Wat te bespreken met een vroedvrouw?
Gevraagd door: Sam Molenaar | Laatste update: 2 juli 2025Score: 4.9/5 (41 stemmen)
Zo zal je informatie krijgen over voeding (wat je wel en juist niet mag eten als je zwanger bent), roken, alcohol en drugs. Daarnaast worden er veel vragen gesteld over je gezondheid nu en voor je zwangerschap. Ook worden eventuele eerdere zwangerschappen besproken, evenals ziektes die in de familie voor kunnen komen.
Welke vragen kan je stellen aan een vroedvrouw?
- waar je woont en met wie je samenleeft.
- wie de vader van de baby is.
- andere zwangerschappen of kinderen.
- vragen over roken, alcohol- en drugsgebruik.
- je medische voorgeschiedenis.
- de familiale voorgeschiedenis.
- je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
- je medicatiegebruik.
Wat doet een vroedvrouw allemaal?
De vroedvrouw stelt de diagnose van de zwangerschap, schrijft de noodzakelijke onderzoeken en geneesmiddelen voor, verricht de bevalling en verleent de zorg aan het pasgeboren kind en de moeder.
Welke vragen stellen aan een verloskundige?
Welke vragen stelt de verloskundige tijdens mijn eerste controleafspraak? Jouw algemene gegevens, zoals je naam, adres, geboortedatum, verzekering en beroep. Medische gegevens, zoals medicijngebruik, operaties die je hebt gehad, allergieën en eventuele aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes of epilepsie.
Hoeveel keer is een vroedvrouw aan huis?
Het aantal bezoeken van je vroedvrouw is afhankelijk van jouw behoeften. Gemiddeld komt de vroedvrouw 6 à 7 keer aan huis, maar dat kan meer of minder zijn. Samen met jullie als jonge ouders wordt dit op maat bekeken.
Wie betaalt de vroedvrouw?
Met een geconventioneerde vroedvrouw betaal je dan niets. Je ziekenfonds betaalt de rest van eventuele erelonen rechtstreeks aan de vroedvrouw. Opgelet: sommige vroedvrouwen rekenen een extra administratieve kost aan. Deze kost wordt niet terugbetaald door je ziekenfonds.
Wat te bespreken met een verloskundige?
Tijdens het intake gesprek zal je verloskundige veel aan je/jullie vragen. Onder andere over je medische voorgeschiedenis en bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen bij je/jullie directe familieleden. Dit om een compleet beeld te krijgen en een risico-inschatting te kunnen maken voor jou en jullie ongeboren kindje.
Waar moet je op letten bij een verloskundige?
- Vergelijk verschillende praktijken. ...
- Lees reviews en ervaringen. ...
- Weet wat je belangrijk vindt. ...
- Maak een kennismakingsafspraak. ...
- Vraag naar de visie en werkwijze. ...
- Luister naar je gevoel. ...
- Er is geen foute keuze.
Wanneer is het eerste bezoek aan de vroedvrouw?
De eerste consultatie gaat steeds bij de vroedvrouw door. De intake gebeurt rond 8 à 9 weken zwangerschap, ter bevestiging van de zwangerschap. Het zwangerschapsdossier wordt aangemaakt en de vroedvrouw voert de echo uit. Bij een normaal verloop van de zwangerschap is een vaginaal onderzoek niet nodig.
Doet een vroedvrouw ook echo?
Controles en echografieën worden in het ziekenhuis uitgevoerd door een gynaecoloog (assistent of supervisor) of door de vroedvrouw.
Is een vroedvrouw verplicht na de bevalling?
Thuiskomst voorbereiden
De eerste 3 dagen na de bevalling is medische opvolging verplicht. Na uw ontslag uit het ziekenhuis wordt deze opvolging overgenomen door uw vroedvrouw in de thuiszorg of door uw huisarts.
Wat is het verschil tussen een vroedvrouw en een verloskundige?
De term verloskundige is wat moderner, maar doet precies hetzelfde als de vroedvrouw. Vroedvrouw betekent van oorsprong 'wijze vrouw', de wijze vrouw die je door de hele zwangerschap begeleid, net zoals een verloskundige.
Wat is de taak van een vroedvrouw?
Een vroedvrouw is een gezondheidswerker die klaarstaat om vrouwen te ondersteunen tijdens de zwangerschap, bij de perinatale zorg en het ouderschap. Hij/zij (want ja, steeds meer mannen worden verloskundige) staat in voor je medische follow-up maar geeft je ook het nodige advies.
Wat zijn de taken van een vroedvrouw?
De vroedvrouw staat je bij zowel bij de keuze voor een thuisbevalling als bij een bevalling in het ziekenhuis of in een geboortehuis. De vroedvrouw neemt ook de medische zorgen op zich na de geboorte en biedt steun en informatie aan (kersverse) ouder(s) in de kraamperiode, onder andere bij begeleiding van borstvoeding.
Hoeveel bezoeken vroedvrouwen?
Na de bevalling hebben vrouwen recht op 7 tot 10 thuisconsultaties door de vroedvrouw, wat de bevallen vrouwen en hun omgeving doorgaans erg positief vinden.
Is het bezoek van een vroedvrouw aan huis gratis?
Je hoeft zelf niets te betalen voor pre- en postnatale zorg door de vroedvrouw. Wij regelen dat rechtstreeks met je ziekenfonds via de derdebetalingsregeling. Jij hoeft daarvoor niets te doen. Bij haar eerste bezoek, aan de start van de zorg, zal de vroedvrouw jou wel éénmalig een zorgbijdrage van 40 euro aanrekenen.
Waarom een vroedvrouw nemen?
Vroedvrouwen - aan huis of in het ziekenhuis - begeleiden ouders gedurende de hele zwangerschap en ook na de geboorte is hun rol cruciaal. Ouders die steun kregen van een vroedvrouw zijn beter voorbereid op de geboorte van hun kindje. Ze controleren de gezondheid van de moeder en de baby.
Hoeveel verdient een vroedvrouw gemiddeld?
Gemiddeld basisloon
Het gemiddelde loon voor een vroedvrouw (m/v) in België is € 45.230 per jaar. 3 lonen doorgegeven, bijgewerkt op 13 december 2024.
Hoe lang blijft een vroedvrouw?
Maar eigenlijk staat je vroedvrouw je al gauw twee jaar bij. Ze begeleidt je vanaf je zwangerschapswens, doorheen de hele zwangerschap én ze blijft je ondersteunen tot een jaar na de bevalling.
Wanneer is het niet verantwoord om thuis te bevallen?
Soms is de keuze al voor je gemaakt, wanneer het medisch niet verantwoord is om thuis te bevallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een tweelingzwangerschap, een stuitligging en als je last krijgt van een hoge bloeddruk. Ook kan het voorkomen dat het tijdens je bevalling nodig is om naar het ziekenhuis te gaan.
Hoe lang moet ik rusten na de bevalling?
0-2 weken. ▸ De eerste dagen na de bevalling is het advies: rusten, rusten en nog eens rusten. Blijf vooral veel plat liggen omdat op die manier de bekkenbodem goed kan herstellen. ▸ 4 dagen na de bevalling mag je starten met kraambedoefeningen.
Doen vroedvrouwen echo's?
Doen jullie ook echo's? Nee. Een vroedvrouw is niet opgeleid om medische echo-controles uit te voeren. Voor een echografie kan je terecht bij je gynaecoloog.
Is vroedvrouw kraamzorg?
Bent u zwanger en gaat u binnenkort bevallen? Dan hebt u recht op kraamzorg. De kraamzorg bestaat uit 2 delen. Tijdens de bevalling ondersteunt de kraamverzorgende de verloskundige.
Is een vroedvrouw een dokter?
De vroedvrouw is een deskundige op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Ze is opgeleid om eventuele problemen tijdens de zwangerschap en de bevalling te detecteren. Een vroedvrouw heeft tijdens een consultatie meer tijd dan een arts.
Wie zijn de nakomelingen van Cham?
Welke ziekte geeft hongergevoel?