Waar spelen babys van 5 maanden mee?

Gevraagd door: Phileine van den Berg LLB  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (10 stemmen)

Jij kunt op zijn handjes blazen, zachtjes aan de vingertjes sabbelen, een kusje geven … Je kunt proberen of je kind je na kan bootsen: maak een geluidje, smak met je mond. Als het je kind lukt, doe hem dan op jouw beurt weer na.

Hoe vermaak je een baby van 5 maanden?

Geef je baby de kans om zichzelf te vermaken, wissel samen spelen af met alleen spelen. Vanaf een maand of zes is alles wat rinkelt en rammelt mooi speelgoed. Ook een (plastic) babyspiegel is leuk. Communicatie blijft erg belangrijk: gekke gezichten trekken, samen in de spiegel kijken, praten, zingen, etc.

Wat kunnen babys met 5 maanden?

Ontwikkeling baby van 5 tot 6 maanden oud

Wanneer je baby 5 maanden oud is, kan hij op zijn handen steunen. Hij kan zijn hoofdje omhoog en achterover gooien als hij op de buik ligt. Het liefst wil hij nu ook rechtop zitten. Alleen zitten gaat nog niet, maar op schoot bij pappa of mamma des te beter.

Waar spelen babys mee?

 • Samen boekjes kijken. Zet jouw baby op je schoot en bekijk plaatjes in een boekje. ...
 • Kiekeboe spel. Leg een doek over het gezicht van jouw baby en vraag: 'Waar is …. ...
 • Samen voor de spiegel. Kijk samen met jouw kindje in een grote spiegel. ...
 • Lichaamsdelen pakken. ...
 • Liedjes en rijmpjes.

Wat vind een baby van 5 maanden leuk?

Baby 5 maanden: spelen

In de spiegel kijken vindt je kind nu ook super interessant. Je baby van 5 maanden herkent jouw gezicht in de spiegel en zal ook zichzelf gaan herkennen als jullie regelmatig samen voor de spiegel zitten. Gekke bekken trekken en tong uitsteken is natuurlijk ook een leuk spelletje.

Baby 5 maanden: ontwikkeling. Update! | Pelpina

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat vinden baby's leuk?

Je baby geniet van jouw aanwezigheid en aandacht en vindt niets lekkerder dan in jouw armen liggen. Toch spelen nieuwsgierigheid en nieuwe dingen ontdekken ook een grote rol. Neem je kind daarom op je arm en geef een rondleiding door jullie huis. Ga alle kamers langs, loop door de tuin of ga voor het raam staan.

Hoe weet je of je baby gelukkig is?

Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.

Hoe kun je een pasgeboren baby vermaken?

Spelen met je baby: lichamelijk contact is heel belangrijk

Lichamelijk contact is heel belangrijk voor je kind. Lekker liggen of wiegen in je armen vindt hij heel prettig. Ook op geluid reageert je baby sterk. Hij herkent jouw stem, stopt met drinken als je een zacht geluidje maakt.

Hoe spelen met baby 1 maand?

Baby spelletjes maand 1

Onderzoek wat je kleine vrolijk maakt: trek gekke bekken en maak rare geluiden. Pak verschillende knuffeltjes en beweeg ze vrolijk (maar rustig) heen en weer voor zijn ogen. Of schud eens goed met de rammelaar.

Waar speelt een baby van 4 maanden mee?

Alles wat je baby in zijn handjes kan houden is welkom: rammelaars, muziekdoosjes, een zachte bal, een pop of knuffel en ringen. Maar ook alledaagse voorwerpen, zoals een felgekleurde (zak)doek of een onbreekbaar spiegeltje zorgen voor urenlang plezier.

Kan een baby van 5 maanden zitten?

De meeste baby's kunnen het eerste half jaar nog niet zelfstandig zitten. Als je kleine zo'n 5 of 6 maanden oud is, lukt het misschien al om even zelf rechtop te zitten. Geef hem daarbij wel nog ondersteuning en laat het niet te lang duren.

Hoeveel uur slaapt een baby van 5 maanden?

Gemiddeld slaapt een baby van 5 maanden ongeveer 12 tot 17 uur per dag. Dat omvat ongeveer 8 tot 11 uur slaap in de nacht. Je baby kan nog wakker worden voor één of meerdere nachtvoedingen. Houd er rekening mee dat het slaapritme van je baby net zoveel verandert als hij of zij.

Kan een baby zichzelf vermaken?

Een baby die fit is, goed geslapen heeft, zich veilig voelt en verzorgd is kan al heel vroeg zelf spelen. Zelfstandig spelen helpt je kindje zonder bemoeienis van een volwassene te ontwikkelen. Je kindje kan zelf het speelgoed kiezen waar hij mee wil spelen en hoe lang.

Hoe lang kan een baby zich vermaken?

Je kunt je het misschien nu nog moeilijk voorstellen, maar ook jouw kleine zal op een gegeven moment zoet op zichzelf kunnen spelen gedurende een half uur, soms wel een uur lang. Maar met die vaardigheid worden baby's helaas niet geboren: het zal even tijd nodig hebben.

Wat doe je met een baby van 2 weken?

Doen met je baby van 2 weken oud

Je baby geniet van jouw aanwezigheid en vindt het heerlijk om in je armen te liggen. Neem hem daarom lekker op je arm en geef hem een rondleiding door jullie huis. Ga alle kamers langs en vertel wat er allemaal te zien is. Hij kan nog niet goed zien, maar luistert graag naar je stem.

Hoe kun je het omrollen van een baby stimuleren?

Als u uw baby wilt helpen om van de rug naar de buik de rollen, kunt u helpen door hem met een speeltje naar rechts te laten kijken en op datzelfde moment het linkerbeen over het rechterbeen te buigen. Op deze manier leert uw baby zelf de spieren van de romp te gebruiken en het hoofd op te tillen.

Wat kun je doen met een pasgeboren baby?

Tips voor de eerste dag
 • Houd de dag rustig. Laat niet meteen te veel kraambezoek komen, maar neem de tijd voor jullie gezinnetje. ...
 • Vraag hulp. Twijfel je over je baby en of je het wel goed doet? ...
 • Uit je gevoel. ...
 • Vertrouw op jezelf. ...
 • Vergeet niet te genieten.

Hoeveel aandacht geef je je baby?

Verwennen betekent dat je iets doet voor je kind wat hij al een tijdje zelf kan, of hem iets geeft wat het niet 'nodig' heeft. Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen.

Kan een baby ongelukkig zijn?

Dat een baby ongelukkig lijkt te zijn en specifiek reageert, betekent niet altijd dat hij ook effectief pijn heeft. Het onderscheid tussen een gebrek aan comfort en het hebben van pijn is niet altijd duidelijk, maar toch kan het tot een dieper inzicht leiden, wanneer beide situaties even naast elkaar beschreven worden.

Hoe toont baby liefde?

Hoe kun je voor een goede hechting zorgen?
 • reageert op het contact dat je baby zoekt;
 • zelf contact met je kind zoekt;
 • je kind voedt als het honger heeft;
 • het troost als het huilt;
 • je baby bij je neemt, wiegt en liefdevol aanraakt;
 • speelt of zingt als je kind dat wil;
 • laat merken dat je begrijpt wat je kind wil.

Hoe weet je of je baby moe is?

Als je kindje moe is, kan je een aantal veranderingen in zijn gezicht opmerken. Hij krijgt rode wangen en/of oren of gaat juist wat bleek zien. Daarnaast kan hij gaan staren met een 'glazige' blik of hij trekt juist een grimas.

Hoe baby uitdagen?

Concentreer je vooral op spelletjes waarbij je je baby aanraakt, omdat je kindje zich steeds meer bewust is van zijn eigen lichaam. Beweeg zijn voetjes heen en weer terwijl je een liedje zingt. Laat je baby je vinger grijpen en beweeg zijn handjes en armpjes op en neer. Babbel ondertussen wat tegen hem.

Hoe lang mag een baby onder de babygym?

Zorg er bij deze leeftijd dus voor dat je jouw baby niet te lang gedurende de dag onder de babygym legt. Je wilt uiteindelijk dat jouw kind lekker gaat oefenen met omrollen, zodat hij verder kan in zijn motorische ontwikkeling. Of laat je kind anders in buiklig naar deze mooie hangers kijken!

Waar speelt een baby van 8 maanden mee?

Dit vindt je baby leuk om mee te spelen: blokkendoos.
...
Samen voor de spiegel staan
 • Samen voor de spiegel staan. Ga samen met je baby voor de spiegel staan. ...
 • 'Kiekeboe' in allerlei vormen en verstopspelletjes. Je baby weet nu goed dat een actie een gevolg heeft. ...
 • Met een bal rollen. ...
 • Bellenblazen. ...
 • Paardje in galop.

Vorige artikel
Welke muggenspray voor baby's?
Volgende artikel
Welke leeftijd hoort bij kleuter?