5 vragen aan iemand die abortus heeft laten uitvoeren | 5 Vragen Aan

Wat zijn de mogelijke complicaties na een abortus?

Gevraagd door: Zeynep van de Velde  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.9/5 (15 stemmen)

Mogelijke complicaties
  • Mogelijke complicaties zijn zeer hevig bloedverlies. Consulteer dan zeker een arts.
  • Een nieuwe curettage kan nodig zijn om eventueel achtergebleven weefsel te verwijderen.
  • In uitzonderlijke gevallen kan de baarmoeder beschadigd zijn. ...
  • Verminderde vruchtbaarheid na een abortus is een mythe.

Wat kan er fout gaan bij abortus?

Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus. Om dit tegen te gaan krijg je na een abortus een recept voor antibiotica mee.

Wat gebeurt er met je lichaam na een abortus?

Tot enkele dagen na de behandeling kun je last hebben van rugpijn, buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4-7 dagen en kan langer aanhouden dan een menstruatie. Het bloedverlies eindigt vaak met bruine afscheiding, ook kun je stolsels verliezen.

Wat voor infectie kan je krijgen na abortus?

Na de behandeling kan een infectie optreden. U krijgt daarom van ons een kuurtje antibiotica om te voorkomen dat er een ontsteking aan de baarmoeder, de eileiders of de blaas kan ontstaan. Ook de kans op ernstige buikpijn, koorts of zeer sterke bloedingen na de ingreep is zeer klein.

Hoe groot is de kans op infectie na abortus?

De kans op een infectie na een abortusbehandeling is uiterst gering. Als extra voorzorg om infectie te voorkomen, krijg je na de behandeling antibiotica in de kliniek. In verband met infectiegevaar is het na een abortus aan te raden om: De eerste twee weken geen tampons te gebruiken.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je infectie na abortus?

Tot enkele dagen na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. De kans op infectie is gering maar indien u zich ziek voelt, langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn heeft, kan dit wijzen op een infectie.

Hoe vaak mislukt een abortus?

Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt? Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een vacuümaspiratie.

Hoe lang duurt ontzwangeren na abortus?

Medisch: Je arts/gynaecoloog zal op de medische implicaties van de afbreking en op de aandachtspunten voor een volgende zwangerschap wijzen. Geef je lichaam de kans om voldoende te herstellen na de afbreking (meestal tussen 6 weken en 3 maanden).

Hoelang na abortus weer werken?

Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten. Houd er rekening mee, dat een deel van de vrouwen na een curettage korte tijd wat vermoeider kan zijn. Autorijden en fietsen zijn geen probleem als uw conditie dit toelaat.

Hoe weet je of je baarmoeder ontstoken is?

Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld bacteriën die je kunt krijgen door onveilige seks (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen. Je krijgt antibiotica.

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder?

Klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: Veranderingen in de vaginale afscheiding; Abnormaal bloedverlies, dus buiten de menstruatie om; Contactbloedingen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een tampon of tijdens het vrijen.

Hoe voelt een bacteriële infectie?

Hoe herken ik infecties met bacteriën? Iedereen kan wel een infectie herkennen. Vaak zijn er algemene klachten als koorts, slap voelen en misselijkheid.

Hoe groot is de kans op onvruchtbaarheid na abortus?

Geen schade aan de baarmoeder

Een correct uitgevoerde abortus brengt geen schade toe aan de eierstokken of baarmoeder. Het beïnvloedt je vruchtbaarheid niet, je kans op kinderen krijgen is in principe nog steeds even groot als voor de abortus.

Hoe vruchtbaar ben je na een abortus?

In principe kun je meteen weer zwanger worden na een abortus. De kans op het krijgen van kinderen is net zo groot als voor de abortus. Heel zelden worden vrouwen onvruchtbaar na een abortus. Meestal wordt onvruchtbaarheid na een abortus veroorzaakt door een infectie achteraf.

Kan een gynaecoloog zien of je een abortus hebt gehad?

Controleraadpleging. De arts beslist na de behandeling of een controle in het abortuscentrum nodig is. In dat geval zal er ook een afspraak voor de controleraadpleging gemaakt worden. Indien je verwezen bent door je huisarts of gynaecoloog kan er soms ook afgesproken worden dat een controle daar kan plaatsvinden.

Hoe lang blijf je bloeden na een abortus?

Bloedverlies na een abortus kan variëren: het kan enkele dagen duren, maar het kan ook een of twee weken aanhouden. Soms gaat het bloedverlies over in een bruinige afscheiding die kan aanhouden tot uw eerstvolgende menstruatie. Wanneer er meteen een spiraaltje geplaatst is, kan het bloedverlies wat langer aanhouden.

Waar op letten na abortus?

Om infectie te voorkomen is het advies gedurende 10-14 dagen na de abortus GEEN tampons of menstruatie cup te gebruiken, GEEN vaginale seks te hebben, NIET te zwemmen en NIET te baden. Bij pijn kun je een pijnstiller nemen (500 mg naproxen, 400 mg ibuprofen of 50 mg diclofenac).

Hoeveel procent heeft spijt van abortus?

95 procent van de vrouwen die ooit een abortus heeft ondergaan, zegt ook achteraf dat het de juiste beslissing was. Dat is de conclusie van een drie jaar durend onderzoek bij 670 vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

Wat mag je niet na de abortuspil?

We adviseren de eerste 7 à 10 dagen na de behandeling geen vaginale seks te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan (douchen mag wel). Het is handig om ibuprofen en paracetamol in huis te hebben.

Hoe lang in ziekenhuis na abortus?

De wet voorziet ook in een verplichte wachttijd van 6 dagen tussen de eerste consultatie in het abortuscentrum of ziekenhuis en de ingreep.

Doet een curettage pijn?

Omdat met name het oprekken van de baarmoedermond erg gevoelig kan zijn, is een verdoving bij een curettage noodzakelijk. Een curettage wordt meestal onder een lichte, algehele narcose uitgevoerd. Soms wordt de ingreep onder regionale verdoving (een ruggenprik) gedaan.

Wat als er stukje placenta achterblijft?

Achtergebleven placentaresten worden na de bevalling operatief verwijderd (manuele placentaverwijdering). Soms wordt pas later ontdekt dat er nog een placentarest in je baarmoeder aanwezig is. In dat geval zal curettage of een MyoSure behandeling plaatsvinden.

Wat is beter abortuspil of curettage?

Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.

Kan je werken na abortuspil?

Als je een job hebt waar je veel moet rechtstaan, rondlopen, dingen optillen, etc. kan het beter zijn om een paar dagen thuis te blijven. Als je zittend werk hebt kan je in principe de dag erna weer gaan werken. Bespreek dit zeker met de arts van het abortuscentrum.

Kun je meerdere keren abortus plegen?

In 2015 was bijna 36 procent van de abortussen een herhaalde zwangerschapsonderbreking. Van deze groep kwamen de meeste vrouwen (circa 85%) voor een tweede of derde abortus, bijna 9 procent voor een vierde keer, ruim 3 procent voor een vijfde maal, en de overige voor vaker, in een enkel geval tot een dertiende maal.

Vorige artikel
Hoe krijg ik mijn 3e prik?
Volgende artikel
Hoe herken je nieuwe haargroei?