Waarom word ik niet zwanger? De gynaecoloog over vruchtbaarheidsonderzoek

Wat vragen aan gynaecoloog bij zwangerschap?

Gevraagd door: Tijmen van de Kooij Msc  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (68 stemmen)

Een complete check-up voor later
  • Uw algemene gezondheid.
  • Uw familiale, medische en chirurgische voorgeschiedenis.
  • Het verloop van uw vorige zwangerschappen als dit niet uw eerste kindje is.
  • Uw leefgewoontes (eetgewoontes, eventuele verslavingen, enz.) ...
  • De zwangerschapssymptomen die u ervaart.

Wat kun je een gynaecoloog vragen?

Dr. Firas Cha'ban
  • Hoe vaak en tot welke leeftijd moet ik een uitstrijkje laten nemen? ...
  • Ik ga elk jaar naar de gynaecoloog, is dat wel nodig? ...
  • Intieme hygiëne, is dat nodig? ...
  • Vanaf welke leeftijd moet ik een mammografie laten nemen? ...
  • Ik vind een uitstrijkje vreselijk.

Wat doet een gynaecoloog bij eerste afspraak zwangerschap?

Tijdens deze eerste zwangerschapscontrole wordt de zwangerschap bevestigd, en maken we een (vaginale) echografie om te zien hoeveel baby's er zijn, hoe groot de baby('s) is/zijn en of het/de hartje(s) kloppen. Tijdens de eerste controle controleert de gynaecoloog ook uw gewicht, uw bloed en uw urine.

Hoe voorbereiden op gynaecoloog?

Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden. Ook helpt het als u een lijstje maakt met alles wat de gynaecoloog volgens u moet weten over uw klachten en een lijstje met alle vragen die u wilt stellen.

Wat doet een gynaecoloog tijdens de zwangerschap?

Wat doet de gynaecoloog tijdens de zwangerschapscontrole? Je gynaecoloog volgt de evolutie van je zwangerschap. Dit omvat het volgende: toezicht op je algemene gezondheid, maar ook op de evolutie van je baby. Hij/zij is er om te controleren of alles goed gaat en om eventuele complicaties zo snel mogelijk te verhelpen.

31 gerelateerde vragen gevonden

Kan een gynaecoloog meteen zien of je zwanger bent?

Het vaststellen van een zwangerschap wordt gedaan door een zwangerschapstest. Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien.

Wat aandoen bij gynaecologisch onderzoek?

De arts zal je vragen je onderlichaam te ontkleden. Je kan je bovenkleding aanhouden. De slip en broek moeten uit, een wijde rok mag je aanhouden. Je gaat zitten op een gynaecologische tafel, en plaatst elk been in één van de voorziene steunen.

Hoe snel naar gynaecoloog bij zwangerschap?

Uw eerste afspraak plant u het best in als u 7 of 10 weken overtijd bent. Tijdens de eerste consultatie zal uw gynaecoloog nagaan hoelang u precies zwanger bent, of u zwanger bent van een meerling en zal hij of zij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uitsluiten.

Hoe lang duurt een bezoek aan de gynaecoloog?

De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.

Kan je met 5 weken hartje zien kloppen?

Vanaf 5 weken kun je zien of zich er een vruchtzakje in de baarmoeder heeft ingenesteld. Vanaf 5,5 week begint het hartje langzaam te kloppen en met 6 weken versneld dit tot gemiddeld 170 sl/min.

Hoeveel weken ben je zwanger Als de test positief is?

Hoe lang ben je zwanger? Daar zit je dan, je tuurt naar die 'streepjes' of dat 'plusje', die aangeeft dat je zwangerschapstest positief is. Je bent dan minstens 3-4 weken zwanger, maar het kan ook langer zijn. Dit is afhankelijk van de duur van je menstruatiecyclus en het moment van de bevruchting.

Kun je het geslacht al zien op 12 weken?

Vanaf de 14de week van je zwangerschap is het mogelijk het geslacht van je baby te zien op een echografie, maar meestal zal je het pas zeker weten bij de tweede echo (tussen de 20ste en 24ste week van je zwangerschap).

Is 12 weken echo inwendig of uitwendig?

De eerste termijnecho is in eerste instantie een uitwendige echo. Wanneer we de echo via je buik doen (dus uitwendig) is het handig om met een volle blaas te komen. Je blaas zorgt er namelijk voor dat je baby in een liggende positie komt. Wanneer er onvoldoende zicht is op je kindje doen we een vaginale echo.

Wat is het verschil tussen verloskundige en gynaecoloog?

Als je zwanger bent, begeleidt in principe een verloskundige je zwangerschap. Als er een medische indicatie is of als de moeder zwanger is van een meerling, dan begeleidt een gynaecoloog de zwangerschap.

Hoeveel kost een bezoek aan de gynaecoloog?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.

Hoe ontspannen bij gynaecoloog?

Probeer op je ademhaling te letten en te ontspannen.

Door ontspannen te ademen en je te focussen op rustig worden, zal je lichaam meer ontspannen raken. Net als bij seks is penetratie niet fijn als je lichaam en vagina gespannen is, probeer dus ook bij onderzoek met een eendenbek zo diep mogelijk in en uit te ademen.

Wat is er te zien op een 8 weken echo?

De eerste echo is de vitaliteitsecho. We kijken dan of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Ook kunnen we zien of het gaat om een eenling- of meerlingzwangerschap.

Wat kun je zien op een echo van 6 weken?

Bij een vroege echo kijken we of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of het een eenling of meerling is en of het hartje klopt. Daarnaast kijken we of de baarmoeder en eierstokken er normaal uit zien. Het is mogelijk om deze echo vanaf 6 weken te maken.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.

Wat is een risicovolle zwangerschap?

Bij een risicovolle zwangerschap lijdt de moeder of het kind aan een ziekte die beiden in moeilijkheden brengt. Ze kan met andere woorden gepaard gaan met complicaties en de gezondheid van de moeder en/of baby in gevaar brengen. Frequente en aangepaste medische controles zijn dan ook noodzakelijk.

Wat ziet een gynaecoloog?

Zo kan de gynaecoloog op een monitor zien of er afwijkingen aan de baarmoeder en/of de eierstokken zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld vleesbomen en zwellingen van de eierstokken zijn. Als blijkt dat er in de baarmoederholte een afwijking zit, zoals een poliep, moet verder onderzoek gedaan worden.

Is de gynaecoloog vergoed?

Gynaecologie en de zorgverzekering

Wanneer u over een doorverwijzing vanuit de huisarts beschikt wordt gynaecologie vergoed door de basisverzekering, mits uw verzekeraar een overeenkomst heeft gesloten met de betreffende medisch specialist.

Hoe vaak controle tijdens zwangerschap?

In de eerste helft van de zwangerschap ga je meestal elke 4 weken op controle. Dit wordt steeds vaker. Aan het einde van je zwangerschap kom je wekelijks op controle. Soms zijn er meer of minder controles nodig.

Vorige artikel
Wat helpt bij slaaptekort?
Volgende artikel
Kan een geit rouwen?