How I overcame my learning disabilities to become a physician | John Rhodes | TEDxCharleston

Wat te doen bij leerachterstand?

Gevraagd door: Noah Konings  |  Laatste update: 8 december 2023
Score: 4.5/5 (24 stemmen)

De basisschool heeft verschillende mogelijkheden om uw kind te helpen als het achterblijft bij klasgenootjes. Soms kan een speciale leraar (remedial teacher) helpen om leerachterstanden weg te werken. Of uw kind kan naar een school voor speciaal onderwijs.

Hoe ontstaat een leerachterstand?

Dat een kind minder leert dan dat het in zijn mars heeft (leerpotentie) kan bijvoorbeeld komen door: De school: een kind krijgt niet goed les; Het kind: persoonlijkheid of motivatie; De achtergrond van het kind: ouders, vrienden, de buurt waar hij woont.

Kan ik een klacht indienen tegen een school?

Elke school moet een klachtenregeling voor ouders en personeel hebben. Hierin staat hoe de school met klachten omgaat. Scholen proberen klachten zo veel mogelijk zelf op te lossen. In de schoolgids of op de website van de school vindt u meer informatie over de klachtenregeling.

Waar kan je klacht indienen over een school?

Elke school heeft een klachtencommissie. In de schoolgids kunt u vinden hoe u uw klacht moet indienen en hoe de procedure verloopt. Voor vragen hierover kunt u ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de school. Daarnaast hoort de Inspectie van het Onderwijs uw klacht ook graag.

Wat moet je doen als je achterloopt met school?

Onze 5 tips helpen je hierbij.
  1. Tip 1. Vraag hulp! Vaak weet je zelf maar al te goed dat je achterloopt met de lesstof. ...
  2. Tip 2. Een beetje meer energie doet wonderen. De middelbare school is niet niks. ...
  3. Tip 3. Plannen is key. ...
  4. Tip 4. Doe de quickscan. ...
  5. Tip 5. Oefenen, oefenen, oefenen.

33 gerelateerde vragen gevonden

Is het strafbaar om een school binnen te lopen?

Als het spijbelen komt door problemen thuis of in de persoonlijke situatie van de jongere probeert de leerplichtambtenaar hulpverlening of begeleiding in te zetten. Verwijtbaarheid is als de ouders niets of niet genoeg doen om het verzuim te stoppen. Bij verwijtbaarheid zijn de ouders of verzorgers wettelijk strafbaar.

Wat doen als je niet naar school wil?

Praat met de leerkracht of de mentor van je kind. En maak een afspraak met de huisarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Samen kun je bespreken wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind snel weer naar school gaat.

Wat zijn de plichten van een school?

Scholen moeten ervoor zorgen dat de onderwijsomgeving voor kinderen veilig is op sociaal, psychisch en fysiek gebied. Er moet een veilige en positieve sfeer op school zijn. De school moet daarom ook maatregelen nemen om pesten, discriminatie, geweld en andere soorten van ongepast gedrag tegen te gaan.

Welke plichten heb je op school?

Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.

Hoe officiele klacht indienen?

Zo schrijft u een juridische brief
  1. Geef kort, maar precies aan waar de brief over gaat.
  2. Omschrijf uw klacht of uw mening over het conflict.
  3. Maak duidelijk wat u eist van de ander en binnen hoeveel tijd.
  4. Voeg bewijzen toe als u die heeft.
  5. Reageert de ander niet?

Wat als je een slechte leerkracht hebt?

Heb je een vraag of klacht over een leerkracht of over de school? De eerste stap is: het probleem bespreken met de betrokken leerkracht of directie. Eventueel kan een ouder uit de schoolraad of ouderraad bemiddelen. Ook het centrum voor leerlingenbegeleiding kan in veel gevallen raad geven.

Wie bepaalt de schoolkeuze?

Het schoolbestuur bepaalt of uw kind wordt toegelaten op de middelbare school. Het schoolbestuur kijkt bijvoorbeeld naar het schooladvies van de basisschool. In het schooladvies staat welk type voortgezet onderwijs het beste bij uw kind past.

Hoe kan ik mijn kind stimuleren om te lezen?

Tips voor in de klas en op school
  1. Laat kinderen zelf boeken kiezen.
  2. Rooster dagelijks tijd in voor 'vrij lezen' en lees dan zelf ook een boek. ...
  3. Lees dagelijks voor, ook in de bovenbouw van de basisschool.
  4. Praat met de leerlingen over boeken. ...
  5. Besteed aandacht aan de Kinderboekenweek en voorleeswedstrijden.

Hoe kan ik mijn kind helpen met lezen?

Tips om je kind te helpen met leren lezen
  1. Lees het eerste hoofdstuk voor, dan komt het kind makkelijker in het verhaal.
  2. Lees om en om een bladzijde of hoofdstuk. Samen een boek lezen is leuk, gaat sneller en je kunt er met elkaar over praten.
  3. Blijf voorlezen. ...
  4. Laat je kind de eerste pagina lezen.

Welke factoren beinvloeden leerprestaties?

De invloed van omgevingsfactoren en opvoeding
  • Socio-economische status (SES) Socio-economische status heeft een aanzienlijke invloed op de leerprestaties van kinderen. ...
  • Ouderschap. Ouders spelen een belangrijke rol bij het leren van kinderen. ...
  • Leerstijlen. ...
  • Omgeving. ...
  • Feedback.

Hoe hoog is de boete voor leerplicht?

De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.

Wat zijn de rechten van een leerling?

Wat zijn de rechten van de school?
  • Vrijheid van onderwijs. In Artikel 23 van de Grondwet staat het recht op vrijheid van onderwijs. ...
  • Toelating. De school beslist over de toelating en verwijdering van leerlingen tot en van de school. ...
  • Ordemaatregelen. ...
  • Schorsing. ...
  • Verwijdering.

Wat als school zorgplicht niet nakomt?

Wanneer een school de zorgplicht niet naleeft, kan dit grote gevolgen hebben voor de leerling. Daarnaast negeert de school hiermee het belangrijkste beginsel van het nieuwe stelsel: scholen zijn ervoor verantwoordelijk dat leerlingen een passende onderwijsplek krijgen.

Kan een school je verplichten?

Ja, dat kan. Die verwachting moet dan wel vermeld staan in het schoolreglement. Een school kan leerlingen die verplichting dus niet zomaar in het midden van het jaar opleggen.

Wat mag een leraar wel en niet?

Ieder kind moet naar school kunnen gaan. Kinderen moeten gratis naar de basisschool kunnen. Ze moeten ook zoveel mogelijk voortgezet onderwijs en hoger onderwijs kunnen volgen, als zij dat willen. Een leraar mag niet schreeuwen tegen een kind, en ook mag een leraar een kind niet slaan of uitschelden.

Wat gebeurt er als je je kind niet naar school laat gaan?

Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.

Wat is een schoolfobie?

Schoolfobie: Je hebt een sterke angst om naar school te gaan, bijvoorbeeld omdat je liever niet weg wilt zijn van je ouders of omdat je gepest wordt. Gegeneraliseerde angststoornis: Je piekert eindeloos over dagelijkse dingen, zoals goed presteren, waardoor het een probleem wordt.

Kun je stoppen met school als je 16 bent?

Kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht geldt voor alle jongeren die willen stoppen met school als ze 16 of 17 jaar zijn. In de kwalificatieplicht staat geschreven dat je minimaal een havo-, vwo- of mbo (niveau 2) diploma moet hebben als je op deze leeftijd wilt stoppen met school of je opleiding.

Is thuisonderwijs mogelijk in Nederland?

In drie uitzonderingsgevallen mag er thuisonderwijs gegeven worden: De eerste is als de ouders een trekkend bestaan leiden; De tweede is als er in de omgeving geen school is met jouw levensovertuiging; De derde is als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.