HELP! HEB IK EEN HUILBABY? - ANJA LEGT UIT #10

Hoelang heb je een huilbaby?

Gevraagd door: ing. Thijmen Boer Bsc  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (63 stemmen)

Je kindje is een huilbaby wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet: Je baby huilt gedurende drie weken minimaal drie dagen in de week drie uur per dag. Het verschil tussen de huilmomenten is niet meer hoorbaar; het huilen klinkt meer als krijsen, dan als huilen.

Hoeveel maanden duurt een huilbaby?

Dit verschilt per baby, maar in de meeste gevallen stopt het heftige huilen na ongeveer vier maanden. Je baby leert dan dat hij ook op andere manieren kan communiceren. Het kan overigens ook langer duren, dat hangt af van het kind en de situatie af.

Wat moet je niet doen met een huilbaby?

Huilbaby's hebben het vaak moeilijk met te veel prikkels. Zorg ervoor dat je je baby niet te vaak van omgeving verplaatst. Zorg dat hij zich veilig voelt in zijn omgeving.

Wat moet je doen bij een huilbaby?

Behandeling huilbaby

Denk je dat jouw baby een huilbaby is, dan kun je terecht bij het Centrum Jeugd en Gezin (oftewel het consultatiebureau). Samen met de jeugdarts ga je op zoek naar de oorzaak van het huilen en vervolgens naar een oplossing. De arts gaat eerst op zoek naar een lichamelijke oorzaak.

Hoe groot is de kans op een huilbaby?

Ten eerste: alle baby's huilen. Als je je afvraagt waarom je baby huilt en wat er aan de hand is met je baby, dan is het goed om te onthouden dat 95% van de baby's die (veel) huilen, gezond zijn. De kans is dus heel groot dat het huilen geleidelijk afneemt, en dat er geen medische oorzaak is voor het huilen.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe vaak komt een huilbaby voor?

Kenmerken van een huilbaby

Slechts 2,5 procent van de in Nederland geboren baby's valt hieronder. Je kindje is een huilbaby wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet: Je baby huilt gedurende drie weken minimaal drie dagen in de week drie uur per dag.

Hoe krijg je een huilbaby?

Geestelijke of lichamelijke factoren: baby's met lichamelijk of geestelijk afwijkingen blijken vaker huilbaby's te zijn. Factoren zoals autisme, handicaps, het KISS-syndroom, allergieën, reflux, liesbreuk, spruw of onrijpe darmen en darmkrampjes kunnen zorgen dat een baby meer huilt dan normaal.

Hoe krijg je een huilbaby rustig?

Als je kindje veel huilt, kun je hem het beste helpen met rust en regelmaat. Zorg voor een vaste volgorde en een ritme in de dag, bijvoorbeeld: slapen, wakker worden, schone luier, voeden, wassen, aankleden, knuffelen, samen of alleen spelen, schone luier, slapen.

Wat is ontroostbaar huilen?

Baby huilt onophoudelijk en krijst ontroostbaar

Als er geen aanwijsbare reden is waarom je baby huilt en het onverstoorbaar door kan gaan, kan er sprake zijn van een huilbaby. Eén op de tien en volgens sommige deskundigen zelfs één op de vijf baby's, huilen meer dan drie uur per dag.

Kan baby ineens huilbaby worden?

Baby's die van voeding tot voeding slapen zijn geen uitzondering. Maar na een paar weken kan dat ineens veranderen. Sommige moeders vertellen dat het lijkt of hun baby alleen nog maar bij hen wil zijn. Zodra hij in zijn bedje gelegd wordt, begint hij te huilen.

Welke symptomen heeft een huilbaby?

Een veel gebruikte definitie voor een huilbaby is een baby die minimaal drie weken, drie dagen per week en drie uur per dag huilt. Dit is echter geen keiharde definitie, want ook ander huilgedrag kan voor jou als ouder een probleem zijn.

Wat is normaal huilgedrag?

Normaal huilgedrag

De eerste 6 weken gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Daarna neemt het aantal uren dat baby's per dag huilen weer af. Rond de 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag. Meestal 's avonds.

Wat te doen als je baby ontroostbaar is?

Is je baby echt ontroostbaar of huilt hij 'anders dan normaal'? Volg je moederinstinct en maak een afspraak bij de huisarts als je je zorgen maakt. Als je baby maar blijft huilen kan dat voor jezelf ook heel vervelend zijn. Voel je niet schuldig als je er boos of wanhopig van wordt.