Menopause, Perimenopause, Symptoms and Management, Animation.

Wat zijn de 8 overgangsklachten?

Gevraagd door: Isabella Molenaar  |  Laatste update: 18 januari 2024
Score: 4.6/5 (3 stemmen)

Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.

Wat zijn de meest voorkomende klachten bij de overgang?

Symptomen na de menopauze
  • Opvliegers.
  • Droge slijmvliezen.
  • Moeheid.
  • Last van spieren en gewrichten.
  • Stemmingswisselingen.
  • Down zijn.
  • Libidoverlies.

Wat zijn de eerste tekenen van de overgang?

De eerste uiting van de overgang is meestal een verandering van de menstruaties. Er kunnen typische overgangsklachten optreden, zoals opvliegers en transpiratieaanvallen.

Wat zijn ernstige overgangsklachten?

Ruim 80 procent van hen heeft last van opvliegers, hartkloppingen, slaapproblemen, concentratieproblemen, angstaanvallen en/of depressieve gevoelens. Bij één op de drie vrouwen zijn die klachten zo hevig dat ze thuis komen te zitten.

Hoe kun je testen of je in de overgang zit?

De overgang is makkelijk te herkennen aan jouw symptomen in combinatie met ons bloedonderzoek dat verschillende hormonen in jouw bloed vaststelt. Deze drie hormonen zijn: Oestradiol, LH en FSH. Het bloedonderzoek meet de hoeveelheid oestradiol in het bloed.

37 gerelateerde vragen gevonden

Waarom krijg je een dikke buik in de overgang?

Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.

Kun je je ziek voelen door overgang?

Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode noemen we de overgang. Dit is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. De overgang is geen aandoening, maar u kunt zich er wel ziek door voelen.

Hoe voelt een vrouw zich in de overgang?

Ook van hevige menstruaties met veel bloedverlies kunnen vrouwen zich moe en uitgeblust voelen. Andere overgangsklachten kunnen zijn: hoofdpijn, gespannenheid, depressieve stemmingen, vergeetachtigheid, pijn in de gewrichten, minder zin in seks, angstgevoelens, slapeloosheid, duizeligheid en tintelingen in de benen.

Welke leeftijd is de overgang voorbij?

De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.

Wat moet je slikken in de overgang?

Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden. En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.

Wat doet de overgang geestelijk met je?

De overgang, ook wel menopauze genoemd, markeert het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Hoewel het een natuurlijk proces is, is het voor veel vrouwen een lastige periode. Mogelijke klachten als slaapstoornissen, sombere gevoelens, angsten en emotionele labiliteit kunnen uitgroeien tot een depressie.

Heb je na de overgang nog zin in seks?

Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.

Kun je duizelig zijn in de overgang?

Tijdens opvliegers kunt u last hebben van zweten, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, rood worden, hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid.

Hoe lang duurt de overgang van een vrouw?

De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is 4 jaar. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in 5 jaar voor de laatste menstruatie tot 2 à 3 jaar erna.

Kan de huisarts zien of je in de overgang bent?

De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.

Kun je voor de tweede keer in de overgang komen?

Kunnen opvliegers op oudere leeftijd nog steeds voorkomen? Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.

Kun je na de overgang nog ongesteld worden?

Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad. De kans hierop is groter wanneer u nog niet zo lang in de overgang bent. U herkent dan vaak hetzelfde patroon van menstruaties dat u eerder had.

Kan je zwanger worden als je in de overgang zit?

In de overgang wordt je ongesteldheid onregelmatig en stopt dan helemaal. Ook als je onregelmatig ongesteld wordt, is er nog een kans op een zwangerschap. Als je zeker wilt zijn dat je niet zwanger wordt, gebruik dan een voorbehoedmiddel.

Kan je karakter veranderen door de overgang?

Prikkelbaarheid is een veel voorkomende klacht tijdens de overgang. Iedereen heeft er wel eens last van. Je hebt last van spanningen, stress, slecht geslapen of je hebt gewoon een slechte dag. Rondom de menopauze hebben veel vrouwen nog meer last van prikkelbaarheid.

Wat te doen tegen vermoeidheid in de overgang?

Tips om vermoeidheid tijdens de overgang tegen te gaan
  1. Beweeg minstens 30 minuten per dag. ...
  2. Beperk cafeïne en alcohol. ...
  3. Eet kleine porties. ...
  4. Pak voldoende rust. ...
  5. Drink voldoende. ...
  6. Slaap voldoende. ...
  7. Eet voeding rijk aan magnesium.

Waarom misselijk in de overgang?

Hoofdpijn en misselijkheid zijn twee veelvoorkomende klachten tijdens de overgang. Hormonale fluctuaties zijn de primaire oorzaak van hoofdpijn en misselijkheid, maar andere dingen zoals slecht dieet, uitdroging en hoge stress kunnen deze symptomen ook veroorzaken en zelfs verergeren.

Hoe ziet een Overgangsbuik eruit?

Het is misschien een vreemd woord, 'overgangsbuik'. Maar met een overgangsbuik bedoelen we de ietwat dikkere of opgezette buik waar veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens de overgang. Deze ontstaat door afname van bepaalde hormonen, waardoor je spijsvertering trager gaat werken.

Wat te doen tegen buikvet vrouw?

Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.

Waarom voel ik mij zo raar in mijn hoofd?

Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.

Waarom ben ik opeens zo duizelig?

Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd.