Wat zijn je rechten als je ziek bent?
Gevraagd door: Josephine van Maaren | Laatste update: 14 januari 2024Score: 4.1/5 (40 stemmen)
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Waar heb ik recht op als ik ziek ben?
Uitkering bij ziekte
Als je langdurig ziek bent, is je werkgever verplicht de eerste 104 weken (2 jaar) minimaal 70 procent van je loon door te betalen. Als je tijdens die 2 jaar zonder onderbreking ziek bent geweest, is dat niet meer zo. Je hebt dan mogelijk wel recht op een WIA-uitkering.
Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Wat zijn je rechten als werknemer bij ziekte?
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Wat zijn de regels voor ziekmelden?
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
Kan je ontslagen worden door ziekmelden?
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Hoeveel keer mag je ziekmelden?
Contract. Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Kan je baas je verplichten om te werken als je ziek bent?
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Wie bepaalt of je beter bent?
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Wie bepaalt bedrijfsarts of werkgever?
De rechter oordeelt dat het niet aan werkgever is om te beoordelen of om vast te stellen of werknemer al dan niet ziek is, maar aan een bedrijfsarts of arbodienst. Werkgever is o.a. op grond van art. 14 Arbeidsomstandighedenwet ook verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen.
Wat als de bedrijfsarts zegt dat je niet ziek bent?
Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.
Hoe lang mag je ziek zijn van werk?
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Wat krijg je aan geld als je ziek bent?
Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hierover afspraken staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst.
Wie betaald je salaris als je ziek bent?
Uw werkgever betaalt bij ziekte in de meeste gevallen uw loon door. In bijzondere situaties heeft u recht op een Ziektewet-uitkering. Wilt u weten in welke situaties u een Ziektewet-uitkering krijgt als u een werkgever heeft? Kijk dan op de website van UWV.
Hoeveel salaris krijg je als je ziek bent?
Werkgevers moeten hun werknemers bij ziekte twee jaar lang 70% van het laatste loon doorbetalen. Voor het eerste ziektejaar zijn werkgevers wettelijk verplicht minimaal het minimumloon door te betalen. Dat geldt niet voor het tweede ziektejaar.
Wie beslist of je gaat werken huisarts of bedrijfsarts?
Huisarts versus bedrijfsarts
Een huisarts is verantwoordelijk voor de medische behandeling van de werknemer, de bedrijfsarts beslist of de werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is.
Heeft de bedrijfsarts contact met huisarts?
Zonder uw toestemming mag de bedrijfsarts niet over uw ziekte praten met uw werkgever. En ook niet met uw huisarts of medisch specialist. De bedrijfsarts mag uw werkgever dus niet laten weten: wat uw klachten zijn of welke ziekte u heeft.
Doet een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek?
Een bedrijfsarts is een officiële arts en mag net zoals alle andere artsen lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij is echter wel toestemming nodig van de werknemer.
Hoe vaak mag je per jaar ziek zijn?
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Kan een medewerker ziek uit dienst?
Stopt het dienstverband of de uitzendovereenkomst tijdens de ziekte van uw werknemer? Dan hoeft u het loon niet meer door te betalen. Uw werknemer kan een Ziektewet-uitkering krijgen. U meldt uw werknemer ziek op de laatste dag van het dienstverband.
Kun je op vakantie als je in de Ziektewet zit?
Met een Ziektewet-uitkering naar het buitenland
U houdt uw Ziektewet-uitkering als u naar het buitenland gaat voor vakantie. Meld uw vakantie uiterlijk 2 weken voordat u vertrekt met het formulier Doorgeven wijzigingen als u een Ziektewet-uitkering of toeslag van UWV heeft.
Hoe zeg je netjes dat je ziek bent?
- Houd het kort. Je hoeft niet uitgebreid te vertellen wat jouw klachten zijn. ...
- Accepteer zelf dat je ziek bent. Jouw zelfvertrouwen begint bij jezelf. ...
- Geef je grenzen aan. Bang dat je werkgever je toch overhaalt om te werken?
Is vaak ziek reden voor ontslag?
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Is ziekmelden via WhatsApp rechtsgeldig?
Volgens de kantonrechter kon worden aangenomen dat de werkgever het bericht had gelezen en ontvangen, waardoor de ziektemelding geldig was. Via tools zoals WhatsApp of Facebook Messenger is het soms duidelijk of iemand het bericht al dan niet heeft ontvangen. En dus kan de ziektemelding wel degelijk rechtsgeldig zijn.
Is kinderbijslag omlaag 2023?
Hoeveel yoghurt baby 11 maanden?