Wat eten we vandaag? Spaghetti met spinazie en spekjes - Allerhande

Wat niet eten met spinazie?

Gevraagd door: ds. Fenna Rouwhorst B  |  Laatste update: 25 december 2023
Score: 4.9/5 (51 stemmen)

Laat dit voorlezen
Pauzeren
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.

Waarom moet je een ei eten bij spinazie?

Stroeve tanden

Dit komt door het oxaalzuur dat spinazie bevat. Oxaalzuur reageert snel op calcium en dat veroorzaakt dat gevoel. Hier heeft trouwens niet iedereen last van. Je kunt het stroeve gevoel voorkomen door krijt een scheutje room/melk of een ei aan je spinazie toe te voegen.

Welke vis niet met spinazie?

Dat is gebleken uit analysegegevens van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de beoordeling hiervan door Bureau Risicobeoordeling & onderzoek in 2014. Het is dus geen probleem om vis met nitraatrijke groenten te combineren.

Kun je spinazie met zalm eten?

Ja, je kunt gerust spinazie met vis combineren. Dit is niet giftig.

Waarom niet elke dag spinazie eten?

Net als andijvie, rode bietjes en venkel bevat spinazie nitraat. Bij verhitting wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet, dat schadelijk kan zijn voor je lichaam. Om deze reden wordt geadviseerd om niet meer dan 2 keer per week veggies met veel nitraat te eten.

40 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet spinazie met je darmen?

Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels

De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.

Kun je spinazie De volgende dag opwarmen?

Het Voedingscentrum raadt ook aan om spinazie en kliekjes in het algemeen, niet voor een tweede keer opnieuw op te warmen.

Hoe vaak mag je spinazie eten in de week?

Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.

Waarom geen sla bij vis?

De hoogleraar volksgezondheidsonderzoek vertelt dat als bepaalde vissoorten in aanraking komen met bladgroenten - zoals sla, spinazie, koolrabi, postelein, bleekselderij en andijvie - er een reactie optreedt waarbij inderdaad giftige stoffen vrijkomen. Deze zouden zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

Welke groenten gaan goed samen met spinazie?

Spinazie kan goed worden gecombineerd met verschillende groenten, voor het bereiden van smaakvolle gerechten. Enkele groenten die goed passen bij spinazie zijn champignons, tomaat, paprika, courgette, ui, knoflook, broccoli en wortel.

Welke groente beter niet bij vis?

Spinazie is een groente die veel nitraat bevat, net zoals bijvoorbeeld sla en andijvie. Door een nitraatrijke groente te combineren met vis, kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Daarom adviseert het Voedingscentrum uit voorzorg om vis, schaal- of schelpdieren liever niet samen met nitraatrijke groenten te eten.

Welke groente mag niet bij vis?

Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.

Kan je van spinazie buikpijn krijgen?

Van nature bevat spinazie een vrij hoog gehalte aan twee stoffen die bij overmatig gebruik niet goed voor de gezondheid zijn. Dit zijn oxaalzuur en nitraat. De meeste planten bevatten als zout een kleine hoeveelheid oxaalzuur, maar spinazie spant de kroon. In grote hoeveelheden veroorzaakt het braken en diarree.

Waarom geen yoghurt na spinazie?

Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.

Hoe vaak kan je spinazie opwarmen?

Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.

Hoe vaak mag je een ei eten?

Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.

Is te veel sla slecht voor je?

Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.

Wat mag je niet combineren met vis?

Tot voor kort werd er inderdaad geadviseerd om deze twee voedingsstoffen niet met elkaar te combineren. Waarom? Het nitraat waar groenten als spinazie, waterkers en andijvie bomvol mee zitten, kan omgezet worden in nitriet en schadelijke nitrosamines. Dit proces wordt versneld in combinatie met eiwitten uit vis.

Wat als je teveel sla eet?

Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.

Is spinazie moeilijk verteerbaar?

Wortels, kolen, komkommers, meloenen, radijzen, selder en rode bieten zijn voorbeelden van groenten of fruit met harde of onoplosbare vezels. Rauwe groenten die rijk zijn aan cellulose (rode bieten, wortels, kolen, spinazie, het vel van tomaten …) zijn bijzonder moeilijk verteerbaar.

Welke groente mag je niet twee keer opwarmen?

Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat. Nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar wanneer je deze bladgroenten opnieuw opwarmt, kan nitraat in het lichaam omgezet worden in nitriet.

Wat doet nitraat in je lichaam?

Nitraat kan in het lichaam van de mens worden omgezet in nitriet. Ook door het bewaren, bereiden of het eten van groente wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet kan samen met eiwitten in het lichaam mogelijk kankerverwekkende N-nitrosoverbindingen zoals nitrosamines vormen.

Hoe lang blijft gekookte spinazie goed in de koelkast?

Gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast bewaren. Wij raden het af om spinazie te bewaren in de vriezer maar als je hier toch voor kiest bewaar het dan voor maximaal 3 maanden. Niet-gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast, en tot 1 jaar in de vriezer bewaren.

Is rauwe spinazie goed voor je?

Rauwe spinazie is gezond om te eten omdat als het op deze manier gegeten wordt alle voedingstoffen het best bewaard worden. In spinazie zit veel vitamine A, K, C en B6, maar ook foliumzuur, calcium, ijzer en magnesium. Allemaal stoffen die het lichaam nodig heeft.

Kun je rauwe spinazie eten?

Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.

Volgende artikel
Hoe voorkom je spruw bij baby?