Wat kan ik zelf doen om hoofdpijn te verminderen

Wat te doen tegen hoofdpijn als paracetamol niet werkt?

Gevraagd door: Mohammed van de Velde  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (75 stemmen)

Als paracetamol onvoldoende helpt, dan zou u diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen, acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium (zogenaamde NSAID's) kunnen proberen.

Waarom geen paracetamol bij hoofdpijn?

Het slikken van zowel lichte als zware pijnstillers kan medicijnafhankelijke hoofdpijn veroorzaken. Elke dag een halve paracetamol kan al na drie maanden dagelijkse hoofdpijn geven die niet meer overgaat. Alleen door in één keer te stoppen met pijnstillers kan deze vorm van hoofdpijn overgaan.

Wat is de beste pijnstiller bij hoofdpijn?

Om spanningshoofdpijn te verminderen, is een gezonde leefstijl belangrijk. Heb je toch last van spanningshoofdpijn, dan kun je een pijnstiller nemen (bijvoorbeeld paracetamol of een ontsekingsremmer als ibuprofen of naproxen).

Wat kun je doen om hoofdpijn te verminderen?

Hieronder worden 10 tips gegeven die kunnen helpen om de hoofdpijn te verlichten.
 1. Behoud een gezonde levensstijl. ...
 2. Zorg voor een goede nachtrust. ...
 3. Vermijd cafeïne. ...
 4. Drink minder alcohol. ...
 5. Houd je bloedsuikerspiegel op peil. ...
 6. Ontspan. ...
 7. Verzorg je lichaamshouding. ...
 8. Eet pittig.

Wat moet je drinken als je hoofdpijn hebt?

Dit zijn de opties.
 • Amandelmelk. Amandelen zitten niet alleen boordevol magnesium en andere mineralen die nare hoofdpijn en migraine flink aanpakken, maar ook de stof salicine, waar aspirine van wordt gemaakt. ...
 • Pepermuntthee. ...
 • Groene smoothies. ...
 • Pittige tomatensoep of een virgin Bloody Mary. ...
 • Cayennepeper in warm water.

24 gerelateerde vragen gevonden

Welk fruit is goed voor hoofdpijn?

Als je last hebt van hoofdpijn, dan is het gemakkelijk om meteen naar de pijnstillers te grijpen. Wil je dat liever niet doen, maar is pijn lijden ook geen optie? Probeer dan eens een aardappel, banaan, watermeloen, ananas of eet een komkommer als hoofdpijnbestrijdende snack.

Waar masseren als je hoofdpijn hebt?

Strijk met twee vingers van het midden van het voorhoofd met lichte druk naar de slapen. Herhaal dit enkele keren. Masseer met je wijs- en middelvinger de slapen door met lichte druk kleine cirkeltjes te maken. Varieer in druk door zo nu en dan even 2 seconden iets meer druk te geven en weer los te laten.

Wat niet eten bij hoofdpijn?

Maar in het algemeen kunnen de onderstaande voedingsmiddelen hoofdpijn uitlokken:
 • Producten gemaakt van witmeel, suiker, honing, maisstroop, gerstemout en glucosestroop.
 • Gebak, ijs, snoep en chocola.
 • Bindmiddelen, zoals aardappelmeel of maïzena.
 • Pizza, ravioli, witte macaroni en spaghetti.
 • Witte rijst.
 • Aardappelen.

Hoeveel dagen mag je hoofdpijn hebben?

Soms is het verstandig naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld bij kinderen met hoofdpijn, bij zeer ernstige pijn of bij pijn na een ongeluk. Ook als de hoofdpijn enkele dagen aanhoudt, kunt u beter de huisarts bezoeken. Bij 'gewone' hoofdpijn kan een pijnstiller helpen om uw klachten te verminderen.

Hoe voelt spanningshoofdpijn?

De pijn zit aan beide kanten van uw hoofd of rondom uw hoofd. De pijn voelt drukkend, knellend of als een strakke band om uw hoofd. De pijn kan een half uur tot een paar dagen duren. De spieren van uw schouders, nek en schedel kunnen gevoelig zijn.

Wat moet je doen als een paracetamol niet werkt?

Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID proberen. Bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze pijnstillers werken goed maar kunnen ernstige bijwerkingen geven. Gebruik ze zo kort mogelijk.

Wat is beter voor hoofdpijn paracetamol of ibuprofen?

De beste pijnstiller bij de meeste vormen van hoofdpijn is paracetamol. Dit medicijn wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Als paracetamol niet voldoende helpt kunt u ibuprofen gebruiken. Het pijnstillende effect begint na een half tot een uur.

Wat werkt beter tegen hoofdpijn ibuprofen of paracetamol?

Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.

Waarom altijd 2 paracetamol?

Hoeveel paracetamol (vanaf 18 jaar)

Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.

Waarom 4 uur tussen paracetamol?

Je lever breekt de pijnstiller af, maar bij een structurele te hoge hoeveelheid lukt dat niet meer goed." Ook is het volgens de apotheker verstandig om vier uur te wachten na een dosering. "Doe je dat niet en slik je in een keer een veel te hoge dosering, dan kan dat leiden tot acute vergiftiging."

Hoeveel tijd moet er tussen 2 paracetamol zitten?

Paracetamol werkt het snelst als u het op een lege maag inneemt. U kunt het echter ook met voedsel innemen. De werking treedt dan wat later in. Houd tussen twee opeenvolgende doses een tussenpoos van ten minste vier uur of meer aan, afhankelijk van de informatie in de bijsluiter.

Waarom gaat mijn hoofdpijn niet over?

Bel op werkdagen uw huisarts voor een afspraak als 1 of meer van de volgende dingen voor u klopt: U heeft vaak hoofdpijn en vaak pijnstillers nodig. U blijft last van hoofdpijn houden, terwijl u de adviezen wel opvolgt. U heeft medicijnen van uw huisarts gehad tegen uw hoofdpijn, maar de pijn wordt niet minder.

Waarom gaat hoofdpijn niet weg?

In de volgende gevallen is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat: Als uw hoofdpijn niet binnen een paar dagen verdwijnt met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of pijnstillers. Bij plotselinge ernstige hoofdpijn die u nooit eerder heeft gehad (zeker als u ouder dan 50 bent).

Waarom helpt kou tegen hoofdpijn?

Koudetherapie is dus ook aangewezen bij tandpijn, migraine, insectenbeten of een bloedneus. De koude vertraagt de weg van de pijnprikkel naar je hersenen. Hierdoor verzacht je pijngevoel. De zwelling vermindert omdat de koeling ook de diameter van je bloedvaten versmalt.

Welke Thee is goed voor hoofdpijn?

De volgende theesoorten worden het meest gebruikt tegen hoofdpijn omdat ze veel helende eigenschappen hebben en daarbij ook heerlijk smaken.
 • Muntthee. Munt heeft helende krachten en dat weet men al langer dan vandaag. ...
 • Kamillethee. ...
 • Gemberthee. ...
 • Lavendelthee.

Is banaan goed voor de hoofdpijn?

Bananen bevatten een hoog concentraat aan kalium dat goed is voor de bloeddruk en een andere voedingsstof helpt tegen hoofdpijn. De beste remedie volgens Hicks is de schil van een rijpe banaan. Deze houd je een kwartier tegen de zere delen van het hoofd waarna de pijn zachtjesaan verdwijnt.

Waarom helpt koffie tegen hoofdpijn?

Cafeïne kan die bloedvezeltjes laten samentrekken waardoor de zwellingen minder worden, wat dus uiteindelijk leidt tot een minder heftige hoofdpijn. ' 'Ook kan cafeïne helpen de spanning weg te nemen bij hoofdpijn door de spieren aan de achterkant van je hoofd wat losser te laten worden,' aldus neuroloog Kiran F.

Is zout goed voor hoofdpijn?

Studies uit 2014 (6) en 2016 (7) leggen een link tussen zoutconsumptie en hoofdpijn bij mensen met hoge bloeddruk. Opmerkelijk genoeg neemt de frequentie van de migraine dan juist af. Er zijn zelfs in migraine gespecialiseerde dieetdeskundigen die een hogere zoutconsumptie aanraden.

Is chocola goed tegen hoofdpijn?

Vaak wordt gesuggereerd dat bepaalde voeding invloed heeft op migraineaanvallen. Chocolade, snoep en kaas zijn hiervan voorbeelden. Ook dit is nooit bewezen.

Wat betekent veel hoofdpijn?

Hoofdpijn kan door veel dingen komen. Zoals slecht slapen, veel cafeïne of vaak pijnstillers nemen. Aanvallen van hoofdpijn kunnen door migraine komen. Meestal is de oorzaak van hoofdpijn niet ernstig.

Volgende artikel
Welke thee wanneer zwanger?