Kraamzorg de Waarden - Hoe maak ik veilig een warmwaterkruik klaar?

Wat voor kruik baby?

Gevraagd door: Sven de Lange MPhil  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (34 stemmen)

De heetwater kruik is veruit de meest gebruikte en ook vaak de meest veilige kruik voor je baby. Deze kruik is gevuld met pitten of zaden die je opwarmt in de magnetron. Je kunt deze kruik prima gebruiken om het bedje mee voor te verwarmen, maar om je baby warm te houden in de nacht is deze minder geschikt.

Waarom 2 kruiken?

De meeste baby's hebben de eerste dagen een warme kruik nodig. Bij een temperatuur van 36,5 tot 37 graden adviseren wij een kruik. Bji een temperatuur van 36,5 graden of lager, adviseren wij twee kruiken. Geef eerst een hete kruik en na een paar uur de tweede hete kruik.

Hoe lang moet een baby een kruik?

Alleen bij een pasgeboren baby die moeite heeft om op temperatuur te blijven is een kruik nodig. Bij warm zomerweer bijvoorbeeld is dat voor een gezonde baby niet nodig. Een oudere, zich goed ontwikkelende baby heeft zelden een kruik nodig. Als het koud is, is het wel aangenaam om het babybedje voor te verwarmen.

Waarom geen elektrische kruik baby?

Je verwarmt deze 'kruik' in de magnetron. Eigenlijk is deze kruik niet geschikt voor het warm houden van je baby, hij koelt veel te snel weer af. Daarnaast verwarmt een magnetron niet gelijkmatig waardoor je heel hete en veel te koude plekken krijgt.

Waarom eerst koud water in een kruik?

Advies voor de ouders: een kopje koud water in de kruik kan het water van 100 graden laten verminderen naar een iets lagere temperatuur.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe werkt een waterkruik?

Heetwaterkruik (kunststof of metaal) Deze kruik wordt warm door eerst water te verwarmen en de kruik hiermee te vullen. Let er bij een heetwaterkruik op dat: de kruik meerdere windingen in de schroefdop heeft en naadloos is; er in de dop een rubber afsluitplaatje zit.

Waarom mag er geen kokend water in een kruik?

Geen kokend water

Zij raden daarom af deze te vullen met te heet water. Bij kokend water ontstaat er waterdamp. Hierdoor kunnen er scheurtjes in het rubber ontstaan waardoor er lekkage optreedt. Ook kan het zo heet worden dat u alleen al brandwonden kan oplopen door de kruik tegen u aan te leggen.

Waarom elektrische kruik?

Het gebruik van een elektrische kruik is veilig en zeer praktisch in gebruik. Elektrische kruiken zijn hermetisch afgesloten waardoor er geen kans is op lekken. Er zit namelijk géén dop op die kan lekken of er scheef ingedraaid kan zitten. Je hoeft dit soort kruiken immers niet bij te vullen.

Wat te doen als je geen kruik hebt?

Als je last hebt van je rug of een pijnlijke plek dan kan je hiervoor warmte- (of in sommige gevallen koude-) producten gebruiken. Je hebt hierin de keus uit verschillende soorten. Je kent vast wel de pittenzak, het (kersen)pitkussen of de 'hittepit'.

Hoe lang moet een pasgeboren baby een mutsje op?

Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.

Hoe lang blijft baby kruik warm?

Deze variant warm je op door de stekker in het stopcontact te steken. Het duurt ongeveer tien minuten voordat hij warm is. Als hij op de juiste temperatuur is, stopt hij automatisch met 'opladen'. Handig is dat deze kruik niet kan lekken, maar een nadeel is dat hij iets sneller afkoelt dan een heetwaterkruik.

Hoe lang gaat een kruik mee?

Maar let goed op de dop, het rubbertje dat hier zit gaat ongeveer vijf jaar mee. Vervang het rubbertje altijd wanneer de kruik 5 jaar oud is. En na 10 jaar ook weer vervangen. Een rubberen kruik heeft een levensduur die varieert van 5 jaar tot 12 jaar.

Hoeveel kruiken baby zomer?

Leg de kruiken altijd BOVEN de deken en bedek ze met een tweede dekentje of omslagdoek. Zo gaat de warmte niet de lucht in, maar gaat deze richting de baby. Bij het gebruik van twee kruiken, de kruiken in een L-vorm leggen. Een normale temperatuur van je baby ligt tussen 36,5°C en 37,5°C.

Hoe vol moet een kruik?

Het beste is om warm water van rond de 60 graden Celsius te gebruiken. Bovendien mag je de kruik nóóit voor meer dan tweederde met water vullen. Zo heeft de kruik nog voldoende ruimte om uit te zetten in verband met de waterdamp. Zorg er ook voor dat er zoveel mogelijk lucht uit de kruik is zodra je 'm sluit.

Hoe bewaar je een rubberen kruik?

Bewaar de kruik volgens de gebruiksaanwijzing. Indien deze niet aanwezig is, de kruik gevuld met water liggend bewaren. Zet de kruik in de pan om omvallen te voorkomen en een eventuele schuine wasbak te corrigeren. Pak de kruik nooit met blote handen vast in verband met de kans op verbranden.

Hoe kun je zelf een kruik maken?

Voor het warmtekussen gebruik je rijst en een oude sok. Rijst is lekker goedkoop en overal verkrijgbaar. Door de rijst vormt de sok zich naar je lichaam en blijft hij perfect liggen. Daarnaast neemt rijst in de magnetron snel de warmte op en houdt deze ook lang vast.

Hoe maak je zelf een pittenzak?

Leg twee lagen stof van 20 bij 20 centimeter op elkaar en knip in een vorm – hart, bloem, cirkel, vierkant etc. Leg de twee lapjes op elkaar en naar de zijkanten dicht zodat er een zakje ontstaat. Vul het zakje met jouw gekozen vulling (niet té vol) en naai de vulopening dicht. En klaar is je warmtekussen of pittenzak!

Waar kun je pittenzak kopen?

Ben je op zoek naar een kersenpitkussen? Dan zit je goed bij Etos. Bij ons vind je fijne kersenpitkussens, bijvoorbeeld van het merk Treets. Leg het kussen in de magnetron en geniet daarna gedurende lange tijd van de warmte van het kussen.

Kan je slapen met een kruik?

Kun je van de warmte bijna niet slapen, of heb je regelmatig last van nachtzweten? Vul een kruik met koud water en leg hem een uurtje (of langer) in de koelkast. Hoe langer hij in de koelkast ligt, hoe beter het water wordt gekoeld. Leg de koude kruik daarna in bed en je zult gegarandeerd minder zweten.

Is een kruik slecht voor je?

Een warme kruik is fijn voor als je buikpijn hebt, het is niet zo goed voor je. Warme kruiken of flessen op je buik kunnen namelijk acute ontstekingen in je buikholte of bloedingen. Dat blijkt uit onderzoek.

Waarom zit er een haak aan een kruik?

De warmte van een kruik wordt nog gezelliger en zachter met een mooie hoes eromheen. Haak ook dit heel simpele patroon dat eigenlijk een rechte lap is die dubbelgevouwen aan elkaar wordt gezet.

Wat voor water in een kruik?

Een 2L warmwaterkruik, gevuld met heet water, blijft de hele nacht (tot 's ochtends!) lekker warm in bed. Een warmwaterkruik helpt niet alleen tegen koude voeten, maar is ook een goed hulpmiddel tegen buikkrampen of spierpijnen. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een 0,8L warmwaterkruik.

Is een warme kruik goed?

Warmwaterkruiken zijn geweldig om je warm en gezond te houden. Goed om je bed op te warmen tijdens koude winterdagen en een goede warmwaterkruik zal je rug opwarmen terwijl je relaxt op je bank zit. Het gebruik van een betere kruik zal je helpen om te ontspannen, pijn te verlichten en stress weg te nemen.

Wat doe je in een kruik?

Een bedkruik of warmwaterkruik is een heetwaterzak die wordt gebruikt om in bed voor warmte te zorgen als het koud is. Een bedkruik wordt voor het slapen gaan met heet (maar niet kokend) water gevuld en mee in bed genomen. De kruik geeft gedurende de nacht warmte af, waardoor het onder de dekens behaaglijk blijft.

Wat kun je gebruiken als kruik?

Vul een oude sok met ongekookte rijst.

Dit is de meest eenvoudige methode voor een herbruikbare, met rijst gevuld warmtekussen. Het vereist alleen maar een oude sok, wat rijst, een magnetron en iets om de sok dicht te binden of naaien.

Vorige artikel
Hoe maak je baby olie?
Volgende artikel
Hoe testen miskraam?