Hoe komt een OTS (ondertoezichtstelling) tot stand?

Wat zijn je rechten bij een OTS?

Gevraagd door: kand. Sara Köster  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (59 stemmen)

Tijdens de OTS houdt u het ouderlijk gezag over uw kind. Dit betekent dat u nog steeds het recht en de plicht heeft om uw kind op te voeden en te verzorgen. De gezinsvoogd geeft u begeleiding en opdrachten. Daardoor heeft u minder te zeggen over uw kind.

Wat mag een gezinsvoogd wel en niet?

Dat betekent dat u een gezinsvoogd geen toegang mag geven tot het medisch dossier van het kind. Wel mag u hem gerichte informatie over het kind geven, als die informatie noodzakelijk is voor een goede uitvoering van de ondertoezichtstelling.

Wat doet een gezinsvoogd bij OTS?

Hulp van gezinsvoogd

Als de rechter een ondertoezichtstelling uitspreekt, krijgt u een gezinsvoogd toegewezen vanuit een gecertificeerde instelling. De gezinsvoogd begeleidt uw kind en helpt u bij het oplossen van de problemen. U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren.

Kan je OTS weigeren?

U mag ervoor kiezen helemaal niets te doen. Alleen beslist de kinderrechter dan over een OTS zonder te weten wat u vindt. U krijgt de beslissing van de kinderrechter na een aantal weken per post.

Wie heeft het gezag bij een OTS?

Ondertoezichtstelling (OTS)

De jongere komt daarmee onder toezicht te staan van een gecertificeerde instelling. Een jeugdbeschermer van de gecertificeerde instelling adviseert ouders over de opvoeding en kan jeugdhulp inzetten. Bij een OTS houden ouders het gezag over hun kind.

44 gerelateerde vragen gevonden

Wat mogen ouders wel en niet?

Als ouder mag u zelf bepalen hoe u uw kind wilt opvoeden. In de wet staat dat u moet zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van uw kind. En dat u het moet helpen om zijn of haar persoonlijkheid te ontwikkelen. U mag het kind niet mishandelen.

Kan vader kind afnemen van moeder?

De ene ouder is ongeschikt of niet in staat tot omgang

Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.

Hoe eindigt een OTS?

Ondertoezichtstelling eindigt na het aflopen van de termijn waarvoor deze is ingesteld of doordat de rechter besluit tot opheffing ervan.

Wie betaalt OTS?

Let op: De ziektekosten voor illegale jeugdigen met een OTS-maatregel worden niet door de GI's of gemeenten betaald. In principe zijn de ouders onderhoudsplichtig en verantwoordelijk voor de ziektekosten.

Wat kost een OTS per jaar?

Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar. Wanneer de jeugdbescherming er niet in slaagt er met de ouders uit te komen, kan deze ots (meermaals) worden verlengd, waardoor de kosten voor gemeenten verder oplopen.

Wat zijn de gronden voor een OTS?

GRONDEN VOOR OTS
  • Een kind zodanig opgroeit dat hij in zijn ontwikkeling ernstig wordt bedreigd.
  • Ouders de zorg die nodig is om die bedreiging op te heffen niet voldoende accepteren.
  • Verwacht wordt dat ouders binnen een voor het kind aanvaardbare termijn hun opvoedingsverantwoordelijkheid zullen waarmaken.

Wat gebeurt er na een OTS?

De OTS stopt automatisch als uw kind 18 jaar wordt. Totdat uw kind 21 jaar is, kunt u vrijwillig hulp krijgen. Is de situatie thuis verbeterd? Dan kunt u de instelling vragen de OTS eerder te stoppen.

Wat als je niet mee werkt met de jeugdzorg?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem (vertrouwenspersonen AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Hoe lang duurt een OTS?

De kinderrechter gaat akkoord met een OTS

Een jeugdbeschermingsorganisatie (gecertificeerde instelling) wijst een jeugdbeschermer toe. In de uitspraak staat voor hoelang. De OTS kan maximaal 12 maanden duren (verlenging is daarna mogelijk met maximaal 12 maanden).

Hebben ouders nog gezag bij OTS?

Ondertoezichtstelling (OTS) en Voorlopige Ondertoezichtstelling (VOTS) Bij een ondertoezichtstelling krijgt u verplicht hulp bij de opvoeding van uw kind. Er komt een gezinsvoogd die met u meekijkt en samen met u een plan van aanpak maakt. U behoudt het ouderlijk gezag, maar dit is ingeperkt.

Kan jeugdzorg kind uit huis plaatsen?

Een uithuisplaatsing kan alleen als de doelen van de ondertoezichtstelling (OTS) niet bereikt kunnen worden als uw kind thuis blijft wonen. Alleen de kinderrechter kan toestemming voor een uithuisplaatsing geven, een jeugdbeschermingsorganisatie kan dat niet.

Hoe voorkom je OTS?

Tips: Hoe voorkom ik een ondertoezichtstelling van mijn kinderen!
  • Tip 1: Hou de betrokken instanties te vriend. ...
  • Tip 2: Regel concrete hulp in een vrijwillig kader. ...
  • Tip 3: Ontken niks, maar praat mee. ...
  • Tip 4: Schakel een gespecialiseerde jeugdrecht advocaat in.

Wat is het verschil tussen OTS en voogdij?

Bij een OTS ligt het gezag bij de ouders, maar dat is meestal wel beperkt. De gezinsvoogd neemt samen met de ouders de beslissingen, maar de gezinsvoogd kan ook beslissingen nemen als de ouders het daar niet mee eens zijn. Een voogd heeft ook het gezag over een kind. De ouders hebben dan geen gezag meer.

Wat mag de kinderbescherming doen?

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) is een dienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De RvdK doet onderzoek, adviseert en voert een aantal wettelijke taken uit. Bijvoorbeeld de screening als u pleegouder wil worden of een kind wil adopteren. Of het toezicht op de uitvoering van een taakstraf.

Wat verdien je als gezinsvoogd?

Als gezinsvoogd verdien je een bruto maandsalaris van ongeveer € 2.720,- exclusief 8 procent vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. Je salaris loopt maximaal op tot €4.095,- per maand. Daarnaast mag je rekenen op een vergoeding voor onregelmatige diensten.

Met wie werkt een gezinsvoogd samen?

De competenties van een gezinsvoogd

De baan van gezinsvoogd is vooral sociaal en coachend. Je werkt direct met ouders en kinderen samen en bent bereid om ze passende adviezen en ondersteuning te bieden.

Heeft de vader net zoveel rechten als de moeder?

Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.

Hoe ver mogen gescheiden ouders uit elkaar wonen?

Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.

Hoe krijg je een moeder uit ouderlijke macht zetten?

Gezamenlijk ouderlijk gezag stoppen

U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is.

Hoe oud moet een kind zijn om zelf te beslissen?

Kinderen worden op hun 18e verjaardag meerderjarig. Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken.

Vorige artikel
Hoe kan mijn kind Ontprikkelen?
Volgende artikel
Wat is het schoolgeld voor hbo?