Risk factors that lead to the development of a DVT | His leg might fall off | Nursing Mnemonic

Wat zijn de 3 belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een trombosebeen?

Gevraagd door: Tara van Breukelveen LLB  |  Laatste update: 1 januari 2024
Score: 4.3/5 (53 stemmen)

Bekende risicofactoren voor trombose zijn:
  • langdurig stilzitten of liggen, bijvoorbeeld bij ziekte of een vliegreis van meer dan 6 uur.
  • gebruik van de anticonceptiepil.
  • zwangerschap.
  • erfelijke afwijkingen in het bloed.
  • operaties.
  • boezemfibrilleren.
  • een arm of been lange tijd niet gebruiken, door bijvoorbeeld een botbreuk.

Wat zijn risicofactoren voor trombose?

Ouderen (boven de 65 jaar), mensen die roken, mensen met overgewicht, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangeren, vrouwen in het kraambed en patiënten met bepaalde vormen van kanker hebben eveneens een verhoogde kans op trombose.

Wat vergroot de kans op het ontstaan van trombose het meest?

Trombose kan makkelijker ontstaan als het bloed niet goed terug kan stromen naar het hart, zoals bij inwendige spataderen. Ook kan de stolbaarheid van het bloed verhoogd zijn, bijvoorbeeld door erfelijke aanleg, het gebruik van de anticonceptiepil, roken of bepaalde geneesmiddelen.

Waardoor ontstaan een trombosebeen?

Trombose ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak. Toch zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen. Voorbeelden zijn immobiliteit (lang stilzitten), zoals bij lange vliegreizen en gips om het been, een recente operatie, kanker, roken, overgewicht, spataderen en het gebruik van de anticonceptiepil.

Wat zijn de eerste symptomen van trombose?

Trombose in uw been kan deze klachten geven:
  • Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen.
  • Uw been gaat pijn doen.
  • Uw been wordt vaak ook warm.
  • Bij een lichte huid wordt het been vaak ook rood. Bij een donkere huid is dat niet altijd te zien.

39 gerelateerde vragen gevonden

Kan trombose vanzelf verdwijnen?

In veel gevallen is er een bloedpropje aanwezig waar u niets van merkt. Uw lichaam lost dit deeltje vanzelf weer op. Als het niet vanzelf over gaat, blijft het bloedpropje meestromen in de bloedbaan. Zolang het een klein propje is, hoeft ook dit geen klachten te geven.

Hoe kan je testen of je trombose hebt?

Bij het vermoeden van trombose, zal er een echo van de bloedvaten worden gemaakt. Bij het vermoeden van een longembolie, wordt er meestal een CT-scan van de bloedvaten van de longen gemaakt. Hierbij wordt contrastvloeistof met jodium gebruikt.

Hoe kun je een trombosebeen voorkomen?

behoud een gezond gewicht

Allemaal factoren die de kans op een bloedklonter vergroten. Probeer daarom elke dag minstens een halfuur te bewegen. Dat helpt om een gezond gewicht te behouden, en heeft ook een gunstige invloed op je bloeddruk. Daarnaast kan ook gezonde voeding de kans op trombose verkleinen.

Waar komt trombose het meest voor?

​Trombose in de aders van de benen komt het meeste voor. In de arm komt het minder vaak voor. Een trombosebeen voelt warm aan, is roodpaars van kleur en de huid is strak en glanzend. Lopen is pijnlijk.

Wat moet je doen om trombose te voorkomen?

Door roken klontert je bloed sneller, dus als je de kans op trombose wilt verminderen is het beter om te stoppen met roken. Leef en eet gezond. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op trombose. Een gezonde levensstijl en gezonde voeding kunnen helpen om trombose te voorkomen.

Hoeveel lopen om trombose te voorkomen?

Allemaal factoren die de kans op een bloedklonter vergroten. Probeer daarom elke dag minstens een halfuur te bewegen. Dat helpt om een gezond gewicht te behouden, en heeft ook een gunstige invloed op je bloeddruk. Daarnaast kan ook gezonde voeding de kans op trombose verkleinen.

Wie heeft meer kans op trombose?

Ouderen (boven de 65 jaar), mensen die roken, mensen met overgewicht, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangeren, vrouwen in het kraambed en patiënten met bepaalde vormen van kanker hebben eveneens een verhoogde kans op trombose.

Wat verkleint de kans op trombose?

Trombose voorkomen

Beweeg bijvoorbeeld voldoende om de bloedstroom op gang te brengen. Laat sigaretten links liggen. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. En drink voldoende bij een lange periode van liggen of zitten, bijvoorbeeld bij een vliegreis of bij een gebroken been.

Welke leeftijd trombose been?

Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose. Hieronder leest u alles over de risico's van trombose.

Welke oefening voor je been om trombose te voor komen?

oefeningen om trombose te voorkomen
  • Tenen buigen en strekken. Op de rug liggend de naar boven gerichte toppen van de voet afwisselend strekken en buigen. ...
  • Hielen en toppen van de tenen rollen. ...
  • 1 minuut lang!
  • 20 x met elke voet!
  • 15 x herhalen!
  • 20 x herhalen!
  • 30 seconden met elk been!
  • 20 x per been!

Wat zijn algemene risicofactoren voor het krijgen van DVT?

risicofactoren: eerdere DVT of longembolie, oestrogeengebruik (anticonceptie en hormoonsuppletie), maligniteiten, recent trauma van het been, operatie, zwangerschap of kraamperiode, immobilisatie, reizen, bekende trombofilie of stollingsproblemen in de familie.

Welke mensen krijgen trombose?

Wel is het zo dat bepaalde mensen verhoogd risico lopen op trombose. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, rokers, mensen met overgewicht, mensen met bepaalde vormen van kanker. Dat geldt ook voor ziekenhuispatiënten, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangere vrouwen en vrouwen in het kraambed.

Hoe weet je of je aders verstopt zitten?

Symptomen kransslagaderaandoening
  • onprettig gevoel of pijn op de borst (angina pectoris);
  • kortademigheid;
  • extreme vermoeidheid bij inspanning;
  • opgezette voeten;
  • pijn in uw schouder of arm;
  • Vrouwen kunnen last hebben van atypische pijn op de borst.

Kan stress trombose veroorzaken?

In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.

Is bewegen goed voor trombose?

Sporten of bewegen is niet alleen leuk; het kan ook goed zijn voor uw gezondheid. Zo kan het de kans op een (nieuwe) trombose verkleinen, uw bloeddruk verlagen, en de kans op botontkalking verminderen.

Kun je genezen van een trombosebeen?

De meeste gevallen van trombose in het been of de long genezen met behandeling zonder restverschijnselen. Slechts bij een minderheid van de patiënten is de trombose levensbedreigend (ernstige longembolieën). Restverschijnselen blijven bij een deel van de patiënten aanwezig, zoals kortademigheid en vermoeidheid.

Kun je een trombosebeen krijgen als je bloedverdunners slikt?

Het korte antwoord: ja, dat kan.

Wat is de behandeling bij trombose?

​De behandeling van trombose en/of longembolie is afhankelijk van uw situatie. Het doel van de behandeling is toename van het bloedstolsel en zo mogelijk het ontstaan van een longembolie te voorkomen. Hiervoor wordt vrijwel altijd een antistollingsmedicijn voorgeschreven, ook wel een bloedverdunner genoemd.

Hoe stel je een trombosebeen vast?

Als u misschien trombose heeft, kan een arts trombose vaststellen oftewel diagnosticeren door vragen te stellen en een bloedtest te doen. Als er vervolgonderzoek nodig is, kan de arts besluiten om echografie, flebografie, of een CT-scan te laten doen.

Wat is het verschil tussen een trombose en een embolie?

Bij trombose is er een bloedprop gevormd in een ader waardoor de afvoer van bloed wordt belemmerd. Bij een longembolie zit er een bloedprop in een bloedvat van de longen. Een longembolie wordt veelal veroorzaakt door een bloedprop die losgeschoten is vanuit een ader van het been, bekken of de buik.