee.

Volgende artikel
Hoe baby 3 maanden bezig houden?