Iets meer dan de helft van ouders ontevreden over kwaliteit van middelbare school

Wat vinden ouders belangrijk bij schoolkeuze?

Gevraagd door: Sienna van Hugenpoth tot den Berenclauw  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.5/5 (21 stemmen)

Uit een onderzoek naar schoolkeuzemotieven in de gemeente Diemen (Bollen & Boogaard, 2019) blijkt dat ouders de volgende aspecten als (heel) belangrijk bestempelen: sfeer, leerlingenzorg, veiligheid, reputatie van de school, samenstelling van de leerlingenpopulatie en de beoordeling door de Inspectie.

Waar moet je op letten bij schoolkeuze?

BASISSCHOOL KIEZEN? 10 DINGEN WAAR JE OP MOET LETTEN!
  1. Locatie. Voor veel ouders zal de locatie een eerste selectiecriterium zijn. ...
  2. Bereikbaarheid. ...
  3. Schooltype. ...
  4. De schooltijden. ...
  5. Het schoolgebouw. ...
  6. De sfeer. ...
  7. Het onderwijs. ...
  8. Beoordeling en begeleiding.

Wat verwacht een ouder van de school?

Wat mogen de ouders van de school verwachten:

Daarbij neemt het aanleren van de (basis)vaardigheden, lezen, schrijven, rekenen en taal een centrale plaats in. Zeker niet minder belangrijk vinden we de sociaal emotionele- en creatieve ontwikkeling van leerlingen.

Hoe kiezen ouders een school?

Hoe kies je een basisschool?
  • Website. Bekijk de websites van scholen in de buurt. ...
  • Schoolgids. De schoolgids is meestal via de website te downloaden, maar je kan hem ook bij de school opvragen. ...
  • Ervaringen van anderen. Vraag aan vrienden of mensen uit de buurt naar welke school hun kinderen gaan. ...
  • Bezoek de school.

Wat is belangrijk in de samenwerking met ouders?

Het is belangrijk dat er een doorgaande opvoedlijn is. Dit betekent dat ouders en professionals van elkaar weten hoe het met het kind gaat, en wat goed werkt bij de opvoeding. Wanneer je samen bespreekt hoe je bepaalde dingen aanpakt in de opvoeding, kun je veel van elkaar leren en elkaar ondersteunen.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe belangrijk zijn ouders?

Ouders zijn primair verantwoordelijk voor de zorg, begeleiding en opvoeding van hun kinderen. En wel op die manier dat die zorg, begeleiding en opvoeding in lijn is met de rechten van het kind. De overheid moet de rechten en verantwoordelijkheden van ouders respecteren.

Wat is belangrijk voor goede samenwerking?

Bij een goede samenwerking is het belangrijk om (tijdelijk) de eigen voorkeuren ondergeschikt te maken aan het gezamenlijke doel. Het behalen van groepsresultaten staat voorop. Het is handig om in de samenwerking en communicatie rekening te houden met het gedrag van anderen.

Wat maakt een goede school?

Wat maakt scholen goed? Dit is wat de Inspectie constateert: goede leraren, die in hechte teams van elkaar leren en samen het onderwijs verbeteren. Op zulke scholen wordt goed les gegeven, zijn leerlingen en ouders meer betrokken en worden betere resultaten geboekt.

Hoe weet je of een school goed is?

Ga naar www.onderwijsinspectie.nl, voer een schoolnaam in en je kunt het officiële opbrengstenoverzicht bekijken. Je kunt ook zelf direct een vraag stellen aan de inspectie.

Wat is belangrijk op een basisschool?

Taal en rekenen zijn belangrijke vakken voor leerlingen op de basisschool. Leerlingen moeten deze vakken voldoende beheersen om na de basisschool voortgezet onderwijs te kunnen volgen. De referentieniveaus voor taal en rekenen geven aan wat leerlingen moeten kennen en kunnen op het gebied van taal en rekenen.

Wat doet een goede ouder?

Veel belangrijker is het dat je kind zal uitgroeien tot een leuke volwassene. Goede ouders leggen daarom meer de nadruk op aardig zijn, empathie, goed gedrag en andere positieve vaardigheden. En blijkt je kind alsnog een talent op welk gebied dan ook, dan zal hij hier veel meer van kunnen genieten.

Wat zijn de 4 vormen van ouderbetrokkenheid?

Parenting: de voorwaardenscheppende rol van ouders. Communicating: de communicatie tussen school en ouders. Volunteering: het verrichten van vrijwilligerswerk in en om de school. Learning at home: het ondersteunen van de kinderen bij het schoolwerk thuis.

Waarom ouders betrekken bij school?

Ouders die thuis actief betrokken zijn bij het leren van hun kind leveren een belangrijke bijdrage aan hun ontwikkeling. De school kan hierbij een stimulerende rol vervullen. Op die manier kan de school de kansen vergroten van de kinderen van lager opgeleide ouders.

Welke vragen stellen aan school?

Tijdens een bezoek aan een middelbare school kunt u verschillende specifieke vragen stellen.
...
Dagindeling
  • Hoe zitten de lesroosters in elkaar?
  • Hoe vroeg en tot hoe laat is er toezicht of opvang?
  • Is er toezicht als lessen uitvallen of bij vrije uren?
  • Hoe lunchen de kinderen? Welke regels gelden er dan?

Wat als middelbare school niet lukt?

Onderwijsconsulenten bieden ouders, scholen en samenwerkingsverbanden gratis begeleiding, bemiddeling en advies bij het vinden van geschikt onderwijs voor het kind. Leerplichtambtenaar: de leerplichtambtenaar van de gemeente waarin de thuiszitter woont.

Wat als je kind weigert naar school te gaan?

Zoek contact met de school, zodat de docenten en vertrouwenspersoon op de hoogte zijn van de situatie en kunnen meedenken over een oplossing. Beloon het thuisblijven niet met bijvoorbeeld een dekentje op de bank of lekker eten. Blijf consequent en zeg elke schooldag opnieuw tegen je kind dat hij naar school moet gaan.

Welke basisschool is geschikt voor mijn kind?

Welke soorten basisscholen zijn er?
  • Basisscholen voor openbaar onderwijs. ...
  • Basisscholen die uitgaan van een godsdienst of levensovertuiging. ...
  • Basisscholen met een bepaald onderwijsconcept. ...
  • Brede Scholen met extra activiteiten. ...
  • Basisscholen voor kinderen met extra ondersteuning. ...
  • Internationaal georiënteerd basisonderwijs (IGBO)

Wie bepaalt wat je leert op school?

In het curriculum staat wat leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs en voorgezet onderwijs moeten kennen en kunnen. De regering en Tweede Kamer stellen het curriculum voor alle scholen wettelijk vast.

Wat is de beste basisschool van Nederland?

Basisschool 't Heuvelke in Lindenheuvel volgens RTL Nieuws beste van Nederland. Een mooie opsteker voor basisschool 't Heuvelke in de Geleense wijk Lindenheuvel. Uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de basisschool het beste presteert van heel Nederland.

Wat maakt een school uniek?

Ze verschillen onderling door hun persoonlijkheid, talenten en interesses. Ook in de manier waarop kinderen leren zijn nuances en voorkeuren te onderscheiden, en de school komt daaraan, zoals hierboven beschreven, aan tegemoet.

Hoe word je populair op school basisschool?

Een goede onderlinge sfeer in de klas is essentieel om goed te kunnen leren. Het is voor leerlingen dan ook belangrijk om geaccepteerd te worden en goed in de groep te liggen. Sociale vaardigheden spelen hierbij een belangrijke rol – al is sociaalvaardig zijn nog geen garantie voor populair zijn.

Wat is sterk op school?

In het antipestprogramma Sta Sterk op School wordt met kinderen die tegen pesten zijn, gewerkt aan een sociaal veilig klimaat in de groep door sociale weerbaarheid te vergroten. Leerlingen die tegen pesten zijn, leren hoe zij effectief kunnen ingrijpen.

Welke vaardigheden heb je nodig bij samenwerken?

Je draagt samen met anderen bij aan het aanpakken van conflicten, problemen en spanningen in het team. Je bent in teamsituaties bereid te onderhandelen en concessies te doen om tot een gezamenlijk resultaat te komen. Als je deze vaardigheden oefent, kun je het samenwerken binnen een team verbeteren.

Waarom is samenwerken belangrijk in het onderwijs?

Samenwerkend leren laat niet alleen resultaten zien in de sociale ontwikkeling van kinderen, maar heeft als voornaamste doel om de cognitieve ontwikkeling te stimuleren. Alle kinderen zijn namelijk actief bezig met de leerstof, leerlingen praten met elkaar en passen taal direct toe.

Hoe ziet een goede samenwerking eruit?

Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.