Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsdiabetes?

Gevraagd door: Elin Henriquez MPhil  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (67 stemmen)

Zwangerschapsdiabetes kan (onbehandeld) wel aanleiding geven tot:
  • Een te zware baby. Dit vergroot de kans op problemen bij de bevalling (zoals keizersnede, schouderontwrichting).
  • Hypoglycemie bij uw baby kort na de bevalling.
  • Onrijpheid van de lever van de baby kan leiden tot geelzucht.

Wat zijn de gevolgen van Zwangerschapssuiker?

Te veel suiker in je bloed is niet goed voor je baby: Je baby kan te groot worden. Dat heet macrosomie. Daardoor kan de bevalling lastiger zijn.

Is Zwangerschapssuiker gevaarlijk voor de baby?

Gevolgen zwangerschapsdiabetes

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby zelf insuline produceren, om dit af te breken.

Kun je van zwangerschapsdiabetes afkomen?

Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.

Hoe groot is de kans op diabetes na zwangerschapsdiabetes?

Omdat u zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is er namelijk 50% kans dat u binnen tien jaar diabetes type 2 krijgt. Voor deze controles kunt u terecht bij uw huisarts. Behalve uw bloedsuikergehalte kan de huisarts ook het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk, uw gewicht, uw BMI en uw tailleomvang controleren.

The Effects of Gestational Diabetes on the Baby

41 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak controle na zwangerschapsdiabetes?

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes doormaakten, worden gedurende de daaropvolgende 5 jaar jaarlijks opgeroepen voor een nuchtere glucosebepaling, daarna om de 3 jaar.

Hoe hoog mag je suiker zijn als je zwanger bent?

De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedglucose, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 2 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 6.7 mmol/L zijn. U kunt grote schommelingen in de bloedglucosewaarden voorkomen door uw koolhydraten gelijkmatig over de dag te verdelen.

Kan zwangerschapsdiabetes verdwijnen tijdens zwangerschap?

Heb jij zwangerschapsdiabetes? Het was vast flink schrikken toen je hoorde dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak direct na de bevalling, maar tijdens je zwangerschap zijn een dieet en meer bewegen belangrijk zodat je de gevolgen voor jou en je kind zo klein mogelijk houdt.

Is zwangerschapsdiabetes blijvend?

Vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes, blijven wel tot 50% risico hebben om binnen de 10 jaar na de bevalling een blijvende vorm van diabetes te ontwikkelen.

Hoe kom je aan Zwangerschapssuiker?

Oorzaken zwangerschapssuiker

Na het eten of drinken van koolhydraten (bijvoorbeeld brood, melk, aardappelen, suiker) neemt de bloedglucosespiegel toe. Het lichaam kan dit normaal gesproken goed opvangen, maar soms is dit niet mogelijk omdat de insuline niet goed kan werken of omdat er te weinig insuline gemaakt wordt.

Is Suikertest tijdens zwangerschap verplicht?

Viewer voor webcontent. De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken.

Wat mag je eten als je zwangerschapsdiabetes hebt?

Belangrijke adviezen:
  • Eet elke dag 3 gezonde maaltijden.
  • Eet groente, fruit, bonen, noten en volkoren brood.
  • Eet geen wit brood, koekjes, gebak, snoep en chocola.
  • Drink geen frisdrank en vruchtensap.

Hoe voelt Zwangerschapssuiker?

Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.

Hoe snel krijg je zwangerschapsdiabetes?

Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes in de tweede helft van de zwangerschap. In deze periode wordt meestal de OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test) afgenomen. Met deze test kijken we of u een te hoog bloedsuikergehalte heeft, voor en na inname van een hoeveelheid suiker.

Wat is een insulineresistentie?

Bij insulineresistentie zijn cellen in je lichaam minder gevoelig geworden voor insuline. De insuline werkt dan minder goed. Je bloedsuikergehalte wordt te hoog. Dit is ongezond, Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot diabetes type 2.

Hoe weet ik of ik zwangerschapsvergiftiging heb?

Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen. Deze symptomen horen ook bij pre-eclampsie.

Hoe hoog mag je suiker zijn?

Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.

Wat is de beste suikerwaarde?

Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.

Wat doet een internist bij zwangerschapsdiabetes?

Ze geeft u informatie over zwangerschapsdiabetes en instructie over het meten van uw bloedglucose. Tijdens de verdere zwangerschap houdt u contact met de diabetesverpleegkundige. Minimaal 1 keer per 2 weken beoordeelt ze de dagcurves.

Hoe testen op zwangerschapsdiabetes?

's Morgens neemt de laborant wat bloed af om je bloedsuiker te meten. Daarna krijg je een suikerdrankje. 2 uur na het drankje neemt de laborant opnieuw wat bloed af om je bloedsuiker te meten. Als een of beide bloedsuikers te hoog zijn, dan heb je zwangerschapsdiabetes.

Hoeveel koolhydraten per maaltijd zwangerschapsdiabetes?

Zwangere vrouwen met diabetes of zwangerschapsdiabetes zouden dagelijks minimaal 175 gram koolhydraten moeten binnenkrijgen. Dat staat in het in januari gepubliceerde standpunt van Stichting DNO Diabetesdiëtist (Diabetes and Nutrition Organization).

Welke zoetstof bij zwangerschapsdiabetes?

Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, steviolglycosiden (stevia) en aspartaam. Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt. Extensieve zoetstoffen zijn zoetstoffen die ongeveer even zoet zijn als suiker en evenveel calorieën leveren.

Wat niet eten voor Suikertest?

Een suikertest tijdens de zwangerschap:

De eerste waarde moet NUCHTER worden bepaald. Dit betekent dat je vanaf 22.00 uur de avond voor de test niet meer mag eten en drinken. Alleen water drinken is toegestaan. Zo lang de test duurt mag je niet roken, niet eten, niet drinken en je mag je niet inspannen.

Vorige artikel
Wat heeft een kind van 3 nodig?