OBJECTIVES OF ELEMENTARY (PRIMARY) EDUCATION

Wat zijn kerndoelen basisonderwijs?

Gevraagd door: Jinthe Özcan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (12 stemmen)

Kerndoelen laten op hoofdlijnen zien wat belangrijk wordt gevonden om kinderen mee te geven in het basisonderwijs. Het gaat om een globale beschrijving van belangrijke onderwijsinhouden. De inhoud is in de kerndoelen niet heel precies omschreven.

Wat zijn kerndoelen en leerlijnen?

Een leerlijn is een uitwerking van de algemene kerndoelen (zoals die door de overheid zijn vastgesteld) naar concrete doelen die omschrijven wat uw kind moeten kennen en kunnen. Deze zijn onderverdeeld in doelen per leerjaar, die op hun beurt zijn onderverdeeld in tussenstappen.

Wat zijn leerdoelen basisonderwijs?

Een leerdoel is datgene wat de leerling geleerd moet hebben als gevolg van het onderwijs dat je hebt ingericht en dat de leerling heeft gevolgd. Een lesdoel is een leerdoel voor 1 les. Een succescriterium is wat de leerling moet laten zien om aan te tonen of hij/zij het leerdoel beheerst.

Wat zijn kerndoelen en eindtermen?

Leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte die nu binnen Passend Onderwijs in de basisondersteuning een aanbod krijgen, volgen de kerndoelen van het basisonderwijs. De doelen van het verplichte vak en de keuzevakken in bovenbouw vo zijn uitgewerkt in eindtermen en worden afgesloten met een schoolexamen.

Wat is het doel van de basisschool?

Op de basisschool leren kinderen Nederlands, rekenen, wereldoriëntatie (zoals geschiedenis en aardrijkskunde), kunstzinnige oriëntatie (zoals BeVo) en bewegingsonderwijs. Vanaf groep 7 krijgen kinderen verplicht Engels, maar sommige basisscholen starten hier eerder mee.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kerndoelen heeft het basisonderwijs?

De huidige kerndoelen zijn sinds 2006 van kracht. Het zijn er 58 en ze bestrijken de leergebieden: Nederlands, Engelse taal, (Friese taal), rekenen/wiskunde, oriëntatie op jezelf en de wereld, kunstzinnige oriëntatie en bewegingsonderwijs.

Wat zijn de doelen van het onderwijs?

Het onderwijs heeft tot doel om de ontwikkelingsmogelijkheden, die voor ieder kind verschillend kunnen zijn, optimaal te ontplooien. Het is gericht op het aanleren van vaardigheden die de zelfstandigheid vergroten en het gevoel van eigenwaarde versterken.

Wie stelt de kerndoelen vast?

In de kerndoelen staat wat leerlingen per leergebied moet zijn aangeboden aan het einde van de basisschool. De overheid stelt deze kerndoelen vast. Omdat de maatschappij verandert, worden deze kerndoelen eens in de zoveel tijd vernieuwd.

Waarom onderwijsdoelen?

Waarom worden onderwijsdoelen ontwikkeld? Onderwijsdoelen zijn een instrument voor kwaliteitscontrole op systeemniveau. Ze leggen vast wat we fundamenteel vinden voor een bepaalde leerlingengroep en vormen het minimum waaraan de vorming voor die leerlingengroep moet voldoen.

Hoeveel kerndoelen heeft havo voor het vak Nederlands?

De tien kerndoelen zijn "vooral gericht op de communicatieve functie van taal en kennen een belangrijke plaats toe aan strategische vaardigheden" (p. 7).

Wat zijn voorbeelden van leerdoelen?

Ik wil leren een goede balans te vinden tussen mijn leerinspanning en leerresultaat. Ik wil leren op tijd hulp te vragen. Ik wil leren een taak op mijn niveau te volbrengen. Ik wil leren afstand te nemen van een probleem om het beter te kunnen begrijpen Ik wil leren mijn mening met argumenten te onderbouwen.

Wat kunnen goede leerdoelen zijn?

Voorbeelden van goede leerdoelen
  • Nieuwe tools en technologieën voortijdig oppikken.
  • Presentatievaardigheden verbeteren.
  • Werken aan je lichaamstaal.
  • Verdiep je in andere afdelingen van het bedrijf.
  • Formuleer niet teveel leerdoelen.
  • Houd het kort en krachtig.
  • Formuleer leerdoelen niet te breed.
  • Blijf dicht bij jezelf.

Hoe beschrijf je leerdoelen?

Leerdoelen formuleren in 5 stappen
  1. Stel je leerdoelen specifiek vast. De eerste stap is het bedenken van een leerdoel en deze specifiek maken. ...
  2. Maak het leerdoel meetbaar. Vervolgens gaan we ons leerdoel meetbaar maken. ...
  3. Acceptabel? ...
  4. Ga na of je leerdoel realistisch is. ...
  5. Maak het doel tijdgebonden door middel van een einddatum.

Welke 12 leerlijnen krijgen leerlingen in het basisonderwijs tijdens gym?

Het gaat om de volgende twaalf leerlijnen: balanceren, sprin- gen, klimmen, schommelen, duikelen, hardlopen, tikspelen, doelspelen, mikken, jongle- ren, stoeispelen en bewegen op muziek. Het Basisdocument Bewegingsonderwijs noemt ook zogenaamde reguleringsdoelen.

Wat zijn tule doelen?

TULE geeft een beeld van de globale kerndoelen en laat zien hoe je bij ieder kerndoel de inhouden (kennis en vaardigheden) en activiteiten (van leerlingen en leraren) kunt verdelen over de groepen 1 tot en met 8.

Hoeveel leerlijnen zijn er?

De hierboven beschreven opzet geldt voor alle 58 leerlijnen. Bovendien worden de leerlijnen binnen een leergebied op elkaar afgestemd. Bij het opstellen van de 12 leerlijnen voor Nederlands wordt rekening gehouden met de onderlinge samenhang van de 12 kerndoelen.

Wat moet een kind kunnen als ze naar de basisschool gaan?

Dit moet je kind kunnen:
  • op zijn/haar beurt wachten.
  • zich prettig voelen in een groep.
  • om hulp durven vragen.
  • zelf naar de wc gaan.
  • zelf aan- en uitkleden.
  • belangstelling tonen voor interactie met andere kinderen.
  • zich korte tijd concentreren op een taak.
  • verstaanbaar praten.

Wat moet een kind kunnen eind groep 2?

In groep 2 leert jouw kind onder andere:
  • Tellen tot 20 en weer terug.
  • Het benoemen van 'buurgetallen' dus 9 en 11 zijn de buren van 10.
  • De namen van de week benoemen.
  • Rijmen.
  • Lettergrepen klappen.
  • Het benoemen van vormen als ovaal.
  • De woordenschat wordt groter.
  • De eigen naam schrijven.

Wat moet een kind kunnen eind groep 1?

In groep 1 leren de kinderen spelenderwijs al een hele hoop dingen! Je kind gaat letters en cijfers herkennen, soms al een beetje schrijven (natekenen) en tellen. Ook wordt er in het kringgesprek door iedereen iets verteld. Daar zijn flink wat mondelinge vaardigheden voor nodig!

Wat zijn de belangrijkste vakken op school?

De verplichte vakken op de basisschool zijn:
  • Nederlands;
  • Engels;
  • rekenen en wiskunde;
  • oriëntatie op jezelf en de wereld: zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en staatsinrichting;
  • kunstzinnige oriëntatie: bijvoorbeeld muziek, tekenen en handvaardigheid;
  • bewegingsonderwijs: bijvoorbeeld gymlessen.

Wat leer je in groep 8?

Rekenen wordt in groep 8 ingewikkelder. Je leert verder rekenen met breuken, procenten en grotere getallen. Maar je leert ook het metriek stelsel, het omrekenen van verhouding naar procent en rekenen met kommagetallen. Met de DiKiBO spiekboeken zie je precies welke stof aan het einde van groep 8 beheerst moet worden.

Wat is het curriculum van de school?

In het curriculum staat wat leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs en voorgezet onderwijs moeten kennen en kunnen. De regering en Tweede Kamer stellen het curriculum voor alle scholen wettelijk vast.

Hoe formuleer ik mijn doelen?

Je maakt een doel SMART in 5 stappen:
  1. maak je doel specifiek.
  2. zorg dat je doel te meten is.
  3. maak je leerdoel acceptable.
  4. zorg dat je doel realistisch is om uit te voeren.
  5. koppel een start- en een einddatum aan je leerdoel.

Wat voor doelen zijn er?

Persoonlijke doelen zoals: Fysieke en gezondheidsdoelen, carrière doelen, mentale doelen, spirituele doelen, emotionele doelen, levensdoel. Zakelijke of bedrijfsdoelen: individuele doelen, financiële doelen, omzetdoelstellingen, afdelingsdoelstellingen, teamdoelen, organisatie doelstellingen.

Wat zijn je doelen?

Wat zijn doelen? Een doel is een van te voren vastgelegd streven dat je in een bepaalde tijd wilt behalen. Als je een persoonlijk doel stelt, kun je een persoonlijk succes bereiken. Het behalen van een doel motiveert om door te gaan en nóg grotere doelen te stellen en dromen te realiseren.