GROEI: Steeds meer lange kinderen laten groeischijf kapotmaken

Wat remt de groei?

Gevraagd door: Hidde Meijer  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (75 stemmen)

Wanneer de verwachting is dat een kind erg lang zal worden, kan de groei door middel van een operatie worden afgeremd. Bij kinderen met een erg grote schoenmaat kan daarnaast ook de groei in de voet worden geremd. Aan de uiteinden van de botten zitten groeischijven.

Wat beïnvloedt groei?

Kinderen groeien door groeihormoon en geslachtshormonen. Groeihormoon is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse, de hormoonproducerende klier onder aan de hersenen. Groeihormoon heeft directe invloed op de groei, maar ook indirect via de aanmaak van groeifactoren.

Hoe kan je minder lang worden?

Met een percutane epifysiodese (groeiremming) remmen we een belangrijk deel van de lengtegroei. Een groeiremming van het lange been wordt gedaan door de groeischijven rond de knie chirurgisch vast te zetten. Dit gebeurt via kleine sneetjes in de huid rond de groeischijf.

Wat stimuleert lengte groei?

In de lever stimuleert groeihormoon de aanmaak van een groeistof: de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) genaamd. Dit IGF-I komt ook in de bloedbaan terecht. Dit IGF-I zorgt, samen met groeihormoon, dat de botten groeien waardoor het lichaam in lengte toeneemt.

Kun je groei beinvloeden?

Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.

20 gerelateerde vragen gevonden

Kan je door sporten stoppen met groeien?

Uit verschillende goed uitgevoerde studies blijkt dat krachttraining onder goede begeleiding geen verhoogd risico op groeischijfschade met zich meebrengt. Ook ontbreken aanwijzingen dat krachttraining leidt tot verminderde groei of beperkte lichaamslengte op volwassen leeftijd.

Hoe lang moet je zijn als je 14 bent?

De gemiddelde lengte van een jongen van veertien jaar bedraagt 1.68 meter. In hun eerste jaren groeien kinderen het snelst, tot negen centimeter per jaar. Op hun zesde jaar stabiliseert de groei op ongeveer zes centimeter per jaar. Tot dan toe zijn meisjes en jongens gemiddeld ongeveer even groot.

Waardoor groei je snel?

De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.

Hoe lang moet je zijn als je 12 jaar bent?

Groei tussen de 12 en 15 jaar

Jongens zijn meestal tussen de 140 en 170 centimeter lang als ze 12 jaar zijn. Ze wegen ongeveer tussen de 30 en 55 kilo. Dat hangt ook van de lengte af. Meisjes zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter lang als ze 12 jaar zijn.

Hoeveel centimeter groei je nog als je ongesteld bent?

Meisjes groeien nadat ze ongesteld zijn geworden gemiddeld nog 5 cm. Aan het einde van de puberteit raken de botten en groeischijven met elkaar vergroeid en is het kind uitgegroeid. De groei van kinderen wordt weergegeven in een groeicurve. Deze geeft aan wat de lengte is voor kinderen van een bepaalde leeftijd.

Welke leeftijd groeispurt?

De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.

Hoeveel centimeter groei je in een jaar?

Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm. Daarna groeien kinderen gemiddeld 6 cm per jaar. In de pubertijd volgt een groeispurt. De snelheid waarmee uw kind groeit is sterk afhankelijk van de lengte van u en uw kind.

Heeft voeding invloed op je lengte?

Voeding kan invloed hebben op groei, daarom is gezond eten essentieel. Het verschilt met de leeftijd wat kinderen nodig hebben om te groeien en welk voedsel hiervoor nodig is.

Kan je op je 18e nog groeien?

Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter.

Heeft eten invloed op groei?

Jazeker heeft dat een invloed. Je lichaam heeft voedingsstoffen en bouwstoffen nodig voor o.a. groei, herstel van wondjes, en om in leven te blijven. Als jij heel erg ongezond eet, en allerlei belangrijke stoffen tekort komt, dan kun je niet goed groeien.

Hoe lang blijf je groeien?

Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).

Wat stopt niet met groeien?

Zodra de groeischijven verbenen, is verdere groei niet meer mogelijk." Enkel nagels en haren blijven ons hele leven lang groeien. Toch lijken de oren van oudere mensen soms groter dan toen ze jong waren. "Die indruk ontstaat doordat de oorlel uitzakt naarmate we ouder worden.

Welk orgaan groeit niet?

Er is niets bijzonders aan de manier waarop deze organen groeien. Dat betekent dat ook je neus, oren, handen en voeten niet meer groter worden als je lichaam zo tussen je 16e en 18e levensjaar ophoudt met groeien.

Welke lengte is klein?

Als u als man kleiner bent dan 1,66 m en als vrouw kleiner dan 1,55 m, dan vinden artsen u abnormaal klein. U kunt zich natuurlijk ook klein van gestalte voelen terwijl u medisch gezien 'normaal' bent.

Kan 12 en 14?

12: Mogelijk schadelijk voor kinderen onder de 12 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet toegelaten zonder begeleiding van een volwassene. Kinderen jonger dan 12 jaar onder begeleiding van een volwassene worden wel toegelaten. 14: Mogelijk schadelijk voor kinderen onder de 14 jaar.

Hoe weet je of je een groeispurt hebt gehad?

Die groei kost energie. Pubers hebben veel eetlust, kunnen moe en sloom zijn en voelen zich soms niet zo lekker. Hun bewegingen veranderen, ze zijn soms onhandig en slungelig. Ze moeten wennen aan hun plotselinge lange lijf.

Is fitness goed voor 14 jarige?

Vanaf 12-14 jaar

Jonge atleten/sporters zouden hun fysieke prestaties aanzienlijk kunnen verbeteren als zij krachttraining programma's volgen waarbij met minder herhalingen en een hogere intensiteit wordt getraind.

Kan je kleiner worden door fitness?

Spiermassa neemt bovendien af waardoor de ruimte tussen gewrichten kleiner wordt. Normale afnames in lengte liggen tussen de 1 en 2 cm in totaal. Grotere afnames komen echter ook voor, zelfs afnames van 5 tot 10 centimeter volgens de onderzoekers.

Volgende artikel
Is hartslag 130 te hoog?