Mag ik ontslagen worden als ik ziek of zwanger ben?

Wat vind je van het feit dat je niet kunt worden ontslagen als je zwanger bent?

Gevraagd door: bacc. Lorenzo Vink  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (32 stemmen)

Nee, tijdens je zwangerschap mag je niet worden ontslagen. Dat wil zeggen: als je een vast contract hebt. Bij een tijdelijk contract - of een contract dat van rechtswege eindigt - hoeft de werkgever het contract niet te verlengen. De zwangerschap mag hierbij niet de reden zijn om het niet te verlengen.

Wat is een geldige reden voor ontslag?

U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag). Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt.

Kan je ontslagen worden omdat je solliciteert?

Geen reden voor ontslag

Het feit dat je elders solliciteert, vormt geen reden voor je werkgever om je te ontslaan om een dringende reden. Dat is zelfs het geval als je kandideert voor een functie bij een klant of een concurrent van je werkgever of een bedrijf waar hij een allesbehalve goede relatie mee heeft.

Kan een ontslag geweigerd worden?

Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Kan je ontslagen worden als je zwanger bent?

Kan ik ontslagen worden tijdens mijn zwangerschap? Tijdens uw zwangerschap geldt een opzegverbod. Uw werkgever mag u dan niet ontslaan. Dit duurt tot 6 weken na uw zwangerschapsverlof.

43 gerelateerde vragen gevonden

Welke beroepen mag je niet doen als je zwanger bent?

De volgende werkzaamheden en werkomstandigheden zijn bijvoorbeeld verboden:
  • blootstelling aan lawaai.
  • werken bij hoge temperaturen.
  • blootstelling aan scheikundige stoffen.
  • blootstelling aan mechanische trillingen.
  • gevaar voor besmetting.
  • dragen van zware lasten (tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap)

Wat als je niet meer kan werken tijdens zwangerschap?

Als zwangere werkneemster mag je dus 6 weken (of 8 weken bij meerlingen) voor de vermoedelijke bevallingsdatum moederschapsrust opnemen. Dat kan door de werkgever niet geweigerd worden. Vindt de bevalling plaats na de voorziene datum dan wordt het prenataal verlof verlengd tot de werkelijke datum van de bevalling.

Wat als ik mijn opzeg niet wil doen?

Tot het einde van de opzeggingstermijn moet de werknemer in principe gewoon verder werken. Wanneer een werknemer zijn opzeggingstermijn toch niet uitdoet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan het lopend loon dat overeenstemt met de duur van de resterende opzeggingstermijn.

Kan je zomaar ontslag nemen?

Heeft u een nieuwe baan gevonden, of het niet meer naar uw zin op het werk, dan mag u vrijwillig ontslag nemen. U moet daarbij de in de arbeidsovereenkomst opgenomen opzegtermijn in acht nemen. Doet u dit niet, dan hoeft uw werkgever uw ontslag niet te accepteren.

Wat als je opzeg niet doet?

Als je medewerker de arbeidsovereenkomst beëindigt zonder dringende reden of zonder een (toereikende) opzeggingstermijn na te leven, moet hij jou een verbrekingsvergoeding betalen. Dat is dus ook het geval als je medewerker ontslag neemt en je bedrijf meteen wil verlaten.

Kan je iemand ontslaan met een vast contract?

U kunt op 5 manieren ontslagen worden:
  • U bent het eens met uw werkgever over uw ontslag. U stemt daarmee dus in. ...
  • U maakt afspraken over uw ontslag. ...
  • Het UWV of de rechter geeft toestemming voor het ontslag.
  • Uw werkgever ontslaat u op staande voet. ...
  • U de leeftijd hebt bereikt dat u met pensioen mag of AOW krijgt.

Kun je met een vast contract zomaar ontslagen worden?

Ontslag bij vast contract. Heb je een vast contract, dan kan de werkgever je niet zomaar ontslaan. Wanneer een werkgever iemand met een vast contract ontslag wil geven, dan moet daar een goede reden voor zijn.

Wat is ontslag met wederzijds goedvinden?

Ontslag met wederzijds goedvinden of instemming

U en uw werkgever zijn het met elkaar eens over uw ontslag. U wilt dus allebei dat uw dienstverband eindigt. U bent het samen eens over de financiële afhandeling van het ontslag. Let op dat u bij ontslag met wederzijds goedvinden geen transitievergoeding krijgt.

Waar heb je recht op als je ontslagen wordt?

Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.

Hoeveel waarschuwingen voor ontslag?

Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.

Kan je ontslagen worden zonder waarschuwing?

Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.

Kun je per direct ontslag nemen?

U bent alleen gerechtigd om ontslag op staande voet te nemen als er sprake is van een ernstige situatie (een zogenaamde dringende reden). U kunt bijvoorbeeld denken aan de situatie dat: uw werkgever u beledigt, bedreigt of intimideert. uw werkgever uw loon niet meer betaalt.

Wat als je uw opzegtermijn niet doet?

Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.

Hoe opzegtermijn omzeilen?

Opzegtermijn. Als je een kortere opzegtermijn dan de wettelijke wil naleven, kan je daarover een akkoord proberen te sluiten met je werkgever. Hij is niet verplicht daarop in te gaan. Dat kan je dus niet afdwingen.

Is opzegperiode verplicht?

Als vertrekkende werknemer ben je in principe wettelijk verplicht de opzeggingstermijn te respecteren. Zo niet mag de benadeelde werkgever een vergoeding eisen van jou. Als je de opzegtermijn volledig naast je neerlegt, moet je je werkgever het loon betalen van de volledige opzegtermijn.

Hoelang mag je werken tijdens zwangerschap?

Prenatale rust of zwangerschapsverlof is het verlof dat je vóór je bevalling opneemt. Als werknemer krijg je zes weken prenatale rust (acht bij een meerling), waarvan je verplicht bent één week vlak voor je vermoedelijke geboortedatum op te nemen. Die week kan je werkgever niet weigeren.

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Waar heb je recht op als je zwanger bent?

Je ziekenfonds betaalt een deel van de kosten van je doktersbezoeken terug, maar ook de voorbereiding op je bevalling, de rekening van je ziekenhuisverblijf, de gezondheidszorgen voor je baby en je bevallingsverlof. Tijdens je zwangerschapsverlof heb je recht op een moederschapsrustuitkering van je mutualiteit.

Is zwangerschap arbeidsongeschiktheid?

Arbeidsongeschiktheid zwangerschap. Werknemers krijgen tijdens zwangerschap 16 weken loon doorbetaald. Zelfstandigen kunnen zich vrijwillig bij het UWV of bij een commerciële verzekeraar verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Hoe zit het dan op financieel vlak als je verplicht thuis moet blijven tijdens je zwangerschap?

Stap 2: zwanger op het werk

Vanaf 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum mag je werkneemster thuisblijven, vanaf een week ervoor is dat zelfs verplicht. In totaal heeft ze recht op 15 weken rust, vrijblijvend verdeeld in 6 weken zwangerschapsrust vóór de bevalling en 9 weken bevallingsrust erna.

Vorige artikel
Hoe lang duurt vervellen baby?
Volgende artikel
Wat is een geboortehotel?