GGD Actueel - GGD IJsselland test zorgmedewerkers bij de GGD

Wat voor test krijg je bij de GGD?

Gevraagd door: ir. Aaron Bos MA  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (54 stemmen)

GGD'en testen op aanwezigheid virus
GGD'en namen NAAT-testen, zoals een PCR of TMA, af. Daarmee werd vastgesteld of iemand het coronavirus op dat moment had. Wij stelden dus niet vast of iemand eerder het coronavirus had gehad. Bij het afnemen van de test werd met een wattenstaafje in de neus en keel gestreken.

Welke test wordt gedaan bij de GGD?

De PCR test

De PCR (polymerase chain reaction)-test toont specifiek stukjes genetisch materiaal van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 aan. Voor deze test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen uit de neus en keel.

Waarom ook bij GGD testen?

Mensen die corona-gerelateerde klachten hebben, kunnen vanaf nu een zelftest doen of naar de GGD. Bij een positieve zelftest is een GGD-test altijd nodig. Met dit advies is de verwachting dat meer mensen zich testen bij klachten.

Hoe lang duurt de uitslag GGD?

De testuitslag

Dat hangt af van de drukte. Maar meestal ontvang je de uitslag binnen 48 uur. Deze 48 uur gaat in aan het einde van de dag waarop je getest bent.

Is testen bij de GGD nog nodig?

De GGD'en stoppen na 17 maart 2023 met het testen op corona. Dit volgt op het vandaag genomen besluit van de minister van VWS dat testen op corona niet meer nodig is. De afgelopen weken sloten de GGD'en al op eigen initiatief testlocaties vanwege de sterk verminderde vraag naar testen.

26 gerelateerde vragen gevonden

Kan een zelftest vals positief zijn?

De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden. De interpretatie van het resultaat van een RAT is dus afhankelijk van de situatie.

Waarom na zelftest nog naar GGD?

Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen. Voor specifieke groepen - bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of geen zelftest kunnen gebruiken - blijft een GGD-test mogelijk. Een GGD-test is ook mogelijk voor het krijgen van een herstelbewijs.

Hoe ziet een positieve zelftest eruit?

Hoe de resultaten lezen? Positief resultaat: je ziet een lijntje langs de letter 'C' en je ziet een lijntje langs de letter 'T'. Negatief resultaat: Je ziet een lijntje langs de letter 'C' en niets langs de letter 'T'. In alle andere gevallen is de test ongeldig.

Hoeveel dagen ben je besmettelijk als je corona hebt?

Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.

Wat betekent de C op een sneltest?

De aanwezigheid van een testlijn (T), hoe zwak ook, samen met een controlelijn (C) betekent een positief testresultaat. Een positief resultaat betekent dat u zeer waarschijnlijk COVID-19 heeft. Neem onmiddellijk contact op met uw arts/huisarts of bel met de GGD via 0800-1202 of via de website www.coronatest.nl.

Hoe lang blijf je positief?

Het is nog onduidelijk hoe lang patiënten besmettelijk blijven na verdwijnen van de symptomen. Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).

Is een PCR test gratis?

Testlocatie kiezen

U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD.

Is zelftest nog nodig?

Een corona zelftest doen is niet meer nodig Nu gelden alleen de basisadviezen bij alle luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid Denk aan bijvoorbeeld thuis werken als u deze klachten heeft.

Hoe snel positief na contact?

Dit onderzoek toont aan dat men bij nauwe contacten (mensen die 15 minuten binnen 1,5m in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon) in veel gevallen na vijf dagen na het contact een SARS-CoV-2 infectie kan detecteren met een antigeen sneltest ook al ze dan (nog) geen klachten hebben.

Wat moet je doen als je positief test?

Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023. Dit kan omdat de omikron(sub)varianten minder ziekmakend zijn en doordat bijna iedere Nederlander gevaccineerd is en/of besmet is geweest met het coronavirus.

Hoe lang kan een zelftest positief blijven?

Wat houdt de test in? De antigeentest is de test die in de volksmond vaak sneltest wordt genoemd. Met een antigeentest worden virusdeeltjes van SARS-CoV-2 aangetoond in de (diepe) neus. Deze deeltjes zijn vaak vanaf het moment dat iemand klachten krijgt tot ongeveer een week erna aantoonbaar.

Hoe voel je je als je corona hebt?

Klachten die vaak voorkomen bij corona zijn:
  • koorts (38 graden of hoger) of verhoging (37,5 graden tot 38 graden)
  • hoesten.
  • moeilijk of snel ademen, bijvoorbeeld bij het lopen.
  • opeens minder goed ruiken of proeven.
  • verkoudheid, keelpijn, niezen.

Kun je twee keer achter elkaar corona krijgen?

Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer.

Welke medicijnen kan je nemen bij corona?

Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.

Heeft zelftest zin als je geen klachten hebt?

Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.

Hoe diep moet het wattenstaafje in je neus?

Het wattenstaafje gaat 1-2 cm diep (afhankelijk van de leeftijd van het kind) de neus in en wordt vervolgens snel een paar keer rondgedraaid. De tot nu toe gebruikte diepere neusafname gaat daarentegen 4-7 cm diep de neus in.

Hoe diep moet zelftest?

Open de verpakking met de wisser voorzichtig. Ga met de zachte kant van de wisser 2 tot 4 cm in je neus. Dit voelt misschien niet fijn. Doe dit in beide neusgaten.

Is een test bij de apotheek voldoende?

Opgelet: personen die een bewijs van negatieve test nodig hebben, dienen nog steeds het Europese Covid-19 testcertificaat te downloaden en voor te leggen. Het document van de apotheker is NIET voldoende.

Wat is de beste zelftest?

Geschikte zelftesten hebben CE-logo

Op de verpakking van de zelftest moet een CE-markering staan. Met daarachter een getal van 4 cijfers. Deze testen zijn door professionele keuringsinstanties veilig bevonden en goedgekeurd om zelf te gebruiken.

Hoe lang ben je beschermd als je corona hebt gehad?

De kans dat je opnieuw ziek wordt door corona binnen zes tot acht maanden nadat je covid-19 had, is eerder klein. Mogelijk ben je nog langer beschermd, maar dat hangt af van factoren zoals leeftijd en het opduiken van coronavarianten. Na de infectie bouw je een uitstekende immuniteit op.

Volgende artikel
Kan wiegendood erfelijk zijn?