Wat zijn kinderrechten?

Wat zijn kinder rechten?

Gevraagd door: Wessel Çelik  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (54 stemmen)

Het Verdrag inzake de rechten van het kind is gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 20 november 1989 en werd van kracht op 2 september 1990, na ratificatie door 20 lidstaten.

Wat is het kinderrechten?

Voor iedereen die jonger dan 18 jaar is, zijn er kinderrechten. Deze rechten van het kind zijn afspraken over hoe we met kinderen moeten omgaan. De afspraken gaan over je leven thuis en op school. Over wat je ouders voor je moeten doen en waar de overheid voor moet zorgen.

Wat zijn de 10 belangrijkste kinderrechten?

Kinderrechten
  • recht op onderwijs.
  • recht op eigen geloof en cultuur.
  • recht op een naam en een nationaliteit.
  • recht op een eigen mening.
  • recht op een veilig en gezond leven.
  • recht op bescherming tegen kinderarbeid.
  • recht op bescherming tegen mishandeling en geweld.
  • recht op bescherming bij een oorlog.

Waar heb je recht op als Kind?

Ieder kind heeft recht op vrije tijd om te luieren, sporten of spelen. Ook moet het voor alle kinderen mogelijk zijn om aan culturele activiteiten mee te doen. Als je iets doet wat volgens de wet verboden is, kun je met de politie in aanraking komen. En als het ernstig is, kun je zelfs een straf krijgen van de rechter.

Hoe en waarom zijn kinderrechten ontstaan?

Van Verklaring naar Verdrag

Een Verklaring van de Verenigde Naties is niet juridisch bindend. Dat betekent dat een land niet kan worden aangesproken als het zich niet aan de Verklaring houdt. In 1978 ontstond daarom bij de Verenigde Naties het idee om de rechten van kinderen in een bindend Verdrag vast te leggen.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het Kinderrechtenverdrag?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.

Wie heeft het Kinderrechtenverdrag geschreven?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen.

Wat zijn de rechten van een 12 jarige?

Je mag 's nachts werken. Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders. Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.

Welke kinderrechten zijn het belangrijkst?

Je mag niet mishandeld of misbruikt worden en mensen mogen jou niet slaan of op een andere manier geweld aandoen. Je mag niet uitgescholden of vernederd worden. Ouders en anderen die voor je zorgen, moeten genoeg aandacht voor je hebben. De overheid moet je beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing.

Welke organisaties zetten zich in voor kinderen?

Het Kinderrechtencollectief is in 1995 opgericht en bestaat uit verschillende kinderrechtenorganisaties. Dit zijn Defence for Children, de Nederlandse Jeugd Raad, Stichting Kinderpostzegels Nederland, UNICEF Nederland, Terre des Hommes en Save the Children.

Wat zijn de 54 kinderrechten?

Het verdrag bestaat uit 54 artikelen en 4 leidende principes:
  • het principe van niet-discriminatie (Artikel 2),
  • het hoger belang van het kind (Artikel 3),
  • het recht op leven, overleven en ontwikkeling (Artikel 6) en.
  • het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen (Artikel 12).

Welk kinderrecht staat centraal?

UNICEF staat voor kinderrechten

Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Welke landen houden zich niet aan de kinderrechten?

VS nu enige land dat kinderrechtenverdrag niet geratificeerd heeft. De VS is nu het enige land ter wereld dat het VN-kinderrechtenverdrag nog niet heeft geratificeerd. Somalië rondde het ratificatieproces vorige week af, waarmee het de 196ste VN-lidstaat werd die het verdrag aannam.

Wat is de taak van de kinderrechtencommissaris?

Het Vlaams Kinderrechtencommissariaat detecteert signalen van kinderen, jongeren en professionals. Het Kinderrechtencommissariaat bemiddelt, onderzoekt klachten en adviseert het beleid. Altijd met het oog op de naleving en toepassing van kinderrechten in Vlaanderen.

Wat zijn de 3 P's kinderrechten?

Een gemakkelijke manier om te onthouden wat in het Kinderrechtenverdrag staat, is de opdeling in de 3 p's: protectie, participatie en provisie.

Waardoor komt het dat de kinderrechten in gevaar zijn?

Kinderen van minder rijke ouders krijgen geregeld een te laag schooladvies. Ook komt discriminatie bij het toewijzen van stageplekken voor, vaak op basis van afkomst of geloof. Een ander probleem is de zogeheten vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten. Niet iedereen kan die bijdrage betalen.

Welke kinderrechten worden geschonden in Nederland?

Desondanks worden ook in Nederland rechten van kinderen geschonden. Dit geldt voor individuele kinderen, zoals kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, kindermishandeling of die noodgedwongen thuis zitten omdat er geen passende school voor hen is.

Wat zijn de rechten en plichten van ouders?

Rechten en plichten van ouders
  • Je hebt als ouder recht op persoonlijk contact met je kind. ...
  • Als ouder heb je het recht om je kind op te voeden. ...
  • Tegelijk heb je ook de plicht om je kind op te voeden. ...
  • Als ouder sta je in voor het levensonderhoud van je kind. ...
  • Je bent verplicht in te staan voor de opleiding van je kind.

Kan een kind van 12 jaar wil niet naar vader?

Een kind heeft altijd recht op omgang met de niet-verzorgende ouder (of die nu gezag heeft of niet). Ten aanzien van een kind dat 12 jaar en ouder is en dat bij de kinderrechter 'van ernstige bezwaren tegen omgang met zijn ouder heeft doen blijken' kan een verzoek tot omgang worden afgewezen.

Wat mag een kind van 12 jaar beslissen?

Als je tussen de 12 jaar en 16 jaar bent dan moeten jouw ouders luisteren naar jouw mening, maar uiteindelijk beslissen zij dingen als: bij wie je gaat wonen, wanneer en hoe vaak je de ouder ziet waar je niet woont etc. Als je ouders er niet uitkomen, dan beslist de kinderrechter wat goed voor jou is.

Wat mag een kind van 12 zelf beslissen?

Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken.

Welke organisatie heeft dit verdrag geschreven?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.

Welke landen ondertekenden het Kinderrechtenverdrag?

Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196e land toe tot de conventie.

Hoeveel landen hebben het Kinderrechtenverdrag niet ondertekend?

Dit Kinderrechtenverdrag is er om de rechten van kinderen wereldwijd te beschermen. Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.

Wat zijn de kinderrechten in Belgie?

recht op een goed leven. recht op onderwijs. recht op gezondheidszorg.
...
Maar kinderen hebben ook recht op bescherming tegen:
  • alle vormen van geweld.
  • druggebruik.
  • ontvoering naar het buitenland.
  • alle vormen van seksuele exploitatie.
  • kinderarbeid die gevaarlijk is voor hun gezondheid of hun onderwijs in het gedrang brengt.