Placental Abruption

Wat voel je als placenta loslaat?

Gevraagd door: Maaike Mathieu  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.3/5 (67 stemmen)

Symptomen placenta loslating:
Acute en heftige buikpijn. Pijn blijft constant. Pijn op plaats waar placenta zit. Baarmoeder is onrustig, veel harde buiken, vaak een harde buik die niet meer ontspant.

Waarom laat de placenta los?

Als de baby is geboren moet de placenta (moederkoek) nog geboren worden. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. Doordat de baby er uit is, kan de baarmoeder flink kleiner worden. Door dit verkleinen en de naweeën laat de moederkoek los.

Wat gebeurt er als je placenta scheurt?

Het bloedverlies kan zo groot zijn dat je ervan flauwvalt en later in shock raakt. Doordat de placenta losraakt, krijgt je baby geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Er ontstaat een zuurstoftekort dat binnen enkele minuten fataal is.

Kan een placenta verplaatsen?

Een groot deel van de laag- of voorliggende placenta's verschuift naar een normale positie tijdens de zwangerschap. Dit komt door de groei van de baarmoeder en wordt regelmatig gecontroleerd met extra echo's. Rond de uitgerekende datum heeft nog 0,3 – 0,9% van de zwangeren een placenta praevia.

Kun je de placenta voelen?

Er zit nog weinig kracht achter de schopjes en als je baby bijvoorbeeld richting je rug schopt kan het heel goed zijn dat je er nog niets van voelt. Ook maakt het uit waar de placenta (moederkoek) ligt.

45 gerelateerde vragen gevonden

Is het erg als de placenta voor ligt?

Dit wordt voorliggende placenta of placenta previa genoemd. Een voorliggende placenta kan een probleem geven bij de bevalling. Er kan bijvoorbeeld veel bloedverlies ontstaan. Als de placenta in zijn geheel over de baarmoedermond ligt, kan de baby niet op de natuurlijke manier geboren worden en krijgt u een keizersnede.

Hoe herken je problemen met de placenta?

Een loslatende placenta geeft plotseling heel erge pijn in buik of rug, en er kan ook vaginaal bloedverlies zijn.

Is placenta praevia gevaarlijk?

Een placenta praevia is gevaarlijk voor jouw gezondheid en die van je baby, wanneer je hevig bloedverlies hebt. Wanneer je in een korte tijd veel bloed verliest, is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Je krijgt dan een infuus om bloed en eventueel vocht aan te vullen.

Hoe vaak komt placenta praevia voor?

Bij de 20 weken echo is vastgesteld dat de moederkoek laag in de baarmoeder is ingenesteld: een placenta praevia. De placenta ligt over de baarmoedermond heen. Dit komt bij 1% van de zwangeren voor. Rond de uitgerekende datum van de bevalling is dit nog maar in 0,3 - 0,9% het geval.

Wat kan uitdrijving van de placenta stimuleren?

Mocht het loskomen van de moederkoek langer duren dan gemiddeld, dan kan oxytocine het proces stimuleren. Vaak wordt een injectie met het hormoon dan toegediend om de uitdrijving van de placenta op gang te brengen. Ook de eerste borstvoeding aan je kind kan de nageboorte stimuleren. Daardoor komt ook oxytocine vrij.

Wat als placenta niet loslaat?

Vastzittende placenta

Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. De gynaecoloog kan met extra medicatie alsnog proberen om de placenta spontaan geboren te laten worden.

Wat doet Corona met de placenta?

Als de cellen van de placenta afsterven door een coronavirusinfectie raakt het systeem verstopt. Dat kan leiden tot zuurstoftekort, extreme nood of zelfs overlijden van het kind. 'Wat het erg moeilijk maakt is dat vrouwen niet voelen wanneer de placenta geïnfecteerd is.

Kan de placenta scheuren?

Een deel van de placenta kan losscheuren van de baarmoederwand. Soms is dat een groot deel of zelfs de hele placenta. Hierdoor krijgt de foetus te weinig of geen zuurstof en voedingsstoffen meer, en dat is levensbedreigend.

Kan baarmoeder scheuren tijdens zwangerschap?

Het scheuren van de baarmoeder (uterusruptuur) is een zeer ernstige complicatie tijdens de bevalling. Deze situatie – die gelukkig maar zelden voorkomt – is levensgevaarlijk voor zowel moeder als kind. Denk, doe en test mee.

Wat houdt de placenta tegen?

Op de weg van de placenta naar het kind worden voedingstoffen, zuurstof en allerlei antistoffen (beschermstoffen tegen bepaalde infecties) van de moeder meegenomen, en op de terugweg worden afvalstoffen en koolzuur afgevoerd.

Hoe laat de placenta los?

Na de bevalling krijg je vaak nog wat naweeën waardoor je baarmoeder samentrekt en de placenta los komt. Met een paar keer persen komt de placenta er - normaal gesproken - zo uit. Meestal gebeurt dit 10 minuten tot een half uur na de geboorte van je kind.

Van wie is de placenta?

Met andere woorden: de moeder eet haar eigen placenta op. De placenta bevat meestal geen vocht en wordt ingenomen in capsulevorm, maar kan ook rauw of gekookt gegeten worden.

Wat gebeurt er als je zwanger bent en corona krijgt?

In het kort. Corona tijdens de zwangerschap kan, met wat we nu weten, geen kwaad voor jouw baby. Voor zover nu bekend, heb je met corona niet meer kans op een miskraam. Je kan net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.

Waar zit de placenta aan vast?

De placenta zorgt ervoor dat je baby bloed en voedingsstoffen krijgt, zodat je baby kan groeien. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. Vanuit de placenta lopen er bloedvaten van en naar je baby: de navelstreng.

Is de nageboorte pijnlijk?

Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Enkele minuten tot een half uur na de bevalling zal je vanzelf nageboorteweeën voelen, waarmee je eens of een paar keer krachtig kunt persen om je placenta geboren te laten worden. Dat voelt iets minder heftig als bevallingsweeën, maar het kan nog steeds onprettig voelen.

Hoe placenta verbeteren?

Door meer te rusten wordt de bloedvoorziening van de placenta verbeterd, waardoor de baby meer voedingsstoffen krijgt. Door het maken van een echo wordt de verdenking van de verloskundige op groeivertraging al dan niet bevestigd. Heel vaak blijkt het bij de echo nogal mee te vallen.

Hoe smaakt een moederkoek?

"Hoewel je er nooit aan moet denken wat het ooit geweest is." De smaak deed hem aan tartaar denken. Placenta is weefsel dat in de baarmoeder via de navelstreng de verbinding vormt tussen de moeder en haar ongeboren kind. In sommige culturen is het normaal om placenta te eten.

Wat is een Lotus baby?

Wat is nu precies een lotusbevalling? Bij een lotusbevalling kiezen de ouders ervoor om de navelstreng niet af te klemmen of door te knippen. De placenta met navelstreng blijft dan aan de baby vastzitten totdat deze er vanzelf afvalt. Dit kan 3 tot 10 dagen duren.

Wat is het gouden uur na de bevalling?

Het eerste uur van contact tussen moeder en kind wordt ook wel 'sacred hour' genoemd. Een belangrijk uur voor een optimale band tussen moeder en kind. Na de geboorte droogt onze verloskundige de baby af, geeft hem een mutsje en legt hem direct bij u op de borst. Ook wordt uw kind afgenaveld, meestal door de vader.

Wat is een sterren baby?

Een baby die als een sterrenkijker in de baarmoeder ligt: wat betekent dat eigenlijk? De sterrenkijker houding betekent dat een baby wel met zijn hoofd naar beneden ligt, maar richting je navel kijkt, met zijn rug naar jouw rug toe.

Vorige artikel
Hoe maak je een baby slaperig?