Vroeggeboorte - Intro

Wat te doen bij dreigende vroeggeboorte?

Gevraagd door: dr.h.c. Alicia Perck  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (11 stemmen)

De behandeling van een dreigende vroeggeboorte is afhankelijk van de duur van de zwangerschap, de conditie van u en uw kind en de mate van ontsluiting. De gynaecoloog kan weeënremmers voorschrijven, die de bevalling enkele uren tot dagen uit kunnen stellen.

Wat kun je doen om vroeggeboorte te voorkomen?

Eet gezond (onderaan vind u enkele informatieve websites), zorg dat je voldoende lichaamsbeweging hebt en in goede conditie een zwangerschap in gaat en tijdens de zwangerschap voldoende lichaamsbeweging houdt, dit vermindert de kans op een vroeggeboorte!

Wat kan leiden tot vroeggeboorte?

Er zijn verschillende oorzaken voor een vroeggeboorte, zoals een meerlingenzwangerschap, te veel vruchtwater, een infectie, bloedverlies, het te vroeg breken van de vliezen, zwakte van de baarmoedermond (cervixinsufficiëntie) of een afwijkende vorm van de baarmoeder (uterusanomalie).

Wat zijn tekenen van vroeggeboorte?

Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.

Kan je een bevalling tegenhouden?

Medicijnen om de weeën te remmen (weeënremmers) kunnen worden gegeven om de samentrekkingen van de baarmoeder te bestrijden. Maar als er al veel ontsluiting is, bijvoorbeeld meer dan 5 centimeter, is er niet veel kans dat het nog zal lukken om de bevalling enige dagen uit te stellen.

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kun je ervoor zorgen dat weeën doorzetten?

Meestal begint een bevalling met weeën. In het begin merk je dat deze nog kort en onregelmatig zijn. Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen.

Kan latente fase stoppen?

De latente fase is de fase waarin het nog twee kanten op kan, doorzetten of weer afzwakken. Het is belangrijk om deze fase nog een beetje te negeren. Zolang het lukt is het goed afleiding te zoeken en de klok en timer weg te laten. Een warme kruik of warme douche op je buik kunnen helpen de pijn te verlichten.

Hoe merk je dat de baby eerder komt?

Zo weet je dat het echte weeën en geen oefenweeën zijn. Andere tekenen van een vroegtijdige bevalling zijn: Menstruatieachtige krampen boven het schaambeen. Druk of een pijnlijk gevoel in het bekken, de dijen of de lies.

Wat is het vroegste dat je kan bevallen?

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.

Wat te doen bij Pprom?

Wanneer uw vliezen vroegtijdig breken, zult u vaak vanuit een ander ziekenhuis naar het UZA verwezen worden. Om bepaalde infecties te vermijden en vroeggeboorte uit te stellen, krijgt u aangepaste antibiotica.

Kan stress vroeggeboorte veroorzaken?

Stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het risico hiervoor is te vergelijken met het risico dat roken tijdens de zwangerschap met zich meebrengt.

Hoe groot is de kans dat een tweede kind ook prematuur geboren wordt?

De kans op herhaling

Bent u bij een eerdere keer vóór 37 weken bevallen, dan is de kans om weer te vroeg te bevallen 20%. Dit betekent dat 1 op de 5 vrouwen nu weer te vroeg zal bevallen. Bent u nooit te vroeg bevallen dan is de kans op een vroeggeboorte ongeveer 4%. Dat is 1 op de 25 vrouwen.

Wat gebeurt er met je zwangerschapsverlof als je eerder bevalt?

Uw zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de uitgerekende datum. Maar u bevalt 1 week eerder dan deze datum. Dan duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof in totaal 16 weken: 5 weken voor en 11 weken na uw bevalling. Uw zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt net zo lang als uw verlof.

Wat te doen bij verkorte baarmoederhals?

Ook bij vrouwen met een korte baarmoederhals (gemeten met een echografie) kan secundaire preventie van vroeggeboorte nuttig zijn. Het doel is om het vroegtijdig starten van de weeën te voorkomen. Via vaginale weg kan het hormoon progesteron toegediend worden, vanaf het 2de trimester tot minstens 34 weken zwangerschap.

Waarom progesteron bij vroeggeboorte?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een eerdere vroeggeboorte een kleinere kans hebben om opnieuw te vroeg te bevallen als zij extra progesteron krijgen. Waarom dat is, is nog niet helemaal bekend. Onderzoek toonden een verlaging van de kans op vroeggeboorte vóór de 34 weken van 26% naar 10%.

Hoe snel kan baarmoederhals verkorten?

Je baarmoederhals moet 4 cm verstreken en 10 cm ontsloten zijn vooraleer je mag beginnen met persen. Eens je actieve arbeid begonnen is, ontsluit je gemiddeld één centimeter per uur. Zo heb je ongeveer een idee van hoe lang het kan duren voordat je 10 cm ontsluiting hebt.

Kan je met 25 weken bevallen?

Na 25 weken zwangerschap is de overlevingskans groter: van die baby's sterft veertig procent meteen na de geboorte. Dat blijkt uit onderzoek van een landelijke groep neonatologen. Zij volgden vanaf 2011 kinderen die geboren werden na 24 of 25 weken.

Kan je met 24 weken bevallen?

Een geboorte bij 24 weken

Als je baby met 24 weken geboren wordt, is hij nog erg klein en kwetsbaar. Hij is dan ongeveer zo groot als een volwassen hand en weegt zo'n 500 gram. Bij 24 weken moet je kindje in een speciaal ziekenhuis, met een intensive care voor pasgeboren baby's, verzorgd en behandeld worden.

Kan een baby van 24 weken overleven?

Hoe langer de zwangerschap duurt, hoe groter de overlevingskansen zijn. Vanaf 24 weken is een baby levensvatbaar. De pasgeborene heeft dan wel extra verzorging nodig. De helft van de baby's, die vanaf 24 weken ter wereld komen, overleeft.

Hoe groot is de kans dat de baby eerder komt?

Ruim 75% van de zwangere vrouwen bevalt vlak voor of vlak na de uitgerekende datum. Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen.

Hoe weet je of je opening hebt?

Zodra je baarmoedermond 'rijp' is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is.

Hoe voel je dat de bevalling nadert?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoe lang kan de latente fase duren?

De latente fase kan gemiddeld 12 tot 14 uur duren, maar bij een eerste bevalling kan dat zelfs 24 tot 48 uur zijn. Bij een volgende bevalling gaat het meestal een stuk sneller, omdat je lichaam de baarmoedersamentrekkingen al heeft geoefend en door het spiergeheugen beter weet wat er moet gebeuren.

Wat te doen in latente fase?

Als dat helemaal is gebeurd, kan er ontsluiting ontstaan. In de latente fase bereik je ongeveer 3 cm ontsluiting. Wat kan je nou het beste doen tijdens deze fase? Ontspan!

Wat doen tijdens latente fase?

Tijdens de latente fase is het belangrijk zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. Lukt het je nog om tussen de weeën door een beetje te slapen, doe dat vooral. Hoe meer je ontspant, hoe meer oxytocine je aanmaakt.

Volgende artikel
Waar hartslag voelen baby?