Wat zijn je rechten en plichten als je (langdurig) ziek bent?

Wat zijn mijn plichten als ik ziek ben?

Gevraagd door: Carlijn Hoekstra MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (74 stemmen)

Als u ziek bent staat voorop dat u actief moet meewerken aan uw herstel en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Dat kan betekenen dat u tijdelijk ander passend werk doet. U mag uw herstel niet in de weg staan of vertragen. De regels van uw cao en de wet gelden.

Wat mag wel en niet bij ziekmelding?

De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.

Wat zijn de regels als je in de Ziektewet zit?

Tijdens de eerste 2 jaar van je ziekte is je werkgever verplicht om minimaal 70 procent van je salaris te betalen. In veel cao's is zelfs afgesproken dat je het eerste jaar 100 procent krijgt doorbetaald. Als je een tijdelijk contract hebt, krijg je doorbetaald tot het einde van je contract.

Kan je baas je verplichten te werken als je ziek bent?

Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.

Wat mag een werkgever als je ziek bent?

Je werkgever mag wel vragen of je adequate behandeling hebt gezocht. En ook mag je werkgever vragen of de ziekte een gevolg is van een arbeidsongeval. De werkgever heeft recht op die informatie die hij nodig heeft om het recht op loondoorbetaling vast te stellen.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn je rechten als je ziek bent?

Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.

Wat mag je werkgever niet vragen als je ziek bent?

Als werkgever mag u niet vragen naar de aard en oorzaak van iemands ziekte. Ook wanneer uw werknemer uit zichzelf vertelt wat hij/zij mankeert, mag u deze informatie niet vastleggen of delen.

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Hoe vaak contact met leidinggevende tijdens ziekte?

Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Is ziekmelden werkweigering?

Er is sprake van werkweigering als een werknemer met opzet geen arbeid verricht, bijvoorbeeld omdat hij het oneens is met het werk dat de werkgever van hem verlangt of omdat hij vindt dat hij ziek is terwijl de bedrijfsarts hem heeft beoordeeld als arbeidsgeschikt.

Wie bepaald of medewerker weer beter is?

Uitgangspunt is dat een werknemer zelf bepaalt of en wanneer hij hersteld is van ziekte binnen de eerste twee ziektejaren. In plaats daarvan kan een werkgever de hersteldmelding weigeren en een oordeel van de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige aanvragen over het herstel van de werknemer.

Wat mag een bedrijfsarts wel en niet vragen?

De bedrijfsarts mag geen mededelingen doen tenzij met gerichte, uitdrukkelijke en in vrijheid gegeven toestemming van betrokkene. In deze situaties is de werkgever niet uitsluitend van de bedrijfsarts afhankelijk om de benodigde informatie te verkrijgen. De werknemer kan zelf de werkgever informeren.

Hoe vaak moet een zieke medewerker naar de bedrijfsarts?

Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt. Hierin staat waarom de werknemer niet meer kan werken, wat zijn mogelijkheden tot herstel zijn en wanneer hij het werk weer denkt te kunnen hervatten.

Hoeveel keer mag je ziekmelden?

"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.

Hoelang mag je je ziekmelden?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Wat gebeurt er als je je ziek meldt?

Nadat u zich ziek heeft gemeld, vult u een digitale vragenlijst in over uw situatie. Met uw antwoorden beoordelen we of u een Ziektewet-uitkering krijgt. U kunt de status van uw ziekmelding bekijken via Mijn UWV. Dit kan vanaf de tweede dag dat u ziekgemeld bent.

Hoe bel je je baas op dat je ziek bent?

Wat zijn tips om je ziek te melden op werk?
  1. Houd het kort. Je hoeft niet uitgebreid te vertellen wat jouw klachten zijn. ...
  2. Accepteer zelf dat je ziek bent. Jouw zelfvertrouwen begint bij jezelf. ...
  3. Geef je grenzen aan. Bang dat je werkgever je toch overhaalt om te werken?

Wat wel en niet delen met bedrijfsarts?

De bedrijfsarts mag alleen medische gegevens van jou opvragen bij een andere arts als dat nodig is. Bijvoorbeeld om specifiek inzicht te krijgen in jouw ziektebeeld, om vervolgens een passend advies te kunnen geven over jouw re-integratie, passend werk of een aangepaste werkplek.

Hoeveel keer per jaar ziek zijn is normaal?

Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.

Hoeveel dagen ziek normaal?

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werknemers zich vorig jaar gemiddeld 6,4 werkdagen ziek hebben gemeld. Dat is 3,7 procent van het aantal werkdagen in een jaar. Een werknemer meldt zich gemiddeld een keer per jaar ziek.

Wie beslist huisarts of bedrijfsarts?

In eerste instantie is het de bedrijfsarts die bevoegd is om een oordeel te geven over de vraag of u in staat bent om uw werkzaamheden te hervatten. Ook al vindt uw huisarts bijvoorbeeld dat u (nog) niet aan het werk kunt, het oordeel van de bedrijfsarts telt in het algemeen zwaarder.

Kan een werkgever een ziekmelding niet accepteren?

Heeft u zich volgens de regels ziek gemeld? Dan mag uw werkgever uw ziekmelding niet weigeren. Als uw werkgever twijfelt of u ziek bent, kan hij een bedrijfsarts om hulp vragen.

Wat moet je doen bij ziekte?

Wat moet je doen als je ziek wordt?
  1. Verwittig meteen je diensthoofd en je werkgever zoals voorzien in het arbeidsreglement.
  2. Breng je ziektebriefje binnen zoals voorzien in het arbeidsreglement.
  3. Contractuelen zonder periodes van gewaarborgd loon: verwittig je mutualiteit.

Wat als ik 1 dag ziek ben?

Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.

Kun je op vakantie als je in de Ziektewet zit?

U houdt uw Ziektewet-uitkering als u naar het buitenland gaat voor vakantie. Meld uw vakantie uiterlijk 2 weken voordat u vertrekt met het formulier Doorgeven wijzigingen als u een Ziektewet-uitkering of toeslag van UWV heeft.

Vorige artikel
Hoe lang duurt geboorteakte?
Volgende artikel
Wat mag een huisarts niet doen?