Wat wordt vergoed door verzekering?
Gevraagd door: Isabel Verschuere | Laatste update: 24 januari 2024Score: 4.6/5 (56 stemmen)
De basisverzekering, ook wel het basispakket genoemd, vergoedt de belangrijkste zorg. Dit is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). In Nederland bepaalt de overheid welke vergoedingen in de basisverzekering opgenomen worden. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen.
Hoe weet ik of iets vergoed wordt?
Op de website van het Zorginstituut staat een compleet overzicht van de inhoud van de basisverzekering. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden.
Wat wordt vergoed uit aanvullende verzekering?
Een aanvullende verzekering is een verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Bijvoorbeeld voor brillen of lenzen. Of voor meer fysiotherapie dan het basispakket vergoedt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.
Welke zorgkosten worden niet vergoed?
Denk aan een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist. Ook betaalt u voor de mondzorg voor kinderen geen eigen risico. Dit betekent dat u bijvoorbeeld controles en gaatjes niet zelf hoeft te betalen. Beugels, kronen, bruggen en implantaten voor jongeren worden niet vergoed.
Wat valt onder het eigen risico?
U heeft een eigen risico voor de meeste zorg, hulpmiddelen en medicijnen. Dat betekent dat u een deel van de kosten zelf betaalt totdat uw eigen risico op is. Pas daarna gaat uw zorgverzekeraar alle kosten vergoeden. Er is geen verplicht eigen risico in de aanvullende verzekering.
Kun je je eigen risico terug krijgen?
Met een laag inkomen en weinig spaargeld kun je eigen risico over 2021, 2022 of 2023 terugkrijgen. Wel moet al je eigen risico van de laatste 3 jaar betaald zijn.
Wie betaald de ziekenhuiskosten?
Aan een behandeling in een ziekenhuis zijn kosten verbonden. Deze brengt het ziekenhuis meestal in rekening bij uw zorgverzekeraar. De meeste behandelingen worden via uw (aanvullende) zorgverzekering vergoed. Het ziekenhuis stuurt de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar.
Kun je parkeerkosten ziekenhuis declareren?
Samenvatting. Ziekenhuisbezoek kan de nodige reiskosten met zich meebrengen. De zorgverzekering vergoedt de reiskosten als je naar het ziekenhuis gaat voor een consult, een onderzoek, een behandeling of een controle voor kanker. Parkeerkosten worden niet vergoed.
Wat valt er onder specifieke zorgkosten?
Specifieke zorgkosten zijn ziektekosten zoals kosten voor medicijnen, maar bijvoorbeeld ook kosten voor hulpmiddelen. In het overzicht zorgkosten ziet u per jaar welke kosten aftrekbaar zijn.
Kun je tandartskosten aftrekbaar?
In uw jaarlijkse belastingaangifte is ook een aftrekpost voor specifieke zorgkosten opgenomen. Hieronder vallen ook de volgende kosten voor de tandarts. Zonder aanvullende verzekering: Alle tandartskosten welke boven het drempelbedrag uitkomen.
Hoeveel keer fysiotherapie zit er in de basisverzekering cz?
U overlegt samen met de therapeut hoeveel behandelingen nodig zijn. Fysio-, oefen- en huidtherapie vallen onder dezelfde zorgsoort. Per dag vergoeden we maximaal één behandeling van dezelfde zorgsoort.
Waaronder vallen tandartskosten?
De basisverzekering dekt de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Voor mensen boven 18 jaar zit de periodieke controle niet in het basispakket.
Waarom zou je aanvullend verzekeren?
Aanvullende zorgverzekering. Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten bovenop de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles. Als je veel ziektekosten verwacht, dan is een aanvullende verzekering handig.
Welke schade kan je vergoed krijgen?
- schade aan uw spullen, zoals een gebroken ruit.
- kosten van een medische behandeling.
- kosten die u maakte om uw schade minimaal te houden. ...
- kosten die u maakte om de schade vast te stellen, bijvoorbeeld het inhuren van een schade-expert.
Wat valt onder de inboedelverzekering?
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Hoeveel tandartskosten aftrekbaar?
Tandartskosten als aftrekpost
Ook geldt er een drempelbedrag. Dit is het bedrag waarboven de tandartskosten pas als aftrekpost gelden. Dit drempelbedrag is inkomensafhankelijk. Jorn Alders van Poliswijzer.nl: “Voor een persoon met een modaal jaarinkomen van 38.000 euro geldt een drempelbedrag (1,65%)[1] van 627 euro.
Kan ik tandartskosten aftrekbaar 2023?
Kosten die wel aftrekbaar zijn voor jouw inkomstenbelasting: Geneeskundige hulp, behandelingen en medicijnen zoals verpleging in een ziekenhuis of andere instelling. Bij de tandarts, fysiotherapie of specialist.
Is een bril aftrekbaar van de belasting?
Let op! De kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals lenzen of een bril, of het laseren van een oog ter vervanging van een bril, zijn niet aftrekbaar.
Welke medische reiskosten zijn aftrekbaar?
Kosten voor ziekenvervoer zijn aftrekbaar voor zover ze voor uw eigen rekening komen. Het kan gaan om vervoer per ambulance, met eigen vervoer, met een taxi of met het openbaar vervoer. Het hoeft niet per se te gaan om vervoer van en naar het ziekenhuis: elke reis naar een medische hulpverlener komt in aanmerking.
Kun je reiskosten declareren bij zorgverzekering?
Declareer uw reiskosten
Als u een akkoordverklaring voor ziekenvervoer heeft, kunt uw reiskosten declareren. U kiest zelf hoe u dat doet. Reist u met een taxi zonder contract? Stuur dan altijd de nota van de taxivervoerder mee.
Welke reiskosten zijn aftrekbaar?
Reiskosten OV of taxi
Als je met het OV of een taxi naar het werk gaat, zijn de reiskosten 100% aftrekbaar. Zorg er wel voor dat je alle bewijsstukken goed bewaart. Als je in het OV een OV-chipkaart gebruikt, kun je op OVchipkaart.nl een declaratie-overzicht maken van de reizen die je hebt gemaakt.
Wat kost bloedprikken eigen risico?
Het verplicht eigen risico bedraagt 385 euro in 2021. Zonder verwijzing van een arts ontvang je vanuit de basisverzekering geen vergoeding voor bloedonderzoek. Een preventief bloedonderzoek betaal je dus zelf.
Waar heb je recht op als je een baby krijgt?
Waarom mag je geen makreel als je zwanger bent?