Droge huid - Wat is de oorzaak en hoe kun je het voorkomen?

Wat te doen tegen droge huid zwangerschap?

Gevraagd door: Zara de Vries MA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.5/5 (20 stemmen)

Als je zwanger bent heeft de huid meer behoefte aan vocht. Goed en regelmatig smeren met een vochtinbrengende crème is belangrijk! Minstens 2 x per dag je huid insmeren om te voorkomen dat je huid te droog wordt en gaat jeuken. Goede hydratatie van je huid bevordert de vernieuwing van huidcellen.

Wat is Zwangerschapseczeem?

Dit eczeem treedt typisch op tijdens de zwangerschap en wordt "zwangerschapseczeem" genoemd; het komt meestal voor in het kader van persoonlijke of familiale atopie. De huid is droog en wordt bedekt met eczeemplekken, vooral in de huidplooien, armen en benen. Het leven van moeder en kind lopen geen risico.

Hoe ziet Zwangerschapsjeuk eruit?

Het geeft een huiduitslag, waarbij in het derde trimester talloze verheven jeukende bultjes en soms ook blaasjes ontstaan op de huid van je buik, met name rondom de striae. De uitslag kan zich uitbreiden naar de rest van het lichaam, maar het gezicht blijft gelukkig gespaard. Het is hinderlijk, maar onschuldig.

Kan je huid veranderen als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam aan alle kanten. Ook je huid verandert tijdens je zwangerschap. Maar op welke manier je huid verandert, dat verschilt per vrouw. Meer pukkeltjes, pigmentvlekken, overbeharing, verwijde bloedvaatjes: het komt allemaal vaak voor.

Waarom droge huid zwangerschap?

Door de hormonen kan je huid gevoeliger worden. Daarnaast veroorzaakt de groei van je lichaam mogelijk een droge, jeukerige huid.

39 gerelateerde vragen gevonden

Wat is Puppp?

PUPPP: pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy

PUPPP is een hevig jeukende zwangerschapshuidziekte waarbij talloze verheven jeukende bultjes en kleinere of grotere galbulten ontstaan. Soms ontstaan er ook blaasjes.

Wat doet zwangerschap met de huid?

Vaak hebben zwangere vrouwen meer last van zweten. Er kunnen streeplijnen, striemen of striae ontstaan. Dit zijn bruinachtige of eerder paarse strepen die ontstaan als gevolg van de snelle uitrekking van de huid. Meestal zijn de strepen zichtbaar in de gebieden van de buik, de billen en de borsten.

Wat zijn de eerste tekenen van zwangerschap?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.

Kunnen moedervlekken veranderen tijdens zwangerschap?

Ik krijg nieuwe moedervlekken tijdens mijn zwangerschap. Hoe kan dit? Door een verandering in de hormoonhuishouding (oestrogeen en progresteron) gaan je pigmentcellen meer pigment aanmaken. Niet alleen kunnen bestaande pigmentvlekken/moedervlekken donkerder worden, maar ook kun je nieuwe vlekken krijgen.

Kan je puistjes krijgen als je zwanger bent?

Puistjes kunnen door zwangerschapshormonen sneller ontstaan. Dit gebeurt vooral in het eerste trimester van je zwangerschap. Daarna is je lichaam beter aan de hormonen gewend. Toch kunnen puisten tijdens je zwangerschap ook later nog voorkomen.

Waar jeuk bij leverproblemen?

Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.

Is zwangerschapscholestase gevaarlijk?

Zwangerschapscholestase kan gevaarlijk zijn voor je baby. Bij deze aandoening is er teveel galzuur, en dit komt via de placenta ook bij je baby terecht. Hierdoor is er een kans op een vroeggeboorte en kunnen er complicaties optreden zoals meconium.

Hoe herken je zwangerschapscholestase?

Een deel van de vrouwen krijgt wel tekenen van schade aan de lever. Je kunt wat geel worden, donkere urine krijgen, vette ontlasting of ontkleurde ontlasting krijgen. Daarnaast kun je last hebben van een onprettig gevoel onder de ribben rechts.

Kan je eczeem krijgen van zwangerschap?

Eczeem: Ook tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van eczeem. Dit is vooral waarschijnlijk als je hier ook last van hebt gehad in je kindertijd, of als je allergiegevoelig bent. Je bent extra gevoelig voor eczeem tijdens de zwangerschap omdat je immuunsysteem wat achteruit gaat.

Kan je eczeem krijgen door zwangerschap?

Er worden allerlei stofjes aangemaakt die je lichaam in 'niet zwangere toestand' niet aanmaakt. Daarnaast wordt je buik natuurlijk groter (rekt je huid mee) en neemt je gewicht toe. Onder invloed van al die veranderingen in je lichaam kun je eczeem, jeuk en/of droge huidplekjes krijgen.

Hoe ontstaat eczeem op gezicht?

Het atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem. Dit eczeem ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg, allergie, irritatie en ontstekingen. Typische lokalisaties van atopisch eczeem zijn het gezicht (m.n. rondom de ogen), hals en de buigzijden van het lichaam zoals elleboogplooien en knieholtes.

Kan een moedervlek veranderen?

Moedervlekken geven bijna nooit problemen. Een moedervlek kán veranderen in huidkanker, maar dat gebeurt uiterst zelden. Houd nieuwe moedervlekken, vooral als u al wat ouder bent, in de gaten. Want soms ontstaat huidkanker niet in een gewone moedervlek, maar kan een nieuwe moedervlek ook huidkanker zijn.

Hoe komt het dat ik steeds meer moedervlekken krijg?

Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt. Ook vanaf welke leeftijd u veel in de zon zat heeft er invloed op. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen welke soort en welk aantal moedervlekken u heeft.

Welke soorten moedervlekken zijn er?

Er zijn verschillende soorten moedervlekken te herkennen:
  • Kleine egaal bruine moedervlekken.
  • Kleine aangeboren moedervlekken.
  • Vlakke moedervlekken, die op latere leeftijd zijn ontstaan.
  • Vlakke moedervlekken die wisselend gekleurd zijn.
  • Grote aangeboren moedervlekken.

Hoe lang duurt het voordat je merkt dat je zwanger bent?

De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.

Hoe lang na bevruchting eerste symptomen?

Ongeveer zes tot twaalf dagen na de conceptie zet de eicel zich vast in de baarmoederwand (de innesteling), wat een roze of bruine innestelingsbloeding tot gevolg kan hebben. Dit gaat soms gepaard met een lichte buikkramp.

Hoe snel kun je zien of je zwanger bent?

Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.

Welke huidverzorging niet gebruiken tijdens zwangerschap?

Wat niet te gebruiken
  • Salicylzuur.
  • Glycolzuur.
  • Retinol (vitamine A zuur)
  • Aromatherapie gezichtsbehandeling (hoge gehaltes etherische oliën)
  • Huidverzorging op basis van etherische oliën.
  • Parfum op basis van alcohol.
  • Alcohol Denat.
  • Hydrochinon.

Welke huidverzorging tijdens zwangerschap?

Dermatologen raden dagelijks gebruik van een product met zonnefilter ten zeerste aan. Als je merkt dat je huid tijdens de zwangerschap gevoeliger is, probeer dan eens een SPF-product dat de milde minerale actieve stoffen titaniumdioxide en/of zinkoxide bevat.

Welke huidverzorging niet tijdens zwangerschap?

Ingrediënten zoals vitamine A-zuur oftewel retinol, maar ook hoge concentraties van glycolzuur en salicylzuur kun je tijdens de zwangerschap beter even niet gebruiken. Dit zijn ingrediënten die de huid gevoeliger maken voor uv-licht, wat huidverkleuringen en pigmentvlekken kan veroorzaken.

Volgende artikel
Hoe oud begint een kind te praten?