Diabetes hypos | What does hypoglycaemia Feel Like? | Diabetes UK

Wat zijn de symptomen van een hypo?

Gevraagd door: Ryan Perck  |  Laatste update: 17 januari 2024
Score: 4.2/5 (29 stemmen)

De klachten waaraan u een hypo kunt herkennen zijn: zweten, trillen, gapen, bleek zien, wazig zicht, hoofdpijn, duizeligheid, hongergevoel, gevoel van kou, hartkloppingen, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het is belangrijk dat u weet hoe u reageert op een lage bloedglucose.

Hoe begint een hypo?

Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.

Wat zijn de symptomen van een hyper?

U heeft een hyper als uw bloedsuiker hoger is dan 10mmol/l. U kunt dan last krijgen van klachten zoals: veel plassen en dorst. zich vermoeid en zwak voelen.

Wat moet je doen als je een hypo hebt?

Laat iemand uit uw omgeving Glucagen spuiten in een spier in uw bovenbeen, of bel 112. Neem na een ernstige hypo altijd contact op met uw arts of de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis. Neem binnen twee uur langwerkende koolhydraten: bijvoorbeeld een boterham of fruit.

Wat gebeurt er als je een hypo krijgt?

Bij een hypo is uw bloedsuiker te laag. Er zit dan te weinig bloedglucose in het bloed. Als uw bloedglucose lager is dan 3,9mmol/l heeft u een hypo. Ook als u geen diabetes heeft kunnen de bloedglucosewaarden onder de 3,9mmol/l raken.

19 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voel je je als je suiker te laag is?

Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).

Kun je zomaar een hypo krijgen?

Een hypo ontstaat niet zomaar, meestal is er een bepaalde aanleiding of uitlokkende factor. Zo kan een hypo ontstaan als u, in combinatie met insuline, te weinig koolhydraten heeft gegeten, als u meer inspanning heeft verricht dan u had verwacht of na fors alcohol gebruik.

Wat doet een hypo met je hersenen?

Deze lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de hersenen veel slechter informatie kunnen verwerken, blijkt uit promotieonderzoek van Clementine Verhulst van het Radboudumc. Door activatie van het afweersysteem veroorzaken hypo's mogelijk ook schade aan het hart en de bloedvaten.

Hoe lang duurt een hypo aanval?

Na een hypo heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Dit kan wel 24 uur duren.

Wat is gevaarlijker een hypo of een hyper?

Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.

Wat is gevaarlijker hoge of lage bloedsuiker?

Als je bloedsuikerspiegel vaak te laag is (hypo's) kan dat schade aan je zenuwstelsel opleveren. Daardoor heb je bijvoorbeeld vaker last van hoofdpijn, duizeligheid of bewustzijnsverlies. Een langdurig teveel aan glucose in je bloed (hypers) kan je bloedvaten beschadigen.

Welke lage bloedsuiker is gevaarlijk?

Een te lage bloedsuikerspiegel, meestal bij een bloedsuikerspiegel onder de 60 mg/dl met optreden van enkele vervelende symptomen die verdwijnen na het innemen van koolhydraten.

Wat is een gevaarlijke bloedsuiker?

Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.

Kan stress een hypo veroorzaken?

Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.

Kun je ook een hypo krijgen zonder diabetes?

Een hypo komt vooral voor bij mensen met diabetes, maar ook mensen zonder diabetes kunnen een hypo krijgen.

Hoe test je hypoglykemie?

Vermoedt de dokter een te lage bloedsuikerspiegel, dan wordt er een speciale hypoglykemie test uitgevoerd. In deze test worden de bloedsuiker waarden opgemeten, om te achterhalen hoeveel glucose er in het bloed zit. De diagnose van hypoglykemie wordt gemaakt door de arts als de bloedsuiker waarden te laag zijn.

Wat moet je eten bij een hypo?

Voedingsadvies bij hypoglykemie (te laag bloedglucose)
  • Aardappelen, macaroni, spaghetti (zetmeel)
  • Brood, beschuit, crackers (zetmeel)
  • Graanproducten zoals rijst, haver, maïs (zetmeel)
  • Peulvruchten zoals witte en bruine bonen (zetmeel)
  • Fruit, vruchtensap (fructose)
  • Melk, yoghurt, karnemelk (lactose)

Kan je s nachts een hypo krijgen?

Ook 's nachts kun je een hypo krijgen. Als je bijvoorbeeld te veel insuline hebt gehad voor het naar bed gaan of als je 's middags of 's avonds veel gespeeld of gesport hebt. Je kunt het beste voor je naar bed gaat je bloedsuiker meten.

Hoe herken je een nachtelijke hypoglykemie?

Nachtelijke hypo's

Hier merk je soms niets van, maar vaak krijg je wel een tegenreactie van je lichaam. Je kunt ze herkennen aan een hele hoge glucosewaarde als je opstaat, of aan vermoeidheid/hoofdpijn/overmatige transpiratie als je wakker wordt. Sommige kinderen zijn er wat humeurig van.

Kan een hypo kwaad?

Te veel hypo's en hypers kunnen op den duur problemen in je lichaam veroorzaken zoals schade aan ogen, voeten en hart- en bloedvaten. Daarom is het is belangrijk dat je ze herkent.

Hoe laag mag je suiker zijn?

Globaal kunt u een bloedsuikerwaarde onder 4,5 mmol/l aanhouden als laag en een waarde onder 3,5 mmol/l als te laag. Beschikt u over een apparaat om uw bloedsuikerwaarde te meten? Gebruik deze dan.

Kan je karakter veranderen door diabetes?

Mensen, ook die met diabetes mellitus type 2, kunnen moeilijk hun leefstijl veranderen. Kortetermijn-langetermijnproblematiek staat die gedragsverandering in de weg. Cognitieve dissonantie, de status quo-bias en de gewoontelus tezamen houden de kortetermijn-langetermijnproblematiek in stand.

Waarom water drinken bij hoge bloedsuiker?

Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.

Hoeveel Dextro bij een hypo?

Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.

Wat zijn de eerste tekenen van diabetes?

Symptomen
  • Veel plassen;
  • Droge mond;
  • Veel drinken;
  • Wazig zien;
  • Vermagering;
  • Moeheid;
  • Soms huiduitslag, jeuk en slecht genezende wondjes.

Volgende artikel
Is Maxi-Cosi goed merk?