Rusteloze benen tijdens zwangerschap

Wat te doen bij rusteloze benen tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Levi Prins  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (54 stemmen)

Omgaan met rusteloze benen tijdens de zwangerschap
Masseer, strek en rek daarnaast regelmatig je benen wanneer je er last van hebt. Je kunt tevens koude of warme kompressen op je benen gebruiken of een warm bad nemen net voor het slapengaan. Genoeg blijven bewegen om de rusteloosheid eruit te krijgen is erg belangrijk.

Wat helpt tegen onrustige benen zwangerschap?

Ben je zwanger dan zijn er de volgende tips voor rusteloze benen of beenkrampen: Beweeg, zet je benen en spieren aan het werk en doe een paar squats of ga op 1 been staan en buig een paar keer je knie van je staande been. Bij kuitkrampen: zet de spier op spanning, strek je been en trek je tenen naar je toe.

Waarom onrustige benen zwanger?

Oorzaak. Hoe zwangeren aan rusteloze benen (en soms armen) komen, is niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt aan ijzergebrek, een laag gehalte aan foliumzuur, maar ook slaaptekort en zenuwbeklemmingen in het lichaam zouden een rol spelen.

Kan niet slapen door rusteloze benen?

Het rusteloze benen syndroom (ofwel restless legs syndroom, afgekort RLS) is een neurologische bewegingsstoornis. Hierbij is sprake van een niet tegen te houden neiging om uw benen te bewegen als u in rust bent. Dit gebeurt meestal 's avonds en 's nachts.

Wat niet eten bij rusteloze benen?

Andere RLS-triggers in het dieet
 • Cafeïne.
 • Alcohol.
 • Koolhydraten.
 • Geraffineerde suikers.
 • Voedingsmiddelen met veel natrium.

22 gerelateerde vragen gevonden

Waarom s avonds onrustige benen?

Oorzaak van rusteloze benen

Een precieze oorzaak is niet bekend. Men vermoedt dat RLS ontstaat door een verstoorde werking van bepaalde zenuwcellen in de hersenen waar de spierbewegingen bestuurd worden. Een tekort aan dopamine, dat aangemaakt wordt door die zenuwcellen, kan daarbij een rol spelen.

Is magnesium goed voor onrustige benen?

Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.

Wat kun je doen tegen zeurende benen?

6 tips bij pijnlijke benen
 1. Ga bewegen. Je kan pijn in de benen en zware benen verlichten door de bloedcirculatie in je benen te stimuleren door veel te bewegen. ...
 2. Verbeter je bloedcirculatie. ...
 3. Loop op blote voeten. ...
 4. Zorg voor warmte. ...
 5. Neem een wisselbad. ...
 6. Denk aan je voeding.

Hoe lang duurt restless legs?

Het rusteloze benen syndroom (RLS) kenmerkt zich door een vervelend, branderig, jeukend of krampend gevoel in de benen, meestal in de kuiten. Het gevoel neemt tijdelijk af door bewegen. De klachten ontstaan vaak in de loop van de avond en duren tot het begin van de nacht.

Welke vorm magnesium bij rusteloze benen?

Welke magnesium is het beste tegen onrustige benen? Door de werking op de spieren kan magnesium malaat ook verlichting bieden bij onrustige benen (ook wel bekend als het restless leg syndrome).

Welke vitamine bij onrustige benen?

Dopamine en ijzerontregeling spelen een belangrijke rol. Daarnaast zijn zwangerschap en een vitaminetekort mogelijke oorzaken van rusteloze benen. Behandeling van rusteloze benen bestaat onder andere uit: foliumzuur, vitamine B12 en magnesium.

Kunnen rusteloze benen genezen?

Restless legs kan de kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden. Helaas is RLS (nog) niet te voorkomen of te genezen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten leefbaarder te maken. RLS kan een forse negatieve impact hebben op uw kwaliteit van leven en in ernstige vorm zelfs invaliderend zijn.

Hoeveel magnesium bij onrustige benen?

Volgens de Gezondheidsraad is 300-350 gram voor mannen en 250-300 gram voor vrouwen de minimale hoeveelheid magnesium die mensen dagelijks nodig hebben. De bovengrens ligt op 400 gram. Voor vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap andere hoeveelheden gelden.

Welk medicijn helpt tegen onrustige benen?

Bij rustelozebenen-syndroom vindt behandeling met geneesmiddelen alleen plaats als de klachten, ondanks niet-medicamenteuze maatregelen, ernstig zijn. Dopamine-agonisten, bij voorkeur pramipexol of ropinirol, komen dan in aanmerking, waarbij de dosering langzaam wordt opgebouwd.

Waarom magnesium tijdens zwangerschap?

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een goed magnesiumgehalte minder kans hebben op zwangerschapsvergiftiging. Ook zijn er aanwijzingen dat magnesium helpt bij het voorkomen van een miskraam en dat kinderen van vrouwen die extra magnesium namen tijdens de zwangerschap een hoger geboortegewicht hebben.

Wat doet een stuk zeep in bed?

Een stuk zeep. Een klassieke tip van Oma, oftewel van vroeger. Door een stuk 'echte' zeep onder je hoeslaken of matras te leggen, wordt de kans op nachtelijke spierkrampen verkleind. Kramp is namelijk een verzuring in de spieren.

Hoe weet ik of ik RLS heb?

Het meest herkenbare symptoom van RLS is dat je de drang voelt om te bewegen. Vooral wanneer je een langere tijd zit of ligt, kan dit gaan spelen. Je ervaart een moeilijk te omschrijven gevoel in je benen wat je de drang geeft om je benen te bewegen. Je moet even opstaan, strekken, wiebelen – bewegen.

Welke zeep tegen rusteloze benen?

Het helpt ook tegen kramp in de benen, rusteloze benen en groeipijn bij kinderen. Leg tussen matras en onder het onderlaken aan het voeteneinde een stukje Sunlight zeep en de klachten verminderen of verdwijnen. Mensen met eczeem wassen zich zelfs met Sunlight zeep en schijnen hier baat bij te hebben.

Doen rusteloze benen pijn?

Bij het restless legs syndroom (RLS) oftewel rusteloze benen ervaart u vervelende kriebels of pijn in de benen. Soms is het zo erg dat u last kunt hebben van beenbewegingen in uw slaap. Overdag bent u dan vaak moe.

Waarom tintelen mijn benen?

Tintelende benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is mogelijk dat de aandoening verband houdt met zwangerschap, medicijngebruik en achteruitgang van de nieren. Het komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en kan verergeren door roken, alcohol, koffie, overgewicht en weinig lichaamsbeweging.

Hoe geef je je benen rust?

Neem regelmatig een pauze waarbij u beweegt of een rondje loopt. Ook kan het helpen om uw benen meerdere keren per dag te masseren, om zo de bloedcirculatie te bevorderen. Erg belangrijk is ook om voldoende te bewegen.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan magnesium?

Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.

Waar zit veel magnesium in?

Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Het zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

Is het goed om met je benen omhoog te slapen?

Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.

Vorige artikel
Hoe betaal je geen alimentatie?
Volgende artikel
Hoe lang blijft een ballon hard?