Hoe werkt de pil?

Wat zijn de gevaren van de pil?

Gevraagd door: prof. Anne Lopes  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (25 stemmen)

Als je de pil gebruikt, kunnen bloedklonters ontstaan in een ader (bijvoorbeeld in de benen). Als zulke klonters in de longen geraken, kan dat leiden tot veneuze trombose of pulmonaire embolie. Het risico is het grootst in het 1e jaar van het pilgebruik, maar blijft licht verhoogd zolang je de pil gebruikt.

Is de pil schadelijk voor je lichaam?

risico's. Bij de meeste vrouwen veroorzaakt de pil weinig risico voor de fysieke gezondheid. De kans op ernstige bijwerkingen zoals trombose en hart- en vaatziekten is dan ook klein.

Wat zijn de nadelen van een pil?

Je kan bijwerkingen krijgen, zoals:
  • Misselijkheid.
  • Hoofdpijn.
  • Gespannen borsten.
  • Bloedingen tussendoor of 'doorbraakbloedingen'
  • Depressieve gevoelens.
  • Minder zin in seks of 'laag libido'

Wat kan de pil veroorzaken?

In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast maken de pillen het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen.

Wat doet de pil op lange termijn?

AMSTERDAM - De pil heeft op lange termijn geen schadelijke effecten. Dat concluderen Britse onderzoekers, die 46 000 vrouwen gedurende 25 jaar volgden. De wetenschappers bevestigen de resultaten van eerder onderzoek: op korte termijn krijgen pilgebruiksters minder vaak eierstokkanker, maar vaker baarmoederhalskanker.

17 gerelateerde vragen gevonden

Welke leeftijd moet je stoppen met de pil?

Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.

Is het slecht om de pil lang door te slikken?

De pil doorslikken

Wanneer je je pil doorslikt, heb je vooral in de eerste maanden meer kans op tussentijds bloedverlies (doorbraakbloedingen). Bij deze doorbraakbloedingen kun je het beste de pil gewoon doorslikken. De meeste pillen kun je ongeveer een jaar lang doorslikken zonder te stoppen.

Wat is de minst schadelijke anticonceptie?

De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.

Wat doet de pil met je emoties?

Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil. Uit de meldingen blijkt dat er ook andere psychische klachten kunnen ontstaan, zoals angst- en paniekklachten en slaapproblemen.

Wat zijn de voordelen van stoppen met de pil?

Voordelen stoppen met de pil
  1. Je libido vliegt omhoog. ...
  2. Gevoelens zijn minder afgevlakt. ...
  3. Je natuurlijke hormoonbalans is terug van weggeweest. ...
  4. Je bent korter ongesteld. ...
  5. Je hebt minder last van stemmingswisselingen. ...
  6. Je hebt minder last van migraine. ...
  7. Je hoeft niet meer aan de pil te denken.

Wat is beter dan de pil?

De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.

Kan je lichaam veranderen door de pil?

Wanneer je begint met de pil, kan het zijn dat je een duidelijke verandering in de grootte van buik, billen en borsten merkt. Na het stoppen met de pil, kunnen je oorspronkelijke vormen binnen een paar weken terugkomen. Dit kan snel gaan, maar als alle hormonen weer in balans zijn kun je ook weer aankomen.

Hoeveel kost de pil België?

Anticonceptiemiddelen worden gratis voor vrouwen tot 25 jaar. De ministerraad heeft het koninklijk besluit daaromtrent vandaag goedgekeurd. De morning-afterpil wordt volledig gratis, ongeacht de leeftijd. De maatregel maakt deel uit van het budget van de gezondheidszorg voor 2020, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd.

Kan je dunner worden van de pil?

Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.

Kan de pil voor depressie zorgen?

Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.

Welke klachten na stoppen pil?

Er kunnen klachten ontstaan als:
  • Buikpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid.
  • Veranderingen in je gewicht.
  • Acne in je gezicht of hals.
  • Gevoelige tepels en borsten.
  • Stemmingswisselingen.
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan.

Hoeveel procent van de vrouwen gebruikt de pil?

Pil meest gebruikte middel

De anticonceptiepil is verreweg het meest gebruikte anticonceptiemiddel. 42 procent van de vrouwen (16–49 jaar) gebruikt de pil. Een kwart van de vrouwen gebruikt andere methoden voor anticonceptie, zoals sterilisatie, gebruik van condoom, spiraaltje en dergelijke.

Wat is beter de pil of een spiraal?

Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.

Wat is beter de pil of prikpil?

Stop je met de prikpil? Dan kan het zes tot twaalf maanden duren voordat je menstruatie weer regelmatig wordt. Dit is anders dan bij het gebruik van de anticonceptiepil, waarbij je als je stopt meestal meteen weer je normale menstruatie krijgt en dus meteen zwanger kunt worden.

Welke pil is veilig?

Bij goed gebruik is de pil meer dan 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.

Is het erg als je de pil slikt zonder water?

'Als er geen vloeistof aanwezig is in de maag waarin de pillen kunnen oplossen, dan gaat een groot deel ervan via het maag-darmkanaal zo weer naar buiten. De werkzame stof is niet eens vrijgegeven. Op die manier medicatie slikken heeft weinig tot geen effect. '

Wat gebeurt er met je lichaam als je begint met de pil?

De pil werkt door de aanmaak van lichaamseigen geslachtshormonen te onderdrukken. Vrouwen die synthetisch progesteron en oestradiol binnenkrijgen, gaan zelf minder van deze hormonen aanmaken. Het resultaat is dat zij geen pieken en dalen meer hebben zoals in een normale cyclus.

Is het erg als je 2 pillen op 1 dag slikt?

Ook als dit op het zelfde tijdstip als je volgende pil is: het is niet erg dat je nu 2 pillen op een dag moet innemen. Neem verder de tabletten weer op de gebruikelijke tijd in. De werking van de pil is niet verminderd, je hoeft geen extra voorbehoedsmiddelen te gebruiken.

Is met 13 jaar aan de pil te vroeg?

Volgens de wet moeten je ouders daarvoor toestemming geven, maar jij wilt niet dat ze het te weten komen. Is de dokter verplicht hun iets te vertellen? Nee, dat hoeft niet. Als je oud en wijs genoeg bent, mag je zonder toestemming van je ouders aan de pil.

Wat is de kans dat je zwanger wordt met pil?

De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.

Volgende artikel
Wat doen als dreumes boos is?