Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Wat voor kaas mag je niet als je zwanger bent?

Gevraagd door: Kyra Albinus genaamd Weiss von Weissenlöw  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.5/5 (35 stemmen)

Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.

Hoe weet je of kaas gepasteuriseerd is?

Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.

Welke kazen zijn rauw?

Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.

Waarom mag je geen feta als je zwanger bent?

Listeria bacterie

Is de feta wel van rauwe melk gemaakt dan kun je de kaas beter niet eten. In rauwe melk kan de listeria bacterie namelijk voorkomen. Deze bacterie kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Hoe weet je of kaas van rauwe melk is?

Wanneer het van rauwe melk is gemaakt, dan moet er op het etiket staan: “van rauwe melk” of “au lait cru”. Koop je niet-verpakte kaas, bij de kaasspecialist bijvoorbeeld, vraag dan goed na of het om rauwmelkse kaas gaat. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

34 gerelateerde vragen gevonden

Kan je salami eten als je zwanger bent?

De Zwanger Voedingsadvieskaart

Als je zwanger bent, kun je beter geen salami eten. Hier kunnen namelijk ziekmakers in zitten. Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk geen onnodig risico nemen. Je kunt salami beter laten staan, behalve als je deze goed verhit.

Wat voor thee mag je drinken als je zwanger bent?

Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.

Kan je mozzarella eten als je zwanger bent?

In Nederland kun je mozzarella veilig eten tijdens de zwangerschap. Ben je in het buitenland? Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Is spinazie goed tijdens zwangerschap?

Het eten van spinazie is zelfs extra goed voor vrouwen tijdens hun zwangerschap. Dit komt omdat spinazie rijk is aan ijzer – wat nodig is om voldoende energie te hebben. Ijzer zorgt ervoor dat je lichaam extra bloed aan kan maken, wat nodig is voor je placenta, baarmoeder en baby.

Is feta kaas rauw?

Feta wordt namelijk bijna altijd gemaakt van verhitte melk. Door het verhitten worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Als op de verpakking 'au lait cru' staat, is de kaas gemaakt van onverhitte (rauwe) melk. In dat geval kan je hem beter laten liggen.

Kan je geitenkaas eten als je zwanger bent?

Je mag geitenkaas eten tijdens je zwangerschap. Geitenkaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde of 'verhitte' melk. Door de verhitting worden bacteriën (die niet goed voor de baby zijn) in de kaas gedood. Goed nieuws dus voor liefhebbers van geitenkaas!

Hoe weet je of melk gepasteuriseerd is?

Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding 'gepasteuriseerd' of 'UHT' op de verpakking. Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn.

Is Albert Heijn kaas gepasteuriseerd?

Zuivel van al onze AH huismerken zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dit geldt ook voor producten waar zuivel in is verwerkt zoals bijvoorbeeld (maaltijd)salades.

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Melk, yoghurt en kwark

Het is niet nodig om volle producten te nemen, mager of halfvol is ook prima. In principe mag je alle soorten melk en yoghurt of kwark nemen behalve melk die vers bij de boer vandaan komt, dit is namelijk rauwe melk en dus niet gepasteuriseerd.

Wat mag je niet eten als je zwanger bent app?

Met ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je snel en makkelijk zien of je iets wel of beter niet kunt eten of drinken als je zwanger bent. - Je ziet direct of je een product kunt nemen tijdens je zwangerschap. - Je kunt in de app duizenden producten opzoeken.

Is kibbeling goed tijdens zwangerschap?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Kan je garnalen eten tijdens zwangerschap?

Mag je garnalen tijdens de zwangerschap? Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.

Kan je kabeljauw eten als je zwanger bent?

Kabeljauw. Kabeljauw kan je 1 keer in de twee weken veilig eten tijdens je zwangerschap. Vaker dan dit wordt afgeraden vanwege de dioxines en zware metalen die in deze vissoort voor kunnen komen.

Kun je pizza eten als je zwanger bent?

Of je nou bij een traditionele caffetteria in Italië zit, of thuis op je eigen bank. Ook om andere kazen op de pizza hoef je je niet druk te maken als je zwanger bent. Bij verhitting boven de 85 graden overleven de bacteriën niet. Kortom: geniet van die baby in je buik én van de pizza!

Kun je brie eten als je zwanger bent?

Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is.

Welke pizza mag je niet eten als je zwanger bent?

Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.

Wat is goed om te eten begin zwangerschap?

Wat is gezond eten als je zwanger bent?
  • veel groente en fruit.
  • veel volkoren producten, zoals volkoren brood en volkoren pasta en zilvervliesrijst. ...
  • minimaal 1 keer per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen of kikkererwten.
  • elke dag een handvol ongezouten noten.
  • elke dag 4 glazen melk, yoghurt of kwark.

Hoeveel paracetamol mag je als je zwanger bent?

Eigenlijk is paracetamol de enige pijnstiller die je absoluut veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Je mag zelfs 3000 mgr per dag. Dit zijn 6 tabletten van 500 mgr. Het is het beste om bij de eerste dosis meteen twee tabletten te slikken.

Vorige artikel
Is 9 oneven?