Tips om je eisprong te vinden | ZWANGER WORDEN VLOG #4

Kan mijn eisprong niet vinden?

Gevraagd door: Hamza Sanders  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (61 stemmen)

Het ontbreken van een eisprong wordt ook wel anovulatie genoemd, wat letterlijk de afwezigheid van een ovulatie betekent. Anovulatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van PCOS (Poly Cystieus Ovarium Syndroom) een vervroegde overgang of (genetische) afwijkingen.

Kun je soms geen eisprong hebben?

Als je menstruatie cyclus langer is dan 35 dagen of korter dan 21 dagen, is de kans groot dat je niet ovuleert. Officieel heet dit een 'anovulatoire cyclus'. Je hebt dan wel een bloeding, maar geen eisprong gehad.

Wat gebeurd er als je geen eisprong hebt?

Als er geen eisprong is, wordt ook geen progesteron aangemaakt. Je lijf krijgt dan domweg geen seintje dat de juiste dikte is bereikt. Het baarmoederslijmvlies blijft zich opbouwen en wordt te dik om nog vast te houden. Ook een tekort aan progesteron kan dus onbedoeld hevig vaginaal bloedverlies tot gevolg hebben.

Wat stimuleert de eisprong?

FSH en LH worden via het bloed naar de eierstokken getransporteerd en zijn verantwoordelijk voor de ei-rijping en de eisprong. FSH stimuleert de groei van een ei-blaasje (follikel) waarin een eicel zit en zorgt ook voor de aanmaak van oestrogeen in de eierstokken.

Hoe kan je een eisprong opwekken?

Opwekken eisprong
  1. Tabletten: meestal starten we met Letrozol of clomifeen-tabletten om een eisprong op te wekken. ...
  2. Hormooninjecties: als tabletten niet goed werken is een FSH-injectie een mogelijkheid. ...
  3. een pompje met medicijnen: deze behandeling is alleen geschikt voor vrouwen bij wie de hypothalamus niet goed werkt.

36 gerelateerde vragen gevonden

Kan je eisprong ook later zijn?

Bij de meeste vrouwen zal uit deze curve blijken dat de eisprong inderdaad rond de 14 dagen voor de te verwachten menstruatie plaats vindt. Echter, het kan ook eerder of later plaats vinden.

Heeft iedereen een eisprong?

Helaas heeft niet iedereen zo'n regelmatige cyclus en komt er niet bij iedereen maandelijks een eicel vrij. Een uitblijvende eisprong is één van de meest voorkomende oorzaken van ongewenste kinderloosheid. Ovulatiestimulatie kan je helpen om je eisprong op te wekken.

Hoe tel je je eisprong?

Tel het aantal dagen bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid op. Haal hier 14 dagen vanaf: dit is de dag wanneer jouw ovulatie plaatsvindt. Je bent deze dag en 2 dagen daarvoor het meest vruchtbaar.

Is er elke maand een eisprong?

Als je regelmatig ongesteld bent, is er bijna zeker elke maand een eisprong. Je kunt voorspellen op welke datum je weer ongesteld wordt. Je eisprong is ongeveer 2 weken voor die datum.

Hoe weet ik of ik vruchtbaar ben?

Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.

Wat als eisprong later is?

Indien de cycluslengte korter dan 21 dagen (3 weken) of langer dan 35 dagen (6 weken) duurt, dan is de kans groot dat er geen eisprong of ovulatie is geweest. In dit geval spreekt men van een anovulatoire cyclus. Is dit bij jou het geval? Neem dan best al even contact op met je gynaecoloog.

Kun je je hele cyclus zwanger worden?

Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.

Kun je je eisprong voelen?

Ongeveer een op de vijf vrouwen kan de eisprong voelen. Dit voelt als een stekende pijn rondom één van je eileiders en het houdt een paar uur tot een dag aan. Ook al kan het vervelend zijn, je hoeft je geen zorgen te maken over deze pijn.

Hoeveel dagen na je eisprong kun je positief testen?

De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.

Hoeveel uur na de eisprong Ben je nog vruchtbaar?

Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.

Welke leeftijd ben je het meest vruchtbaar?

Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25. Per cyclus is er dan ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf de leeftijd van 30 daalt die kans. Tussen de 35 en 37 jaar heb je als vrouw nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen de 38 en 40 nog maar een vierde.

Wat zegt afscheiding over vruchtbaarheid?

Belangrijke lichaamssignalen bij een eisprong

Een paar dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm. Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar.

Welke leeftijd minder vruchtbaar?

Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.

Heb je eisprong bij lange cyclus?

De eisprong, ook wel ovulatie genoemd, vindt 14 dagen vóór de start van je menstruatie plaats. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen, is dat dus halverwege. Heb je een kortere cyclus, dan is de eisprong al eerder. En juist weer later bij een langere cyclus.

Heb je een eisprong als je onregelmatig ongesteld bent?

Vrouwen met een cyclusstoornis hebben minder vaak of geen eisprong. Een onregelmatige cyclus is meestal goed te behandelen met hormonen, waardoor uiteindelijk wel een eisprong plaatsvindt en zo de mogelijkheid tot zwanger worden ontstaat.

Kun je testen of je onvruchtbaar bent?

Vruchtbaarheid testen

Momenteel kun je alleen je vruchtbaarheid via de huisarts laten testen als je minimaal een jaar zwanger probeert te raken. Daarbij bestaan er op dit moment geen testen die je kunnen vertellen of je vruchtbaar bent of niet.

Kan de gynaecoloog zien of je vruchtbaar bent?

Vruchtbaarheid. Uw huisarts verwijst u naar de gynaecoloog omdat u een kinderwens heeft en het niet lukt om zwanger te worden. De gynaecoloog doet dan een vruchtbaarheidsonderzoek (oriënterend fertiliteitsonderzoek, ofwel OFO).

Hoe weet je of je nog eicellen hebt?

Om de kwaliteit van uw eicellen vast te stellen, meten we de waarde van het follikelstimulerend hormoon (FSH) in uw bloed. Een verhoogde waarde FSH kan wijzen op vermindering van de hoeveelheid eicellen. Maar ook bij een normale waarde van de FSH kan de kwaliteit al verminderd zijn.

Kan gynaecoloog eisprong zien?

Met behulp van vaginale echoscopie kan de gynaecoloog zien of de eisprong nabij is. Dit wordt bepaald aan de hand van de grootte van de eiblaasjes (follikels). Afhankelijk van de bevindingen tijdens de echoscopie wordt deze herhaald tot de eisprong heeft plaatsgevonden.

Vorige artikel
Waar lopen HSP tegenaan?
Volgende artikel
Hoe blauwe ogen accentueren?