Meningococcal meningitis: Doctor discusses causes, symptoms, treatment, prevention

Wat zijn symptomen van hersenvliesontsteking?

Gevraagd door: bc. Yara van Leeuwen  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (7 stemmen)

Bij hersenvlies-ontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten krijgen:
 • erge hoofdpijn.
 • nekpijn of een stijve nek. ...
 • slaperig, in de war of suf zijn.
 • hoge koorts: 39 graden of hoger. ...
 • weinig plassen.
 • het koud hebben en gaan trillen.
 • minder kleur of een grijze kleur in uw gezicht en de rest van uw huid.
 • steeds overgeven.

Waar begint hersenvliesontsteking mee?

Hersenvliesontsteking lijkt in het begin vaak op een onschuldige ziekte. Je voelt je bijvoorbeeld grieperig. Je voelt je snel zieker worden. Je krijgt vaak ook koorts en hoofdpijn.

Wat doe je bij een vermoeden van hersenvliesontsteking?

Wat doe je bij hersenvliesontsteking?
 • Bel of laat 112 bellen bij koortsstuipen.
 • Bel direct de spoedlijn van de huisarts of huisartsenpost als iemand ziek is, suf lijkt en vlekjes op de huid heeft.
 • Zorg dat het slachtoffer zijn warmte kwijt kan (gebruik geen deken, leg een nat washandje op het voorhoofd).

Wat zijn drie voorbeelden van restverschijnselen door een hersenvliesontsteking?

Restverschijnselen zijn mogelijk. Het zal dan vooral gaan om onzichtbare gevolgen, zoals cognitieve problemen, taalstoornissen of gedragsproblemen. Ook gehoorschade en epilepsie kunnen optreden als gevolg van de infectie. Kijk voor meer informatie bij: gevolgen van NAH.

Wat doet hersenvliesontsteking met je?

Een hersenvliesontsteking komt het vaakst voor bij kinderen, jongvolwassen en mensen met een lage weerstand. De ziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben. Vooral als een bacterie de oorzaak is. Zo kunt u er een hersenbeschadiging van oplopen, gehoorproblemen krijgen of eraan overlijden.

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voelt een ontsteking in je hoofd?

Er zijn enerzijds klachten veroorzaakt door de infectie, en anderzijds tekens van aantasting van hersenweefsel. De infectie veroorzaakt meestal milde griepachtige klachten zoals plotse hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en spieren, vermoeidheid en koorts.

Hoe stel je hersenvliesontsteking vast?

De diagnose hersenvliesontsteking stellen we pas met zekerheid nadat we het vocht dat tussen de vliezen ligt hebben onderzocht. Dit hersenvocht is verbonden met het ruggenmergvocht. Als het hersenvocht ontstoken is, kunnen we dat dus ook zien aan het ruggenmergvocht. De arts onderzoekt dit met een ruggenprik.

Hoe controleren hersenvliesontsteking?

Hoe stelt je arts de aandoening vast? Je arts zal de diagnose van meningitis vermoeden aan de hand van de ziektetekenen die je vertoont. Hij zal je in dat geval dringend doorsturen naar het ziekenhuis voor een bloedonderzoek en lumbaalpunctie. Hierbij wordt wat ruggenmergvocht afgenomen voor verder onderzoek.

Hoe groot is de kans dat je hersenvliesontsteking krijgt?

Gelukkig is hersenvliesontsteking redelijk zeldzaam. In Nederland krijgen jaarlijks 2 tot 6 per 100.000 mensen deze ziekte. Bij kinderen komt deze ziekte elk jaar voor bij 1 op de 5.000 tot 10.000 kinderen, afhankelijk van de leeftijd.

Wat is de meest voorkomende verwekker van een hersenontsteking?

De oorzaak van hersenontsteking is een virus. De meest voorkomende oorzaak is het virus dat ook een koortslip veroorzaakt, het herpes simplex virus. Het is niet precies bekend waarom dit virus bij sommige mensen tot een hersenontsteking leidt. Er is geen verband met verminderde weerstand.

Kan je een hersenvliesontsteking overleven?

Virale meningitis herstelt daarentegen vaak spontaan en heeft zelden een fatale afloop. Met behandeling is de mortaliteit (risico op overlijden) door bacteriële meningitis afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de onderliggende oorzaak. Bij pasgeborenen kan 20–30% aan bacteriële meningitis overlijden.

Kan hersenvliesontsteking zonder koorts?

Een hersenvliesontsteking begint meestal zeer plots met hoge koorts. De eerste klachten doen enigszins denken aan griep: algemeen onwel zijn, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Bij jongere kinderen zijn de symptomen minder duidelijk maar meestal hebben ze koorts en drinken ze slecht.

Hoe krijg je een bacteriële hersenvliesontsteking?

Bacteriële meningitis is een levensbedreigende ontsteking van de hersenvliezen en hersenen. De ziekte kan spontaan ontstaan buiten het ziekenhuis of als complicatie van een (vaak neurochirurgische) operatie of van schedel-hersenletsel.

Kun je genezen van hersenvliesontsteking?

Als de huisarts denkt aan een virale meningitis verwijst hij de patiënt meestal naar het ziekenhuis. Daar worden maatregelen genomen om de klachten te verminderen. De meeste mensen genezen helemaal van de ziekte. Sommige mensen blijven nog wel lang moe.

Wat is de incubatietijd van hersenvliesontsteking?

De incubatietijd varieert van 2 tot 10 dagen; meestal 3 tot 4 dagen.

Waarom is hersenvliesontsteking zo gevaarlijk?

Een hersenvliesontsteking door een bacterie is ernstig en kan levensbedreigend zijn als het niet snel behandeld wordt met antibiotica. Er zijn 3 belangrijke kiemen die bacteriële meningitis kunnen veroorzaken: de meningokok, de pneumokok (vooral gekend bij longontsteking) en Haemophilus influenzae (type b) (Hib).

Welke leeftijd hersenvliesontsteking?

Een hersenvliesontsteking kan op elke leeftijd voorkomen. De helft van alle hersenvliesontstekingen bij kinderen wordt gezien bij kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral onder de groep van de pasgeboren kinderen komen veel hersenvliesontstekingen voor.

Welke leeftijd vaccinatie hersenvliesontsteking?

De vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Kinderen krijgen deze vaccinatie tweemaal; als ze 14 maanden oud zijn en als ze 14 jaar zijn.

Kan je hersenvliesontsteking krijgen door Corona?

Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor). Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.

Doet een hersenvliesontsteking pijn?

Bij hersenvlies-ontsteking is het vlies om de hersenen ontstoken. Klachten bij hersenvlies-ontsteking kunnen zijn: erge hoofdpijn. nekpijn of een stijve nek.

Wat zijn de symptomen van acute bacteriële meningitis en wat zijn de meest voorkomende verwekkers?

Bacteriële meningitis
 • hoge koorts;
 • nekstijfheid: kin niet op de borst kunnen brengen;
 • hoofd achterovergebogen;
 • gedaald bewustzijn;
 • ernstige hoofdpijn;
 • misselijkheid, overgeven;
 • overgevoeligheid voor licht;
 • hersenzenuwuitval, te merken door bijvoorbeeld 'scheelzien' of doofheid;

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij kind?

De symptomen van een hersenvliesontsteking
 • je hebt (hoge) koorts.
 • je kunt moeilijk tegen geluiden en licht.
 • je hebt vaak (extreme) hoofdpijn.
 • kleine kinderen kunnen klaaglijk of schril huilen.
 • het kind kan zich verward of onprettig voelen en veel overgeven.

Waar heb je hoofdpijn bij hersentumor?

De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.

Wat is het verschil tussen een hersenontsteking en een hersenvliesontsteking?

Wat is een hersenvliesontsteking? Bij een hersenvliesontsteking heeft u een ontsteking van de vliezen die om uw hersenen en uw ruggenmerg liggen. De grens tussen hersenvliesontsteking en hersenontsteking is onscherp. Bij een hersenontsteking zijn namelijk ook vaak de hersenvliezen ontstoken.

Wat als je pijn hebt aan de zijkant van je hoofd?

Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van uw hoofd. De hoofdpijn komt regelmatig terug. Spanningshoofdpijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Probeer door te gaan met uw werk en activiteiten.