EHBO bij baby's en kinderen: verslikking/verstikking - 24BabyTV

Wat te doen als baby stikt in melk?

Gevraagd door: bacc. Bas Hassan LLB  |  Laatste update: 4 mei 2022
Score: 4.4/5 (16 stemmen)

Het is normaal dat je baby een beetje lucht naar binnen krijgt bij het drinken uit de borst of fles. Door je baby rechtop bij je schouder te houden na een voeding ontsnapt de lucht weer met een boertje. Leg hiervoor een spuugdoekje over je schouder en klopt je kindje zachtjes op zijn ruggetje.

Wat moet je doen als je baby stikt?

Eerste hulp als je baby stikt
 1. Baby in buikligging op je onderarm. ...
 2. Onderarm op bovenbeen naar beneden gericht. ...
 3. Vijf stoten tussen de schouderbladen. ...
 4. Geen effect, draai je baby dan om. ...
 5. Vijf borststoten. ...
 6. Slaagt dit niet, dan stappen herhalen. ...
 7. Bij bewusteloosheid, reanimeren. ...
 8. Bij bijkomen of gaan hoesten, stoppen.

Kan baby stikken in eigen speeksel?

Als een kind ontspannen is kan er makkelijk wat speeksel achter in de mond zakken en de kokhalsreflex oproepen. Je hoeft je hierover geen zorgen te maken. Sommige ouders bedoelen met verslikken “kuchen”. Achter in de keel zit ook een hoestreflex, die er ook voor zorgt dat er geen voeding in je longen komt.

Kan een baby stikken in borstvoeding?

Een Engelse moeder van 22 heeft per ongeluk haar zoontje Dylan laten stikken toen ze tijdens de borstvoeding indommelde. De tragedie gebeurde al in september, maar de wanhopige vrouw bracht het verhaal pas afgelopen weekend in de openbaarheid.

Kan baby stikken in overgeven?

Op de rug slapen

Dan blijft je baby op zijn rug liggen. Je kunt je baby ook in een passende babyslaapzak leggen. Je hoeft niet bang te zijn dat je baby stikt als hij spuugt.

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat als baby spuugt in slaap?

Ouders leggen een baby die veel spuugt of bij wie reflux is vastgesteld wel eens op de zij of buik te slapen vanwege het vele spugen. Dit is een onveilige slaappositie; een baby slaapt altijd het veiligst op zijn rug.

Kan een kind stikken door verkoudheid?

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn.

Waar kan een baby in stikken?

Doordat de je kindje zijn mondspieren nog niet volledig beheerst, vormen sommige voedingsmiddelen een extra risico. Met name alles wat rond en glad is, kan gemakkelijk de luchtpijp inschieten en vast komen te zitten. Ook zacht, vervormbaar eten, zoals knakworst of spekjes, kan in de luchtpijp vastgeklemd raken.

Hoe herken je een verborgen reflux?

Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby

Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust. Huilend wakker worden. Gezichten trekken die erop wijzen dat je baby pijn heeft.

Hoe lang duurt verborgen reflux bij baby?

Tijdens het eerste jaar wordt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag steeds sterker. Daardoor neemt de kans op reflux, hoe ouder je baby is, steeds meer af. De meeste klachten verdwijnen helemaal tijdens het eerste levensjaar.

Wat te doen bij vermoeden reflux?

Adviezen bij baby's met reflux
 1. Laat uw kindje tijdens het voeden niet helemaal plat liggen, maar zoveel mogelijk schuin omhoog zitten.
 2. Houd uw baby ook het eerste half uur na een voeding rechtop.
 3. Ga vlak na het voeden niet te druk met uw kindje om.

Waar stikken kinderen het meest in?

Noten en popcorn

De luchtpijp van een kind is ongeveer zo breed als je pink, dus je zult begrijpen dat daar vrij eenvoudig iets in vast kan komen te zitten. Kinderen hebben de neiging om slecht te kauwen op klein voedsel, dus een handvol nootjes gaat in een split second naar binnen en wordt zonder pardon doorgeslikt.

Kan je stikken in snot?

Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.

Hoe herken je het RS-virus?

Een infectie met het RS-virus begint met een flinke neusverkoudheid. Later treedt hoesten steeds meer op de voorgrond, meestal zonder koorts. Bij baby's die jonger zijn dan zes weken kunnen te lange adempauzes ontstaan. De grauwe verkleuring van de lippen kunnen de eerste tekenen van de infectie zijn.

Hoe weet ik of mijn kind RS-virus heeft?

Wat merk ik als mijn kind het RS-virus heeft? Uw kind is een paar dagen verkouden. Uw kind hoest, niest en kan oorpijn hebben. Uw kind kan ook koorts hebben.

Hoe vaak mag een baby overgeven?

De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen. Als je kindje verder goed groeit, is er geen probleem. Reflux hoort er een beetje bij.

Hoe voorkom je spugen bij baby?

Hoe zorg ik dat mijn baby minder gaat spugen?
 • Houd je baby zo rechtop mogelijk tijdens én na het voeden.
 • Wacht niet totdat je baby extreem hongerig is om hem te gaan voeden. ...
 • Houd je baby rustig. ...
 • Probeer ervoor te zorgen dat je kindje boertjes laat na iedere voeding. ...
 • Vermijd druk op het buikje.

Hoe herken je uitdroging bij baby?

Tekenen van uitdroging zijn:
 1. sufheid en lusteloosheid.
 2. een halve dag niet geplast (geen natte luier)
 3. een droge mond.
 4. snelle ademhaling.
 5. snelle hartslag.
 6. diepliggende ogen.
 7. koude armen en benen.
 8. als u met de vingers een huidplooitje optilt en deze even blijft 'staan'.

Kan je zomaar stikken?

Wanneer door voedsel of iets anders de luchtpijp helemaal of gedeeltelijk afgesloten wordt, kan er niet voldoende lucht worden ingeademd. Hierdoor kan iemand stikken. Er is dan sprake van een gevaarlijke, levensbedreigende situatie waarin snel actie moet worden ondernomen.

Wat te doen als iemand stikt in slijm?

Verslikking
 1. Bel 112 of laat 112 bellen.
 2. Laat het slachtoffer met verslikking vooroverbuigen.
 3. Sla met de palm van je hand tussen de schouderbladen (rugslagen). ...
 4. Helpt dat niet? ...
 5. Trek beide handen met een ruk schuin omhoog naar je toe, doe dit (buik compressies of Heimlichgreep) maximaal vijf keer.

Kan je in je slaap stikken?

U kunt niet stikken door slaapapneu. Zodra het lichaam merkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt, gaat er een alarmsignaal af.

Kan een kind stikken in een druif?

Al eerder waarschuwde een arts in het AD over het gevaar van voedsel als cherrytomaatjes en druifjes: „Een kind dat zeurt om een cherrytomaatje of druif. Dan ben je glansrijk geslaagd als ouder, zou je zeggen. Maar pas op, stellen twee artsen, kinderen kunnen in dit fruit stikken.

Hoeveel baby's stikken per jaar?

In 1968 stikten 1,02 per 100 duizend kinderen in een object tegenover 0,25 in 2017. De afname was het grootst bij kinderen onder de 3 jaar. In deze periode troffen verschillende overheidsinstanties maatregelen om verstikking bij kinderen te voorkómen.

Hoeveel mensen stikken per jaar?

Maar als je je verslikt, sluit het strottenklepje de luchtpijp niet goed af en kan een deel van het voedsel in je luchtpijp en longen komen. Vorig jaar meldden tussen de 700 tot 1.800 mensen zich op de Spoedeisende Hulp vanwege ernstige verslikkingen en verstikkingen door voedsel en drank.

Wat kun je zelf doen tegen verborgen reflux?

Bij verborgen reflux komt de voeding ook omhoog, maar slikt je baby het vervolgens weer door. De maaginhoud komt dus omhoog en zakt weer naar beneden. Hierdoor komt de doorgaans zure voeding twee keer door de slokdarm, wat een scherpe brandende pijn kan veroorzaken. Je baby kan hier veel last van hebben.

Volgende artikel
Hoe geboortekaart in envelop?