Wat zijn de nadelen van een spiraal?
Gevraagd door: Mare Hoekstra | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.1/5 (45 stemmen)
- De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. ...
- Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding.
- Je kunt je menstruatie niet zelf regelen.
- Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).
Wat is beter de pil of een spiraal?
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Wat zijn de bijwerkingen van een spiraaltje?
- Onregelmatig bloedverlies ('spotting'), onregelmatige menstruatie of meer of minder vaginale afscheiding dan normaal. ...
- Rugpijn en/of buikpijn tijdens de eerste maanden. ...
- Infecties in de baarmoeder, eileiders of eierstokken, vooral tijdens de eerste drie weken na plaatsing.
Wat zijn de voordelen van een spiraal?
Er komt minder hormoon in je bloed dan bij andere voorbehoedmiddelen met hormonen. Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
Wat mag niet na spiraal?
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen. Door het gebruik van een menstruatie cup zien we vaker dat het spiraal uitgestoten wordt.
Hoe lang mag je niet seksen na spiraal?
Wanneer mag ik vrijen na plaatsing? Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.
Hoelang mag je niet seksen na spiraal?
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Hoeveel kost het om een spiraal te laten zetten?
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Kan een spiraal verschuiven tijdens seks?
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Hoeveel pijn doet een spiraal?
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Kan je afvallen van spiraal?
Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.
Heeft een spiraal invloed op je stemming?
Tijdens tests krijgen sommige vrouwen meer last van depressie met een hormonaal spiraaltje. Dat zijn vooral vrouwen die hier al eerder last van hadden. Andere vrouwen hebben net minder depressie wanneer ze het hormoonspiraal gebruiken. Bij sommige vrouwen heeft het spiraaltje helemaal geen invloed.
Hoe vaak ongesteld met spiraal?
Bij een hormoonspiraal is het vaginale bloedverlies vooral de eerste drie maanden vaak onregelmatig. Hierna kan het zijn dat je niet meer menstrueert, maar is het ook normaal als je maandelijks blijft menstrueren of af en toe een beetje vaginaal bloedverlies ervaart.
Kan je ongesteld worden met een spiraal?
In het kort. Een hormoonspiraal is een plastic ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Uw ongesteldheid wordt meestal minder hevig of u wordt helemaal niet meer ongesteld. Het spiraaltje voorkomt ook dat u zwanger wordt.
Kun je aankomen van de Mirena?
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Hoe oud moet je zijn voor een spiraal?
Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar. Bij orale anticonceptiva is dit 0,3% bij perfect (theoretisch) gebruik, maar bij standaardgebruik 9%.
Hoe voelt een spiraal tijdens seks?
Het spiraaltje zit in de baarmoeder en voel je niet tijdens het vrijen. De uiteinden van de draadjes komen uit de baarmoedermond maar zijn zo soepel dat je ze ook niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger.
Is het erg als je je spiraal voelt?
Als je een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan bestaat de mogelijkheid dat dit het pootje van het spiraal is. Het spiraal zit dan mogelijk niet goed in de baarmoeder en beschermt niet meer tegen een zwangerschap. Als dit het geval is, maakt dan een controle afspraak bij ons.
Kan een spiraal de baarmoeder beschadigen?
In zeldzame gevallen kan het inbrengen van de spiraal tot een beschadiging van de baarmoeder leiden. De kans dat een spiraal uit deze batch verkeerd geplaatst is, is bijzonder klein. Maar een verkeerde plaatsing heeft mogelijk grote consequenties.
Hoe lang rust na plaatsen spiraal?
Na de plaatsing is het verstandig om even rust te nemen. Je kan na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgen. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Dit kan 3 tot 6 maanden duren.
Is spiraaltje verzekerd?
U kunt een spiraal vergoed krijgen
De vergoeding hangt af van wie de spiraal bij u plaatst. Dit is in de meeste gevallen uw huisarts. Uw huisarts kan u ook doorverwijzen naar de gynaecoloog. Bevoegde verloskundigen mogen ook een spiraal plaatsen.
Hoe weet je of je spiraal fout zit?
Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.
Kan je een tampon gebruiken met een spiraaltje?
Tampons: Je kunt gerust tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt laten plaatsen. Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet 's nachts tijdens de eerste menstruatie.
Waarom geen tampon na spiraal?
Omdat er geen contact is tussen de tampon en het spiraaltje is er dus geen gevaar en kun je de twee producten zonder probleem samen gebruiken. Toch deze kleine kanttekening: wie een hormoonspiraaltje draagt, heeft soms een heel lichte menstruatie. Als men tampons gebruikt, absorberen die vaak te sterk.
Kun je zelf je spiraal verwijderen?
Verwijderen spiraaltje
Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
Hoeveel hydrofiele luiers heb je nodig?
Waar bevallen de meeste Nederlandse vrouwen?