5. What is Cervical Mucus and what is it telling you?

Wat voor afscheiding tijdens ovulatie?

Gevraagd door: drs Lina de la Rive Box LLB  |  Laatste update: 2 januari 2024
Score: 4.4/5 (3 stemmen)

Rond je ovulatie krijg je meer afscheiding en deze wordt helderder. En tijdens je eisprong is de afscheiding heel elastisch. Spermacellen kunnen hier wel 24 uur in overleven. Na de ovulatie wordt de afscheiding weer wateriger en ondoorzichtig.

Wat voor afscheiding bij eisprong?

Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt.

Kan je aan je afscheiding zien of je ovuleert?

Gedurende je cyclus verandert de textuur en het uiterlijk van het cervixslijm. Door je cervixslijm, ofwel afscheiding te bestuderen kun je herkennen wanneer je ovulatie plaatsvindt en dus vruchtbaar bent. Vlak voor de eisprong wordt het slijm helder, rekbaar/draderig en lijkt het op rauw eiwit.

Wat voor afscheiding bij bevruchting?

Afscheiding begin zwangerschap

Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.

Hoe snel na eisprong verandert afscheiding?

Deze verandering begint 3 tot 4 dagen voor de eisprong en daarna wordt je afscheiding meteen weer normaal. Het is misschien even wennen, maar als je met het slijm tussen je vingers een draad van zo'n 10 centimeter kunt maken, weet je dat je nu vruchtbaar bent.

44 gerelateerde vragen gevonden

Heb je tijdens de ovulatie meer afscheiding?

Rond je ovulatie krijg je meer afscheiding en deze wordt helderder.

Hoe weet je of de eisprong is geweest?

Voor de eisprong is de temperatuur iets lager dan na de eisprong. Meestal is de ochtendtemperatuur ongeveer 36,5 C. Gemiddeld genomen stijgt hij rond de eisprong met 0,2 C tot 0,5 C, veroorzaakt door het stijgend progesteron in je lichaam. De eisprong vindt plaats 2 dagen vóór tot 1 dag ná de temperatuurstijging.

Heb je meer afscheiding bij innesteling?

Na de innesteling kan je afscheiding een dikkere, “gomachtige” textuur hebben en helder of wit van kleur zijn. In de dagen van de vroege zwangerschap kunnen stijgende progesteron en oestrogeen ervoor zorgen dat je afscheiding nog dikker, overvloediger en wit of geel van kleur wordt.

Hoe ziet je Cervixslijm eruit na bevruchting?

Je kunt niet aan je cervixslijm aflezen wanneer een bevruchting heeft plaatsgevonden. Wel zal je afscheiding hierna langzaamaan gaan veranderen, waardoor je weet dat je wellicht zwanger kunt zijn. Het verlies van afscheiding kan namelijk wat toenemen, en ook kan het wat waterig en dunner zijn.

Hoe ziet je afscheiding eruit na innesteling?

Meestal gaat het om wat druppeltjes bloed dat helderrood is of bruin. Ook kun je bij een innestelingsbloeding slijm verliezen met wat bloed erdoor. Je krijgt dan wat roze of bruin gekleurde afscheiding.

Hoe ziet je slijm eruit na de eisprong?

Na je eisprong zal oestrogeen terug dalen en neemt progesteron toe. Hierdoor zal het slijm afnemen in kwaliteit en kwantiteit. Je cervixslijm wordt terug dik, plakkerig, wit, gelig of korrelig en kan op sommige dagen zelfs afwezig zijn. Tijdens je menstruatie heb je minder oestrogeen en progesteron.

Hoe kan je voelen dat je ovuleert?

Je ovulatie voelen: dat kan dus echt. Je ervaart dan een stekende pijn onderin de buik, waar je eierstokken zich bevinden. Deze pijn kan een enkele uren aanhouden. De oorzaak van deze ovulatiepijn, is het openbarsten van de rijpe follikel waaruit de eicel vrijkomt.

Wat is dikke witte afscheiding?

Afscheiding is doorgaans doorzichtig, witachtig en vloeibaar. Wanneer je afscheiding hagelwit, minder vloeibaar zelfs yoghurtachtig, of ongewoon ruikt (in sommige gevallen niet lekker) kan dat duiden op vaginale klachten, zoals bacteriële vaginose of vaginale schimmel.

Hoeveel uur na de eisprong Ben je nog vruchtbaar?

Een eitje overleeft 48 uur na de eisprong. Een zaadcel overleeft maximaal 5 dagen. De dagen waarin je dus het meest vruchtbaar bent, is 5 dagen voor tot 2 dagen na de eisprong. Hoe dichter op de eisprong, hoe groter de kans is.

Wat zegt witte afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.

Kun je eisprong ruiken?

En ook de geur van je zweet verandert door je periode heen. Tijdens je eisprong ruikt je zweet zelfs extra aantrekkelijk voor het andere geslacht ;-) (bron). Maar na je eisprong verandert dat helaas, vooral in de week voordat je ongesteld moet worden.

Hoeveel dagen voor je eisprong ben je vruchtbaar?

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.

Hoe lang tussen eisprong en innesteling?

Ongeveer 9 dagen na de eisprong (dit is bij een cyclus van 28 dagen, dus 5 dagen voor je verwachte menstruatie) hecht de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit vastgroeien in het baarmoederslijmvlies, wordt innestelen genoemd. Tijdens dit ingroeien knapt soms een vaatje wat bloedverlies veroorzaakt.

Hoe weet je of de innesteling is gelukt?

Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.

Kan innesteling al na 3 dagen?

Bij een embryo die na 3 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling dus 3 tot 9 dagen na de terugplaatsing plaats. Bij een embryo die na 5 dagen wordt teruggeplaatst vindt de innesteling na 1 tot 7 dagen ná de terugplaatsing plaats.

Wat merk je tussen bevruchting en innesteling?

Sommige mensen geven aan lichte innestelingspijn (innestelingskrampen) te hebben of een temperatuurdaling te merken. Een ander kenmerk van de innesteling is bloedverlies. Dat noemen we de innestelingsbloeding.

Hoe snel na eisprong merk je iets?

Ongeveer 7 tot 9 dagen na de ovulatie.

Wat is het verschil tussen ovulatie en eisprong?

De eisprong of ovulatie is het moment waarop de rijpe follikel barst en de eicel vrijkomt. Dat gebeurt ongeveer 14 dagen voor het einde van de menstruele cyclus. Kort voor de eisprong plooien de eileider en de franjes aan het uiteinde ervan zich rond de eierstok waar de rijpe eicel klaarzit voor de eisprong.

Wat voel je tijdens de bevruchting?

De bevruchting voelen: kan dat? Het antwoord is nee, maar de innesteling volgens sommige vrouwen wél. Zij beschrijven een gevoel van kramp in hun baarmoeder op het moment dat de eicel zich innestelt. Of dit klopt is alleen niet wetenschappelijk bewezen.

Wat betekent plakkerige afscheiding?

Het kan heel dik en kleverig worden, en gepaard gaan met jeuk of een branderig gevoel. Dat kan wijzen op een eventuele infectie of een vaginale schimmelaandoening. In dat geval is het nodig om een arts of gynaecoloog te raadplegen en over te gaan tot een behandeling.