Thinking about living together? Here's what it means for your finances:

Wat zijn de financiele gevolgen van samenwonen?

Gevraagd door: Stef van der Heijden LLB  |  Laatste update: 27 januari 2024
Score: 4.6/5 (15 stemmen)

Samenwoners houden in principe allebei hun eigen inkomen en vermogen, tenzij ze anders vastleggen. Zonder afspraken op papier blijven jullie geldstromen gescheiden en zijn partners niet aansprakelijk voor elkaars schulden.

Wat verandert er financieel als je gaat samenwonen?

De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner. Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag.

Heeft samenwonen invloed op toeslagen?

Uw partner wordt uw 'toeslagpartner'. Dat betekent dat u samen toeslag krijgt.

Wat is financieel voordeliger trouwen of samenwonen?

De fiscale verschillen tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden zijn weggewerkt. Ze genieten dezelfde voordelen, zoals het huwelijksquotiënt (wat je een belastingvermindering kan opleveren), de belastingverminderingen voor een hypothecaire lening en het belastingvoordeel voor kinderen ten laste.

Wat moet je regelen als je partner bij je intrekt?

Als je intrekt bij je partner die al een eigen woning heeft, dan wordt je – als je niets regelt – geen mede-eigenaar. Ook niet als je meebetaalt aan de hypotheek. De eigendom van de woning blijft bij je partner, en je partner is verplicht om de schulden en kosten te voldoen.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wie betaald wat bij samenwonen?

Neem het inkomen van degene die het minst verdient. Trek hiervan het bedrag bij 4 af. Het bedrag dat je overhoudt, moet diegene bijdragen aan de gezamenlijke uitgaven. Degene met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.

Kun je zomaar samenwonen?

Samen wonen, samen huren

In principe krijgt u toestemming om te gaan samenwonen, tenzij er een goede reden is om dit te weigeren. Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'.

Wat zijn de nadelen van samenwonen?

Voor- en nadelen van samenwonen
  • De kosten: alle lopende kosten worden gedeeld. ...
  • Gedeeld huishouden: koken, boodschappen doen, schoonmaken,…: niet iedereen is er fan van. ...
  • Meer tijd samen: je moet niet meer over en weer reizen, dus je hebt meer tijd om dingen samen te doen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van samenwonen?

De grootste voor- en nadelen van samenwonen
  • Voordeel 1: Het is gezellig.
  • Nadeel 1: Verschillende wensen.
  • Voordeel 2: Goedkoper & duurzamer.
  • Nadeel 2: Elkaars troep.
  • Voordeel 3: Doe jij dit, doe ik dat.
  • Nadeel 3: Afspraken maken.
  • Voordeel 4: Thuiskomen is zoveel leuker.

Is samenwonen fiscaal voordeliger?

Is het fiscaal interessanter om feitelijk of wettelijk samen te wonen? Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen.

Waar moet je op letten als je gaat samenwonen?

Checklist samenwonen
  • Bespreek jullie geldzaken en zet ze op een rij. ...
  • Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven. ...
  • Leg afspraken vast in een samenlevingsovereenkomst. ...
  • Denk aan een verblijvingsbeding. ...
  • Overweeg een testament te laten maken. ...
  • Open een gezamenlijke rekening voor vaste lasten en onvoorziene uitgaven.

Wat zijn de gevolgen als je iemand in huis nemen?

Ik wil iemand in huis nemen, kan dat zomaar?
  • Vraag toestemming aan verhuurder of hypotheekverstrekker. ...
  • Inschrijving bij de gemeente. ...
  • Let op: recht op huurtoeslag kan wegvallen! ...
  • Hogere belastingen. ...
  • Gevolgen bijstandsuitkering. ...
  • Kostgangers- of huurcontract.

Kan je samenwonen zonder toeslagpartner te zijn?

Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag. Wordt de nieuwe bewoner geen toeslagpartner en ook geen medebewoner? Dan heeft dat géén gevolgen voor uw toeslagen.

Wat is een eerlijke verdeling bij samenwonen?

Kosten verdelen: allebei de helft

Een relatief eenvoudige manier om de kosten te verdelen is door allebei de helft te betalen. Kostte het etentje € 100? Dan betalen zowel jij als je partner € 50. De keuze om alle gezamenlijke kosten 50-50 te verdelen is het eerlijkst wanneer jullie ongeveer hetzelfde inkomen hebben.

Wat zijn de voordelen van samenwonen?

Er zijn veel voordelen aan een samenlevingscontract gebonden. Als jullie gaan samenwonen, dan kan dat gewoon. Jullie hoeven niks te regelen en alles wat van jou is, blijft van jou en alles wat van jouw partner is, blijft van jouw partner. Jullie zijn dan voor de wet gewoon twee aparte personen die in één huis wonen.

Wat als je samenwoont met iemand met schulden?

Samenwonen met een partner die schulden heeft, hoeft geen probleem te zijn. Maar dan moet uw partner de schulden wel afbetalen en de betalingsachterstanden wegwerken. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de schulden en vast te leggen van wie de schulden zijn.

Welke vier vormen van samenwonen zijn er?

Als je gaat samenwonen, zijn er 4 samenlevingsvormen om uit te kiezen:
  • niets regelen (samenwonen zonder samenlevingscontract)
  • trouwen.
  • geregistreerd partnerschap.
  • samenlevingscontract.

Is samenwonen duurder?

Ben je single, dan ben je vaak een stuk duurder uit dan als je samenwoont. Bij singles komt alles op één bordje terecht, waardoor zij meer dan de helft van hun geld besteden aan eerste levensbehoeften.

Hoeveel mensen gaan uit elkaar na samenwonen?

Sinds die tijd geldt grofweg dat 1 op de 3 huwelijken eindigt in een echtscheiding. Vandaag de dag is dat niet heel veel meer. Wat we minder goed weten is hoeveel samenwoners hun relatie beëindigen. Schattingen liggen daar wel iets hoger, net zoals 2e huwelijken grofweg 1 op de 2 relaties die eindigen.

Kun je samenwonen zonder samenlevingscontract?

Er is geen enkele belemmering om te gaan samenwonen zonder ook maar iets geregeld te hebben. Weliswaar blijft u dan voor de wet apart, maar dat hoeft de pret niet te drukken.

Wat zijn je rechten bij samenwonen?

Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen. Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag.

Heeft trouwen invloed op je salaris?

Wanneer je gaat trouwen, of een geregistreerd partnerschap aangaat, verandert je financiële status. Voor de Belastingdienst word je dan automatisch toeslagpartner. Dat wil zeggen dat de inkomens van jou en je partner opgeteld worden en dat over dat opgetelde bedrag jullie totale toeslag berekend wordt.

Welke toeslagen vervallen als je gaat samenwonen?

Zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Door samenwonen kan uw toeslag lager worden of stoppen. Dat komt omdat u soms elkaars toeslagpartner of medebewoner wordt. Hierdoor telt het inkomen en vermogen van de andere persoon ook mee.

Hoe lang mag iemand bij je inwonen?

Wil je een kennis of familielid tijdelijk uit de brand helpen, dan is inwonen een mogelijkheid (voor maximaal een half jaar). Als sociale woningcorporatie staan we er natuurlijk voor open als jij als huurder iemand tijdelijk wilt helpen met onderdak. Hiervoor dien je echter wel schriftelijk toestemming te vragen.

Vorige artikel
Is muurverf ongezond?