Betaald of onbetaald ouderschapsverlof: zo zit dat

Hoe word je betaald tijdens zwangerschapsverlof?

Gevraagd door: Marit Otte  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (52 stemmen)

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof.

Hoeveel krijg je betaald tijdens zwangerschapsverlof?

Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon.

Hoe wordt zwangerschapsuitkering uitbetaald?

U ontvangt uw eerste betaling binnen 4 weken na de ingangsdatum van uw verlof. Maar meestal krijgt u de eerste betaling al 3 dagen na de datum die bovenaan de beslissing staat. Meestal betalen wij de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan uw werkgever. Uw werkgever betaalt dan uw loon aan u door.

Wat is de Flexibiliseringsperiode?

Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.

Hoe word je zwangerschapsverlof berekend?

Uw zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van uw bevalling. Het begin van uw verlof berekent u door vanaf de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen. U moet uiterlijk 4 weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe moederschapsrust berekenen?

Zwangere werkneemsters hebben recht op vijftien weken moederschapsverlof. Dat moederschapsverlof van vijftien weken bestaat uit: - zes weken prenataal verlof dat vóór de vermoedelijke bevallingsdatum wordt genomen; - negen weken postnataal verlof dat begint op de dag van de bevalling.

Hoe berekend UWV mijn zwangerschapsverlof?

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van uw dagloon. Wij berekenen uw dagloon op basis van het sv-loon dat u verdiende tijdens het dienstverband waarin uw zwangerschaps- en bevallingsverlof begon.

Heb je recht op een uitkering als je zwanger bent?

Als u zwanger bent met een WW-, WIA- of Ziektewet-uitkering kunt u zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgen en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO). De uitkering duurt minimaal 16 weken. De uitkering is 100% van uw dagloon. Vóór de bevalling krijgt u zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering.

Wat is je dagloon?

Om uw dagloon te berekenen, kijken wij naar uw sv-loon dat u verdiende tijdens het dienstverband waarin u ziek werd. We nemen daarbij de periode van 1 jaar voor uw eerste ziektedag. Dit bedrag delen we door 261, dat is het gemiddelde aantal dagloondagen in 1 jaar. De uitkomst is uw dagloon.

Hoe kom je aan een zwangerschapsverklaring?

Je ontvangt je zwangerschapsverklaring van je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zodra je uitgerekende datum bekend is, geeft deze je de verklaring mee. Krijg je hem niet automatisch mee? Dan kan je er zelf naar vragen.

Hoe berekent UWV zwangerschapsuitkering?

Hoe wordt het dagloon voor een zwangerschapsuitkering (WAZO) berekend? Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.

Wie betaalt het zwangerschapsverlof?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heeft u recht op een zwangerschapsuitkering. Uw werkgever vraagt de uitkering aan bij UWV. Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof.

Wie betaalt pensioen tijdens zwangerschapsverlof?

Als je met zwangerschapsverlof gaat, loopt je pensioenopbouw gewoon door. Daar hoef je niets voor te regelen. Ga je na je zwangerschapsverlof nog met onbetaald verlof, dan verandert je pensioenopbouw mogelijk wel. >>

Wat kost een zwangere werknemer?

Uitkering zwangerschap

De uitkering wordt berekend op basis van het loon van je werknemer en is maximaal 100 procent van het zogeheten maximum dagloon. Als het loon van je zwangere werknemer hoger is dan dit bedrag, betaal je als werkgever het resterende deel zelf.

Hoeveel vakantie na zwangerschapsverlof?

Het verlof duurt minstens 10 weken achter elkaar en kan oplopen tot maximaal 16 weken. Dat gebeurt als de baby wordt geboren voordat u met zwangerschapsverlof gaat. U heeft dan geen zwangerschapsverlof gehad.

Wie betaalt het vaderschapsverlof?

Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. De resterende 7 dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.

Is dagloon UWV bruto of netto?

Tijdens de eerste 2 maanden dat u werkloos bent, is uw bruto WW-uitkering 75% van uw WW-maandloon. Daarna is uw uitkering 70% van uw WW-maandloon. Heeft u naast uw WW-uitkering andere inkomsten? Dan verrekenen wij uw inkomsten met uw WW-maandloon.

Wat is een gemiddeld dagloon?

Dagloon werknemer berekenen

Voor de berekening van een uitkering wordt gekeken naar het dagloon van je werknemer. Het dagloon is 1/261ste deel van het jaarloon. Deel dus het jaarloon van je werknemer door 261. Dit is het gemiddeld aantal werkdagen in een jaar.

Hoe bereken je dagloon naar maandloon?

Een jaar heeft 260, 261 of 262 loondagen. Daarnaast zijn er maanden met 20, 21, 22 en 23 loondagen. Formule: dagloon = maandloon x 12 : loondagen per jaar. Daarbij kan loondagen per jaar 260, 261 of 262 zijn.

Wat als je zwanger bent en geen werk hebt?

Je kunt altijd solliciteren als je zwanger bent. Een zwangerschap mag geen reden voor afwijzing zijn. Heb je een WW-uitkering en ben je zwanger? Dan heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlofuitkering (WAZO).

Kan niet meer werken door zwangerschap?

Ziekte tijdens zwangerschapsverlof

Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.

Heb je altijd recht op zwangerschapsverlof?

Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.

Hoelang zwangerschapsverlof 2022?

Moeders hebben op dit moment 16 tot 20 weken betaald zwangerschapsverlof en vanaf 1 augustus 2022 komen daar 9 weken deels betaald ouderschapsverlof bij.

Hoeveel weken na bevalling werken?

Je mag 10 tot 8 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Stop je 10 weken voor de uitgerekende datum, dan heb je na de bevalling recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Stop je 8 weken voor de uitgerekende datum, dan heb je recht op minimaal 12 weken bevallingsverlof.

Hoe ver van te voren zwangerschapsverlof aanvragen?

Uw zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt zelf op welke dag u het verlof binnen deze periode laat ingaan. Vervolgens vraagt u de zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan 4 tot 2 weken voor uw eerste verlofdag.

Vorige artikel
Wat zijn kinder rechten?
Volgende artikel
Welke kinderziektes zijn er nog?