Dit doe je aan brutaal gedrag bij kinderen

Wat te doen bij brutaal gedrag?

Gevraagd door: Luna Bresé D  |  Laatste update: 14 februari 2024
Score: 4.7/5 (30 stemmen)

Tips
  1. Als je kind brutaal of opstandig is, probeer dan rustig te blijven. ...
  2. Geef je kind niet (te snel) zijn zin, daarmee beloon je juist het gedrag.
  3. Praat met je kind over zijn gedrag wanneer het weer rustig is.
  4. Vertel je kind rustig waarom je zijn gedrag niet accepteert.

Wat doe je tegen brutaliteit?

Vertel je kind rustig waarom je zijn gedrag niet accepteert. Zeg ook dat je begrijpt dat je kind zich boos voelt, maar dat schreeuwen of brutale dingen zeggen, niet helpt. Verwacht niet teveel van je kind. Als je iets vraagt wat hij of zij nog niet kan, wordt je kind alleen maar opstandiger.

Wat moet je doen als je kind brutaal is?

Als een kind brutaal is of opstandig doet, blijf dan rustig. Je stem verheffen of schreeuwen helpt niet. Als je het kind zijn zin geeft, beloon je het gedrag en gaat het kind het vaker doen. Als het kind is afgekoeld, is het belangrijk dat je samen over het gedrag praat.

Hoe omgaan met onbeleefd gedrag kind?

Als je vindt dat je kind brutaal tegen je doet, dan zeg je dat op een rustige manier tegen je kind. Je geeft aan dat hij het op een vriendelijke manier kan vragen en dat je dan naar hem zult luisteren. Die uitleg is heel belangrijk. Je kind zal van jou moeten leren hoe jij wil dat hij met jou omgaat.

Waarom is mijn kind zo brutaal?

Jonge kinderen kunnen nog niet goed praten over hun gevoelens. Daarom uiten ze hun frustratie soms in dwingend, boos, brutaal, opstandig of agressief gedrag. Als kinderen ouder worden, leren ze steeds beter op andere manieren met hun emoties om te gaan. Voor sommige kinderen is dat makkelijker dan voor anderen.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe te reageren op respectloos gedrag?

Neen, maar ik geef je hier enkele tips mee om sterker te staan als het je overkomt.
  1. Neem het niet persoonlijk op. ...
  2. Probeer de intentie van de respectloze persoon te achterhalen. ...
  3. Blijf vriendelijk en vraag desnoods naar verduidelijking. ...
  4. Bepaal of het de moeite waard is om te reageren. ...
  5. Verras hen met een positieve reactie.

Waar komt moeilijk gedrag vandaan?

Gedragsproblemen zijn niet aangeboren, maar worden veroorzaakt door de omstandigheden. Mogelijke oorzaken voor gedragsproblemen zijn een niet-stabiele opvoeding of het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen zoals geweld of seksueel misbruik. Gedragsproblemen kunnen voorkomen bij kinderen en bij volwassenen.

Hoe weet ik of mijn kind ODD heeft?

Je hebt kinderen die boos zijn, maar ook kinderen die opstandig zijn. De boosheid verdwijnt, maar als het opstandig en agressief gedrag vaker voorkomt en langer duurt, dan kan er sprake zijn van ODD. Dit is de Engelse afkorting voor Oppositional Defiant Disorder.

Hoe kind aanspreken op gedrag?

Aanspreken op gedrag

Wanneer negeren niet werkt, kun je het kind aanspreken op zijn/haar gedrag. Benoem concreet het gedrag dat je graag wel wil zien. Je kunt dit op een duidelijke manier aangeven, zonder boos te worden. Een punt aangeven dat het kind al wel goed doet, kan hierbij ook helpen.

Hoe krijg je respect van je kind?

Door kinderen mee te geven dat je met respect praat over de mensen om je heen, leer je kinderen de kwaliteiten en positieve kanten van iemand anders te zien en te waarderen. Je kunt kinderen leren op je beurt te wachten, te luisteren naar elkaar, vragen te stellen aan elkaar, anderen te helpen, et cetera.

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Waar kan ik terecht met een onhandelbaar kind?

De jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg) biedt hulp als uw kind psychische problemen heeft. Denk aan een eetstoornis, ernstige ADHD, autisme of depressie. Uw kind heeft een verwijzing nodig voor deze hulp van bijvoorbeeld de huisarts. Lees meer over de Jeugd-ggz.

Wat doen met een onhandelbaar kind?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Hoe iemand op zijn plaats zetten?

En soms is het nodig om duidelijk grenzen te stellen.
  1. Stap 1: geef aan dat de ander over je grens gaat. ...
  2. Stap 2: herhaal je boodschap. ...
  3. Stap 3: geef de consequentie aan als de ander blijft doorgaan en stel hem duidelijk voor de keuze. ...
  4. Stap 4: reageer consequent. ...
  5. Stap 5: meld en registreer. ...
  6. Stap 6: neem contact op.

Hoe om te gaan met ongehoorzaamheid?

Ongehoorzaamheid voorkomen

Geef zelf het goede voorbeeld: laat je kind merken dat je luistert als het iets wil vertellen en neem daarvoor de tijd. Als je kind merkt dat je echt luistert, zal het ook beter naar jou luisteren. Stel niet te hoge eisen en geef je kind de tijd en de ruimte om iets te doen wat jij vraagt.

Wat zijn de kenmerken van ODD?

Typische ODD kenmerken zijn o.a.:
  • Anderen opzettelijk irriteren.
  • Vaak boos en ontevreden zijn.
  • Geregeld ruzie maken met volwassenen/gezagsfiguren.
  • Zich verzetten tegen verzoeken en/of regels van gezagsfiguren.
  • Anderen de schuld geven van zijn/haar fouten of wangedrag.
  • Lichtgeraakt zijn of zich snel ergens aan ergeren.

Hoe reageren als kind je uitscheldt?

Verplaats je in zijn/haar gevoelens en situatie. Je kind wil iets en jij blokkeert dat voor zijn/haar gevoel. Hoe zou jij reageren als jij je kind was? Negeer de scheldwoorden en vraag dingen als: “Wat maakt jou nu zo boos?” Of benoem wat er gebeurt: “Je wilde zó graag nog even buiten spelen.”

Hoe reageren op boos kind?

Door rustig te blijven geef je het kind/ de volwassene de ruimte om boos te zijn. Toon begrip en heel veel geduld. Bedenk elke keer weer dat het kind jou niet bewust dwars zit, maar dat het niet weet hoe het zich anders kan uiten. Je kan jezelf rustig houden of maken door je even op iets heel anders te concentreren.

Hoe ga je om met een temperamentvol kind?

8x praktische tips voor ouders met een temperamentvol kind
  1. Probeer zelf rustig te blijven. Hoe lastig het soms ook is, probeer zelf kalm te blijven als je kind doordraait. ...
  2. Denk aan de langere termijn. ...
  3. Mindfulness. ...
  4. Zoek een uitlaatklep voor je kind. ...
  5. Praat erover. ...
  6. Escaperoom. ...
  7. Adem in, adem uit. ...
  8. Positive thinking.

Is ODD aangeboren?

Er is nog geen duidelijke aanwijzing voor de oorzaak van ODD. Er wordt uitgegaan van een combinatie van een bepaalde aanleg en omgevingsfactoren. Een aangeboren temperament van een kind kan een rol spelen, maar ook aandachtsproblemen, impulsiviteit, pesten en wellicht gepest worden of een inconsistente opvoeding.

Is ODD te genezen?

Bij kinderen en jongeren met ODD en CD nemen de symptomen over het algemeen in de loop der tijd af, ook zonder behandeling. Sommige kinderen en jongeren blijven symptomen vertonen, bij anderen nemen de symptomen af en verdwijnt de diagnose (Bunte e.a., 2014; Lahey e.a., 1995).

Kan ODD overgaan?

Zowel een ODD als een CD kan uiteindelijk leiden tot crimineel gedrag. Na verloop van tijd kunnen de symptomen van ODD en CD afnemen, tot aan het punt dat we niet meer spreken van een stoornis of van een probleem.

Welke 3 factoren bepalen je gedrag?

Gedrag wordt volgens Theo Poiesz bepaald door drie factoren, namelijk motivatie, gelegenheid en capaciteit.

Wat valt onder ernstige gedragsproblemen?

Gebruik de term 'ernstige gedragsproblemen' wanneer er sprake is van dwars en opstandig gedrag, prikkelbaar en driftig gedrag, anderen ergeren, antisociaal gedrag en/of agressief gedrag en wanneer dit gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind, de jongere en/of de omgeving en gedurende minstens enkele maanden ...

Wat zijn de meest voorkomende gedragsproblemen?

Denk daarbij aan: driftig zijn en vaak ruzie maken, regels opzettelijk negeren, agressief zijn, hyperactief en impulsief gedrag vertonen, liegen, pesten, spijbelen en soms criminele dingen doen als stelen, slaan en spullen vernielen.

Volgende artikel
Hoe vaak mag je zinkzalf smeren?