Ostipatie bij kinderen

Wat te doen bij moeite met poepen baby?

Gevraagd door: Sylvie van de Ven  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.6/5 (66 stemmen)

Een verstopping van de darmen komt bij veel baby's voor en gaat vaak vanzelf over. Door de buik van de baby te masseren of wat meer water toe te voegen, kun je het ongemak al verminderen. Ga in ieder geval niet zelf experimenteren met bijvoorbeeld een thermometer, olie of laxeermiddelen.

Wat te doen bij moeilijke stoelgang baby?

Tips voor je baby met obstipatie
 1. Zorg voor genoeg vocht. Zorg dat je baby genoeg vocht binnenkrijgt. Hij heeft zo'n 150 ml per kg lichaamsgewicht nodig. ...
 2. Geef hem genoeg vezels. Genoeg vezels binnenkrijgen helpt bij het voorkomen en genezen van obstipatie. Vezels houden namelijk vocht vast.

Waarom perst een baby?

Er zijn veel baby's die voorwerk verrichten om de ontlasting naar de uitgang te werken. Dit kan gepaard gaan met veel persen, rood aanlopen en huilen. Baby's kunnen een paar uur voor de poepluier al erg onrustig en huilerig zijn, zeker als ze een paar dagen geen ontlasting gehad hebben.

Hoe weet ik of mijn baby allergisch is voor koemelk?

Koemelkallergie bij baby's is vaak slecht te herkennen, omdat de symptomen vaak lijken op symptomen van andere allergieën of niet-allergische aandoeningen. Symptomen zijn onder andere ontroostbaar huilen, geïrriteerde ogen, loopneus, eczeem, rode vlekjes, overgeven, diarree, piepend ademhalen, hoesten.

Wat doen tegen lucht in buik baby?

Een speen met een kleiner gaatje of een dubbele speen kunnen ook helpen. Dit voorkomt dat je kindje veel lucht mee naar binnen slokt. Probeer ervoor te zorgen dat de speen telkens gevuld is met melk tijdens het drinken. Dit voorkomt dat er luchtbellen in de maag van je baby komen.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang mag een baby niet poepen?

Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten! Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.

Wat is een natuurlijk laxeermiddel?

Vezels zijn natuurlijke laxeermiddelen omdat ze het vochtgehalte in de ontlasting verhogen. Na het eten van een vezelrijke maaltijd, zal de stoelgang veel makkelijker door de darmen bewegen. Het nadeel is het risico op winderigheid, dus het beste is om niet te overdrijven met die vezels.

Wat eten bij constipatie baby?

Vezels. Als je baby al vast voedsel mag eten, kan je eens wat voedsel introduceren met vezels. Bananen, wortelen en kaas zijn een standaard go-to maar hebben een bindend effect op de stoelgang van je kleintje. Abrikozen, peren, pruimen, perziken en peulvruchten zijn een betere keuze als je baby geconstipeerd is.

Hoe kan ik mijn baby helpen met poepen?

Om de klachten bij obstipatie te verminderen, kun je je kindje tussen twee flesvoedingen wat extra water geven. Je kunt ook wat meer water bij de voeding doen: voeg 10 tot 20 ml extra aan een fles toe. Voorwaarde is wel dat je kindje alle flessen altijd goed leegdrinkt.

Welk fruit Laxeert goed?

Laxerend fruit bij obstipatie
 • Appels.
 • Bosbessen.
 • Banaan - deze staan bekend als een verstoppend middel, maar volgens het Voedingscentrum is daar geen bewijs voor. ...
 • Bramen.
 • Frambozen.
 • Blauwe druiven.
 • Peer.
 • Pruimen - zowel vers als gedroogd werkt dit fruit erg goed; het wordt niet voor niks vaak al bij kinderen gegeven.

Wat kun je gebruiken als laxeermiddel?

Medicijnen om door te slikken
 • psylliumzaad of sterculiagom. Dit zijn natuurlijke vezels die ervoor zorgen dat er meer vocht in uw darm blijft. ...
 • lactulose of macrogol. Als de natuurlijke vezels niet genoeg helpen, kunt u lactulose of macrogol gebruiken. ...
 • medicijn dat de darm prikkelt. ...
 • medicijnen samen gebruiken. ...
 • probiotica.

Waar moet je direct van poepen?

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.

Hoe kan je ontlasting opwekken?

Om je ontlasting op te wekken moet je niet alleen op je eten en drinken letten, maar ook minimaal 30 minuten per dag intensief bewegen. Ga een stuk wandelen, fietsen of rennen of besteed tijd aan tuinieren. Door te bewegen komen ook je darmen in beweging en wordt de ontlasting op gang gebracht.

Hoe lang niet poepen gevaarlijk kind?

Obstipatie bij je kind herkennen

Artsen spreken in het algemeen van obstipatie als je kindje twee of meer van de volgende klachten heeft voor ten minste één maand: Je kind poept twee keer per week of minder. Hij houdt de ontlasting (onbewust) op. De ontlasting is hard, droog, keutelig en/of pijnlijk.

Hoe vaak poepen is normaal voor een baby?

Hoe vaak poept je baby? Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft.

Hoe lang duurt het voor een laxeermiddel werkt?

Het werkt na 5 tot 10 uur. Gebruik zo'n laxeermiddel zo kort mogelijk: niet langer dan 3 dagen. Een nadeel van deze middelen is namelijk dat de darmen bij langdurig gebruik door gewenning 'lui' worden en dit heeft een negatief effect op de stoelgang. En dat leidt juist weer tot verstopping.

Wat Laxeert snel?

Genoeg vezels eten

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.

Hoe krijg ik een dikke drol eruit?

Probeer het volgende om je harde ontlasting zachter te maken:
 1. Drink anderhalf tot twee liter water per dag.
 2. Eet regelmatig en sla je ontbijt niet over.
 3. Eet voldoende vezels. ...
 4. Zorg dat je iedere dag minstens een half uur flink beweegt. ...
 5. Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt.

Welk fruit veroorzaakt verstopping?

Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen.

Welk fruit werkt niet laxerend?

Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.

Is banaan goed voor de stoelgang?

In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!

Wat als je drol te groot is?

Als de poep lang in de darm blijft zitten, wordt die hard. Harde en dikke poep die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd. Een harde dikke hoeveelheid poep in het laatste gedeelte van de darm, houdt de uitgang bezet. Pas als de darm erg vol zit, voel je dat je moet poepen.

Hoe dik moet een drol zijn?

De dikte van de drol is afhankelijk van de tijd dat de ontlasting in de dikke darm blijft. De dikke darm onttrekt namelijk vocht aan je ontlasting. Dus: hoe langer de ontlasting in de darm zit, hoe harder de keutel zal zijn. Maar ook: als de ontlasting (te) snel door de darm trekt, hoe wateriger het is.

Wat is een Fecoliet?

Een afsluiting kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een stukje hard geworden ontlasting, dit heet een fecoliet. Dit stukje harde ontlasting kan dan de blinde darm afsluiten waardoor een ontsteking achter de afsluiting kan ontstaan.

Hoeveel laxeerpillen per dag om af te vallen?

Normaliter mag iemand van de laxeertabletten die La Bella slikte er slechts twee of drie per dag innemen en niet langer dan een week achter elkaar.

Volgende artikel
Is er nog steeds kinderarbeid?