Vleesboom - Klachten en verwijderen

Wat zijn myomen klachten?

Gevraagd door: dr.h.c. Lucas Duhme auf der Heide sive Heydahrens PhD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (66 stemmen)

Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.

Hoe merk je als je een vleesboom hebt?

U merkt meestal niks van een vleesboom. Soms geeft een vleesboom wel klachten: veel bloedverlies als u ongesteld bent. pijn als u ongesteld bent.

Kunnen myomen kwaadaardig worden?

Myomen geven meestal geen problemen bij het ontstaan van of tijdens een zwangerschap. De kans dat myomen kwaadaardig worden is zeer klein (1 op 10.000).

Is myoom gevaarlijk?

Een vleesboom kan vervelende klachten geven, maar is vrijwel nooit gevaarlijk. Meestal heb je voldoende tijd om over de verschillende behandelingen na te denken en een besluit te nemen. De gynaecoloog kan je hierbij adviseren.

Hoe ontstaat een myoom?

Myomen komen voor bij 20 tot 30% van de westerse vrouwen en bij 50 tot 60% van de negroïde vrouwen. Zij ontstaan vaker bij vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad. Ze worden beïnvloed door de hormonen oestrogeen en progesteron, in de vruchtbare fase van het leven.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kan een myoom worden vastgesteld?

Afhankelijk van uw klachten zal een lichamelijk (gynaecologisch) onderzoek volgen met aandacht voor baarmoeder en myomen en een (in principe) inwendige echografie van baarmoeder en eierstokken. Hierbij zullen locatie, afmeting en aantal myomen vastgesteld en opgemeten worden.

Doet een myoom pijn?

In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën. Met name als de vleesboom in de baarmoederholte zit. Door vleesbomen kan de menstruatie zeer heftig zijn.

Kun je myomen voelen?

Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.

Hoe worden myomen verwijderd?

Als myomen aan de buitenzijde van de baarmoeder (subsereus) of in de wand (intramuraal) zitten, kunnen ze worden uitgepeld: myoomenucleatie. Enucleatie kan bij kleine of gesteelde myomen worden verricht via een kijkoperatie (laparoscopie), maar meestal via een buikoperatie (laparotomie).

Kan huisarts vleesboom zien?

De huisarts kan aan de hand van uw verhaal vermoeden dat er een vleesboom aanwezig is, en kan dat verder onderzoeken. Dat gebeurt met een gynaecologisch onderzoek of een inwendige echo. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Vaak is er dan al een medisch specialist in beeld, zoals een gynaecoloog.

Hoe snel groeien myomen?

De snelheid waarmee myomen groeien, wisselt sterk. Soms duurt het jaren voor een myoom zo groot is als een knikker. Er zijn ook myomen die binnen een paar jaar de afmeting hebben van een flinke sinaasappel.

Kan een vleesboom rugpijn veroorzaken?

Wanneer de baarmoeder door de myomen groter wordt, is een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik niet ongebruikelijk. Ook kan lage rugpijn ontstaan, wanneer de baarmoeder door de groei van een myoom naar achteren kantelt.

Waarom myoom verwijderen?

Vleesbomen (myomen) hoeven alleen behandeld te worden als ze klachten veroorzaken. De plaats van de vleesbomen, hun grootte en aantal spelen een rol in het behandeladvies dat de gynaecoloog je geeft. Ook je leeftijd en eventuele kinderwens zijn van belang.

Hoe weet je of een vleesboom kwaadaardig is?

Met een echoscopie van de baarmoeder kan de arts vaststellen of er vleesbomen zijn. Echoscopie wordt ook gebruikt om te controleren hoe de vleesbomen zich ontwikkelen. Onderzoek met behulp van een CT- of MRI-scan is ook mogelijk. Deze onderzoeken geven meer informatie over de baarmoeder en de omringende weefsels.

Kan een vleesboom vanzelf weggaan?

Vleesbomen komen vooral voor in de vruchtbare levensfase, dus vóór de overgang. Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.

Welke leeftijd vleesboom?

Vleesbomen ontwikkelen zich doorgaans in de vruchtbare leeftijd bij vrouwen vanaf 35 jaar. Er is ook een klein aantal vrouwen dat al op jongere leeftijd vleesbomen ontwikkelt. Rond de overgang heeft de helft van alle vrouwen vleesbomen ontwikkeld. Wel kunnen deze variëren in aantal en grootte.

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Kun je een vleesboom zien op een echo?

Soms kan de gynaecoloog uw vleesboom niet goed zien met een inwendige echo. U krijgt dan wat water in uw baarmoeder gespoten. Dan maakt de gynaecoloog opnieuw een inwendige echo. Zo kan de gynaecoloog de baarmoederholte en de vleesboom beter zien.

Kan een gynaecoloog zien of je in de overgang zit?

Via een bloedonderzoek kan uw gynaecoloog de hoeveelheid FSH (follikelstimulerend hormoon) in uw bloed meten om te bepalen of u zich in de overgang bevindt. Op basis van de resultaten van die test kan uw gynaecoloog uitmaken of het nog nut heeft om uw voorbehoedsmiddel te blijven gebruiken.

Wat is een myoom wat kunnen symptomen zijn en bij welke vrouwen komen myomen veel voor?

Vleesbomen of myomen zijn goedaardige verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder.
...
Symptomen Vleesboom in de baarmoeder
  • een drukkend gevoel in uw onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm);
  • lage rugpijn;
  • langdurige menstruaties met veel bloedverlies;
  • hevige menstruaties;
  • (hevige) buikpijn.

Wat kan pijn in de onderbuik betekenen?

Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).

Hoelang geen seks na verwijderen baarmoeder?

De eerste tijd na de operatie hebben vrouwen vaak minder zin in vrijen. Wanneer bij de controle 6 weken na de operatie blijkt dat de wond in de schede goed genezen is, kunt u weer gemeenschap hebben.

Kan je in de overgang nog ongesteld worden?

Na de overgang stoppen de eierstokken met het maken van oestrogeen en progesteron. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dun blijft en kwetsbaar wordt. Dit kan onschuldig bloedverlies veroorzaken. Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad.

Wat zijn de symptomen van een vleesboom in de baarmoeder?

Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; menstruatiepijn; een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.

Is myoom erfelijk?

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van myomen. Ze komen dan ook vaak binnen één familie voor.