Easy Tips to Control Blood sugar during Pregnancy | Pregnancy Diabetes - Dr. Poornima Murthy

Hoe krijg je suiker tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Jente Kok LLB  |  Laatste update: 29 november 2023
Score: 4.3/5 (39 stemmen)

Bij de meeste zwangeren maakt het lichaam vanzelf extra insuline aan. Als dat niet gebeurt, heb je dus tijdelijk te weinig insuline. Daardoor komt er meer suiker in je bloed.

Hoe krijg je zwangerschap suiker?

Tijdens de zwangerschap reageert je lichaam soms minder goed op insuline. De alvleesklier maakt dan niet genoeg insuline. Daardoor wordt het bloedsuiker te hoog. Meestal is dit na je zwangerschap weer over.

Waarom krijg je zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.

Hoe snel kun je zwangerschapsdiabetes krijgen?

Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap verandert het glucosegehalte in uw bloed. Daarom moet uw lichaam tijdens de zwangerschap extra insuline aanmaken. Gebeurt dit niet, dan blijft er te veel suiker (glucose) in uw bloed zitten.

Hoe kun je zwangerschapsdiabetes voorkomen?

  1. eet normale porties: niet te veel en niet te weinig. als u zwanger bent, betekent dat niet dat u voor twee hoeft te eten. ...
  2. eet regelmatig en verspreid over de dag. ...
  3. eet goede koolhydraten en verdeel over de dag. ...
  4. eet genoeg vezels. ...
  5. eet genoeg eiwitten. ...
  6. beperk zoete drankjes. ...
  7. Kies gezonde tussendoortjes. ...
  8. Kook uw eigen maaltijden.

42 gerelateerde vragen gevonden

Welk fruit mag je niet eten als je diabetes hebt?

Fruit met veel suiker

De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.

Hoe merk je als je zwangerschapsdiabetes hebt?

De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid of een veel groter kind hebben in de buik dan normaal is op dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je de symptomen ook niet.

Kan zwangerschapsdiabetes kwaad voor de baby?

Op korte termijn. Als je je goed laat opvolgen en behandelen, brengt zwangerschapsdiabetes geen ernstige complicaties teweeg bij je baby. De bloedsuikerwaarden zijn immers meestal pas te hoog na de 20ste week van de zwangerschap.

Is zwangerschapsdiabetes gevaarlijk voor de baby?

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Doordat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby meer insuline produceren om de suikers af te breken en om te zetten in vet.

Welke week ontstaat zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Vaak ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 20e zwangerschapsweek. De placenta (of moederkoek) maakt zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline.

Wat mag je niet meer eten bij zwangerschapsdiabetes?

Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.

Kan je genezen van zwangerschapsdiabetes?

Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen.

Kan zwangerschapsdiabetes overgaan?

Zwangerschapsdiabetes verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling maar u hebt wel dubbel zo veel kans om binnen de tien jaar na uw bevalling diabetes te ontwikkelen.

Hoe groot is de kans op zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen, meestal in de tweede helft van de zwangerschap. Een zwangerschap is een soort fysiologische stresstoestand voor de bètacellen van de pancreas die de insuline produceren.

Hoe hoog moet je suiker zijn als je zwanger bent?

Bij zwangerschapsdiabetes streven we naar bloedglucosewaarden niet hoger dan 7.8 mmol/L. De nuchtere bloedsuiker mag, na zelfcontrole van de bloedsuiker, maximaal 5.3 mmol/L zijn en 1 uur na het eten mag de bloedsuiker maximaal 7.8 mmol/L zijn.

Kan je met zwangerschapsdiabetes thuis bevallen?

Je kunt kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Er zijn geen extra controles nodig voor de baby.

Wat mag je eten voor Suikertest zwangerschap?

Een suikertest tijdens de zwangerschap:

De eerste waarde moet NUCHTER worden bepaald. Dit betekent dat je vanaf 22.00 uur de avond voor de test niet meer mag eten en drinken. Alleen water drinken is toegestaan.

Wat eten voor Suikertest zwangerschap?

Nuttige info vooraf: De dagen voor de test eet je gewone voeding, je wijzigt nog niets aan je voedingsgewoonten. Je moet nuchter zijn, dwz min 8-12u vooraf niet gegeten hebben, water drinken mag in geval van deze test wel. De test gebeurt 's morgens.

Welke vrouwen hebben een grotere kans dat ze te maken krijgen met diabetes?

vrouwen die al voor de zwangerschap veel te zwaar zijn. vrouwen met een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2. vrouwen van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst. vrouwen met een te hoog cholesterol of hoge bloedsuiker.

Wat kun je doen om je bloedsuiker te verlagen?

Hoge bloedsuikerspiegel? Zo houdt u uw bloedsuikerspiegel stabiel
  1. Sla het ontbijt niet over en eet elke dag een eiwitrijk ontbijt. ...
  2. Eet vezels en langzame koolhydraten. ...
  3. De juiste vetten zijn juist vet goed. ...
  4. Verbrand koolhydraten door te bewegen. ...
  5. Slaap voldoende om uw lichaam te laten herstellen. ...
  6. Drink genoeg water.

Wat doet gynaecoloog bij zwangerschapsdiabetes?

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur controleert de gynaecoloog uw zwangerschap en volgt de groei van uw kind. Daarnaast begeleiden de internist, diabetesverpleegkundige en diëtist u met hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen.

Wat doet Zwangerschapssuiker met je baby?

Gevolgen zwangerschapssuiker

Door jouw hoge bloedsuikergehalte krijgt je baby ook te veel suiker binnen. Hij gaat daardoor extra insuline aanmaken. Die insuline zorgt ervoor dat glucose wordt omgezet in vet. Dit vet wordt opgeslagen in zijn lichaamsweefsels, waardoor hij sneller groeit dan normaal.

Hoeveel kilo kom je aan bij zwangerschap?

U heeft een gezond gewicht voor uw lengte en zo de laagste kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdig overlijden. Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.

Kan een baby diabetes hebben?

Symptomen bij baby's en peuters

Ook bij baby's en peuters komen de symptomen van diabetes type 1 voor, maar deze zijn als ouder vaak lastiger te herkennen.

Volgende artikel
Hoeveel mm endometrium?