WAZO-uitkering - Hoe vraag ik die aan?

Hoe kom je aan een zwangerschapsverklaring?

Gevraagd door: Fleur Kortman  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (66 stemmen)

Je ontvangt je zwangerschapsverklaring van je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zodra je uitgerekende datum bekend is, geeft deze je de verklaring mee. Krijg je hem niet automatisch mee? Dan kan je er zelf naar vragen.

Heeft werkgever Zwangerschapsverklaring nodig?

Je kunt een zwangerschapsverklaring nodig hebben om verschillende redenen: Zwangerschapsverlof: als je in loondienst bent, kan je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen wanneer je met verlof gaat. Deze uitkering vraag je aan bij het UWV, en die instantie kan om je zwangerschapsverklaring vragen.

Wat staat er op een zwangerschapsverklaring?

Een zwangerschapsverklaring is een verklaring van uw huisarts of verloskundige, waarin staat dat u zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. U bewaart deze verklaring in uw eigen administratie.

Hoe lang moet de werkgever de Zwangerschapsverklaring bewaren en waarom?

Uw werknemer bewaart deze verklaring in haar eigen administratie. U hoeft de zwangerschapsverklaring dus niet te bewaren. Tot 1 jaar na de einddatum van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering kunnen wij uw werknemer om de zwangerschapsverklaring vragen, als dat nodig is voor controle.

Hoe werkgever inlichten over zwangerschap?

Zorg voor een schriftelijk bewijs

Dat kan in de vorm van een aangetekend schrijven met een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Je kunt er ook voor kiezen om het attest zelf aan je baas te bezorgen, maar vraag dan wel om een ondertekend ontvangstbewijs.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe snel vertel je dat je zwanger bent?

Volgens de wet moet je uiterlijk 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat je werkgever op de hoogte brengen van je zwangerschap. Naar je werkgever toe is het prettiger om dit eerder te doen. Veel vrouwen kiezen ervoor om de aankondiging van hun zwangerschap na ongeveer 3 maanden te doen.

Hoeveel weken vertellen dat je zwanger bent?

Je baas vertellen dat je zwanger bent hoeft volgens de wet pas 3 weken voor je verlof. Natuurlijk is dit niet zo gepast om te doen en ook zal je buik de zwangerschap verraden. Vertel je werkgever van je zwangerschap daarom na ongeveer 12 weken.

Hoeveel weken verlof na de bevalling?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Wat is het verschil tussen een normale ziekmelding en een ziekmelding TGV zwangerschap?

Als uw werkneemster zich ziek meldt vóór haar verlof, dan is het 'gewoon' verzuim en betaalt u haar loon door. Wordt uw werkneemster tijdens haar verlofperiode ziek, dan ontvangt u haar zwangerschapsuitkering en betaalt u haar loon door. Zij krijgt geen Ziektewetuitkering.

Kan niet meer werken door zwangerschap?

Word je ziek tijdens je bevallingsverlof, dan lopen je verlof en je zwangerschapsuitkering gewoon door. Kun je na je bevallingsverlof niet werken door je zwangerschap of de bevalling? Dan moet je je ziekmelden bij je werkgever. Hij vraagt een Ziektewetuitkering voor je aan.

Hoe lang zwangerschapsverlof 2022?

Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken. Moeders hebben op dit moment 16 tot 20 weken betaald zwangerschapsverlof en vanaf 1 augustus 2022 komen daar 9 weken deels betaald ouderschapsverlof bij.

Welk werk mag je niet doen als je zwanger bent?

Recht op aangepaste werkomstandigheden

Veilig werken is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap moet je extra opletten. Je mag niet met gevaarlijke stoffen werken en niet te veel tillen en dragen. Je werkgever moet zorgen dat er voor jou een veilige en gezonde plek is om te werken.

Heb ik recht op een zwangerschapsuitkering?

Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.

Wat kost een werkgever zwangerschapsverlof?

Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.

Waar wordt zwangerschapsuitkering op gebaseerd?

Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.

Hoe lang geen nachtdiensten na bevalling?

Als je zwanger bent en daarna, kun je niet verplicht worden om in de nachtdienst te werken. Dat geldt tot 6 maanden na je bevalling. De Arbeidstijdenwet spreekt van een nachtdienst als er meer dan één uur wordt gewerkt tussen 0.00 uur 's nachts en 6.00 's ochtends.

Is miskraam ziek ten gevolge van zwangerschap?

Zwangerschap geëindigd tijdens de eerste 24 weken (miskraam of abortus) Als de zwangerschap van uw werknemer tijdens de eerste 24 weken eindigt, krijgt zij geen zwangerschapsuitkering. Meldt zij zich ziek als gevolg van de miskraam of een abortus? Dan kunt u een Ziektewet-uitkering voor haar aanvragen.

Wat is de vangnetregeling?

Met de vangnet regeling wordt bedoeld dat een werkgever de directe loonkosten van een werknemer bij verzuim onder bepaalde condities via UWV ontvangt. Vangnet is een toepassing van de Ziektewet. Een werknemer komt in de navolgende situaties in aanmerking voor vangnet: een tijdelijk contract loopt af tijdens verzuim.

Wat zijn zwangerschapsgerelateerde klachten?

Activiteiten als staan, zitten, voorwaarts buigen, tillen en traplopen kunnen je pijn verergeren. Gelukkig verdwijnen deze klachten vaak na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie.

Hoe lang krijg je Borstvoedingsverlof?

Borstvoedingsverlof neem je onmiddellijk aansluitend op het bevallingsverlof op. Borstvoedingsverlof kan je maximaal 3 maanden ononderbroken opnemen.

Hoeveel weken verlof na bevalling Belgie?

U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof. Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.

Heeft moederschapsrust invloed op vakantiedagen?

Bepaalde verlofdagen worden in het kader van de moederschapsrust echter gelijkgesteld met werkdagen. Ze hebben dan ook geen invloed op de berekening van de facultatieve weken.

Waarom wachten tot 12 weken?

Na 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam heel klein. Daarom wachten de meesten tot deze week met het bekend maken. Daarnaast hebben jullie dan samen even de tijd gehad om eraan te wennen en van te genieten. Wanneer je het ook vertelt, het is goed, doe wat bij jou past.

Hoeveel kans op miskraam na kloppend hartje 9 weken?

De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .

Hoeveel kans op miskraam na kloppend hartje 6 weken?

Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.

Volgende artikel
Wat doen bij verkoudheid dreumes?