Stuit / stuitligging: het draaien van baby in stuitligging naar hoofdligging Catharina Ziekenhuis

Wat te doen bij Dwarsligging baby?

Gevraagd door: Twan van Luinenburg B  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (24 stemmen)

Ligt je baby na 36 weken nog in een dwarsligging en is er tijdens de echo geen aanwijsbare reden gevonden waarom je baby dwarsligt, dan kan een gynaecoloog of getrainde verloskundige je baby met zijn of haar handen proberen te draaien. Dit heet uitwendige versie.

Wat te doen bij Dwarsligging?

Als de baby dwars blijft liggen, kan hij natuurlijk niet normaal geboren worden. De gynaecoloog of verloskundige/versiekundige zal dan ook proberen om het kind te draaien in lengterichting. Als dit niet lukt zal er een keizersnede moeten plaatsvinden.

Wat kun je zelf doen om je baby te draaien?

Met 1 hand bij jouw bekken proberen we de billen uit het bekken te duwen. Met de andere hand duwen we tegelijk het hoofdje naar beneden. De baby doet dan een soort koprol. Als het lukt, ligt de baby dan met het hoofd in het bekken.

Is baby draaien gevaarlijk?

Voor het kind is het bijna nooit gevaarlijk. Bij minder dan 10% van de kinderen zijn de harttonen na het draaien een tijdje iets langzamer. Daarom controleert de arts of verloskundige ze na afloop nauwkeurig. Heel soms blijven de harttonen anders en moeten we meteen een keizersnede doen.

Hoe weet je of baby met hoofd naar beneden ligt?

Tussen de 34 en 36 weken liggen de meeste baby's in de goede positie. Dat wil zeggen, met hun hoofd naar beneden en het achterhoofdje naar je buik gericht; de achterhoofdsligging. Slechts 5% ligt in stuitligging, dwars of in een afwijkende hoofdligging.

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of je baby goed ligt?

Dit doet de verloskundige wederom door voorzichtig op verschillende plekken in je buik te drukken, ook wel de Leopold-handgrepen genoemd. Door te voelen hoeveel weerstand je buik op bepaalde plekken heeft, kan de verloskundige bepalen hoe je kindje ligt.

Wat is een Kruinligging?

Kruinligging. Bij een kruinligging ligt de baby niet met het achterhoofd maar met de kruin naar beneden. In deze ligging is de doorsnede van het hoofdje groter en kan deze moeilijker door het geboortekanaal.

Is baby draaien pijnlijk?

Mogelijke gevolgen en complicaties van het draaien

De buik kan door het duwen een paar dagen gevoelig en pijnlijk zijn. Dat is vervelend, maar kan geen kwaad. Na het draaien is de hartslag van de baby soms wat trager maar bijna altijd wordt deze vanzelf weer normaal.

Kan je voelen als je baby draait?

Je kunt schoppen, draaien, golven en porren voelen. Je partner kan het nu ook voelen. Als je baby erg actief is, kun je je buik zien bewegen. Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is.

Kan een baby met 39 weken nog draaien?

De meeste baby's draaien tijdens de zwangerschap zelf om. Rond de uitgerekende datum ligt ongeveer 3% van de baby's nog in stuitligging. Bij meer dan 85% van de zwangeren is het onbekend waarom de baby in stuitligging ligt. Een stuitligging komt vaker voor: • Bij een meerlingzwangerschap.

Hoe leer je een baby draaien?

Als je baby de beweging niet vanzelf maakt, kan je hem ook een handje helpen. Dit doe je door je baby op zijn linker zijkant te leggen, met de linkerarm omhoog gestrekt. Deze arm ligt nu niet in de weg voor de rol. Trek zachtjes aan de rechterarm zodat je baby omrolt.

Hoe voorkom je dat baby draait in bed?

Het moment van omrollen in bed kan uitgesteld worden door het gebruik van een babyslaapzak. Een babyslaapzak maakt het moeilijker om naar de buik te draaien. Daarnaast kun je een dunne deken en een laken gebruiken en deze strak instoppen.

Hoe oud rolt een baby?

Er zijn twee manieren waarop je baby kan omrollen. Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby's volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden.

Waarom draait baby niet?

De baby wordt groter en heeft minder ruimte om helemaal te draaien. De meeste baby's blijven uiteindelijk met het hoofd naar beneden liggen, maar sommigen dus met het hoofd naar boven. Bij 36 weken liggen nog 5-6 van de 100 baby's in stuitligging. Er is dan nog maar een kleine kans dat de baby zelf gaat draaien.

Is een versie gevaarlijk?

Een versie heeft weinig risico's. De kans op problemen na een versie is veel kleiner dan de kans op problemen wanneer u bevalt met een kind in stuitligging. Daarom is het advies uw kind te laten draaien bij een stuitligging. Als de versie lukt is de bevalling veiliger voor u en uw kind.

Welke aangeboren afwijkingen bij stuitligging?

Congenitale foetale afwijkingen (structurele en/of functionele) komen bij kinderen die in stuitligging geboren worden twee- tot driemaal zo vaak voor als bij kinderen die in hoofdligging geboren worden.

Waar voel je je baby bewegen?

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes of vlinders in je buik' of 'zoals je darmen maar dan toch anders'. Als je eenmaal je baby hebt gevoeld, zul je de bewegingen gaan herkennen en steeds meer gaan voelen. In de eerste weken dat je je baby voelt bewegen zullen de bewegingen nog wisselend zijn.

Wat zegt een drukke baby in de buik?

Bewegingen herkennen

De beweeglijkheid van uw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat u het beweegpatroon van uw baby goed leert kennen. Als uw baby minder of anders beweegt dan u gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets is veranderd in de conditie van uw baby.

Welke week voel je baby bewegen?

Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog heel zwak maar worden sterker naarmate de baby groeit. 'Leven voelen' wordt dit ook wel genoemd. Het is leuk en belangrijk de bewegingen van je baby te leren kennen.

Kan een baby op 37 weken nog draaien?

Voor 36-37 weken zwangerschapsduur draaien veel kinderen zelf nog tot een hoofdligging. Soms wordt het advies gegeven iets eerder of later te draaien, meestal afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater. Wanneer de stuitligging later ontdekt is, kan tot aan de bevalling worden geprobeerd de baby te draaien.

Hoe merk je dat de baby is ingedaald?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Is een versie pijnlijk?

Een uitwendige versie kan wat pijnlijk zijn, maar de meeste vrouwen vinden de pijn bij een versie goed te verdragen. Geadviseerd wordt om vooraf rust te nemen en paracetamol te slikken.

Wat is Voorhoofdsligging?

Voorhoofdsligging: hierbij ligt je baby met zijn voorhoofd naar beneden, wat een erg ongunstige ligging is voor een natuurlijke bevalling. Een keizersnede is in dit geval dus vaak noodzakelijk. Aangezichtsligging: hierbij ligt je baby met zijn gezicht naar beneden.

Hoe ligt sterrenkijker?

De sterrenkijker houding betekent dat een baby wel met zijn hoofd naar beneden ligt, maar richting je navel kijkt, met zijn rug naar jouw rug toe.

Waarom keizersnede bij sterrenkijker?

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de kans op een vacuüm of keizersnede iets is verhoogd bij een baby die als sterrenkijker ligt. Daarnaast verloopt het bevalproces soms anders. Het gebeurt bij een baby die als sterrenkijker ligt vaker dat de ontsluiting langer duurt en/of de uitdrijving langer duurt.

Volgende artikel
Hoe conditie kind verbeteren?