NT2 boot boten tafel tafels baby baby's glas glazen,meervoud: de regels! TC 5.4 5.6 5.10 #learndutch

Wat is het meervoud van geboorte?

Gevraagd door: mr. Kick Hofman  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (58 stemmen)

Het meervoud van geboorte is 'geboortes' maar ook 'geboorten'.

Wat betekent de geboorte?

[levenswetenschappen] De geboorte (synoniemen: bevalling of partus (bij de mens)) is de gebeurtenis waarbij aan het eind van de zwangerschap de foetus als pasgeborene vanuit de baarmoeder door het geboortekanaal of keizersnede naar buiten komt.

Waar komt het woord geboorte vandaan?

Oorspronkelijk het voltooid deelwoord van het Oudnederlandse werkwoord geberen, dat eerst 'dragen' betekende, maar later toegespitst op de zwangerschap de betekenis 'baren' kreeg.

Is geboren een werkwoord?

Geboren is een eeuwenoude vorm. Het is eigenlijk het voltooid deelwoord van een oud werkwoord voor 'ter wereld brengen': baren of gebaren. Maar al eeuwen geleden is geboren als voltooid deelwoord verdrongen door gebaard (het is nu: baren - baarde - gebaard).

Welke zelfstandige naamwoorden heeft geen meervoud?

Woorden als rommel en vee hebben geen meervoud. Bijzonder zijn zelfstandige naamwoorden als rijst, haat, onzin, melk, hout, informatie en aarde, we noemen ze niet-telbaar. Ze komen zelden voor met een onbepaald lidwoord (een rijst zeg je niet) en ze staan zelden in het meervoud.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoe noem je een te laat geboren baby?

Als de bevalling twee weken na de uitgerekende datum niet op gang is gekomen, spreken we van overdragenheid. De medische term hiervoor is serotiniteit.

Wat zeggen als baby is geboren?

Hallo kleintje, welkom op de wereld! Hoera, ... is geboren! Gefeliciteerd met jullie kleintje. Heel veel goeds en liefs toegewenst voor jullie allemaal.

Hoe noem je een baby?

Vanaf de geboorte tot je een jaar wordt ben je een baby.

Pasgeborene, zuigeling of boreling is een andere benaming voor een baby.

Hoe schrijf je geboorte?

de geboorte

(v.) Verbuigingen: geboortes, geboorten (meerv.)

Welke dag bevallen de meeste vrouwen?

De verloskundige of arts bepaalt tussen 10 en 12 weken met echoscopisch onderzoek de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende dag. De bevalling vindt meestal plaats in de periode van 3 weken voor tot 2 weken na deze datum. Dit is de periode van 37 tot 42 weken zwangerschap.

Hoeveel geboorte kind?

Hoeveel kinderen worden er per jaar geboren? In 2021 werden 179 441 kinderen geboren. In eerdere periodes was het jaarlijkse aantal geboorten groter. Vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden relatief veel kinderen geboren, in 1946 zelfs 284 duizend.

Hoe noem je een 14 jarige?

In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'. In de ontwikkelingspsychologie spreekt men niet meer van 'pubers' en 'puberteit' maar van 'adolescenten' en 'adolescentie'.

Hoe noem je kind van 3?

Tot ongeveer 1 jaar noemen we kinderen een baby. Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2,5 jaar en een kind tussen de 2,5 en de 4 jaar is een peuter.

Hoe noem je een kind van 5?

In deze leeftijdsfase gaat je kind voor het eerst naar school en kan en wil het steeds meer doen zonder hulp. De zelfstandigheid van je kind neemt toe. Daarnaast leert het nieuwe gevoelens als schaamte kennen en kan het steeds beter omgaan met emoties.

Wat is een regenboog kind?

Wanneer je opnieuw zwanger raakt nadat je een baby hebt verloren, dan wordt het kind een 'regenboogbaby' genoemd. De regenboog ontstaat op de scheidingslijn tussen regenvlagen en zonneschijn en symboliseert zo perfect de plek van deze zwangerschap en dit kind.

Hoe noem je een ouder die een kind heeft verloren?

Taalcolumniste Ann de Craemer lichtte dat woord in 2017 in De Morgen toe: 'Ouders die een kind verliezen, worden de wezen van hun eigen vlees en bloed'. Van Dale definieert weesouder sinds 2006 als 'ouder van wie een kind overleden is of ouder van een doodgeboren baby'.

Hoeveel geld geef je bij een geboorte?

Gemiddeld geven mensen €50, met uitschieters tot €100 of zelfs €200. Oudere mensen geven meer dan jongeren. Meestal hebben mensen een duidelijk bedrag in hun hoofd, waar ze niet makkelijk van afwijken.

Is strippen pijnlijk?

Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!

Kan je op je 42 zwanger worden?

De kans op een zwangerschap op 41-42 jaar ligt rond 2 tot 3 % per cyclus. Vanaf 45 jaar daalt dit naar 1 % per cyclus. En in sommige landen is de regelgeving zelfs strenger en ligt de maximumleeftijd lager. De kansen op een zwangerschap zijn het grootst op jongere leeftijd.

Hoe vaak kun je strippen?

Wanneer je niet bent bevallen na het strippen, is het mogelijk om het strippen na 2 dagen nogmaals te herhalen tot je bevallen bent of 42 weken zwanger bent. Vanaf 42 weken wordt je overgedragen aan de gynaecoloog om de bevalling in te leiden.

Wat is het meervoud van café?

De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.

Wat is het meervoud van bacteriën?

Het meervoud van bacterie wordt gespeld als bacteriën; het meervoud van industrie als industrieën.

Kan een 13 jarige met een 18 jarige?

Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen. Op vlak van seks heeft de wet wel wat te zeggen.

Vorige artikel
Kan een kind van 1 jaar dromen?
Volgende artikel
Wat zijn myomen klachten?