Ik ga bevallen in het ziekenhuis. Wat neem ik mee?

Wat neem ik mee naar het ziekenhuis als ik ga bevallen?

Gevraagd door: Anna Bakker  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 4.8/5 (39 stemmen)

Voor de ziekenhuistas
 • Toiletartikelen.
 • T-shirt of iets dergelijks om in te bevallen.
 • Pyjama, ochtendjas, slippers.
 • Grote onderbroeken (kraamverbanden zijn nogal groot)
 • Stevige (voedings)beha's.
 • Spullen waarmee je de tijd kunt overbruggen als je moet wachten, bijvoorbeeld muziek of iets te lezen.

Wat neem je mee naar het ziekenhuis om te bevallen?

pantoffels/slippers, badjas, etc. Ondergoed (groot en ruimvallend is het meest comfortabel na de bevalling) Zwangerschapsbeha/voedingsbeha als je borstvoeding wilt geven. Warme sokken (tegen koude voeten tijdens/na bevalling)

Welke maat neem je mee naar het ziekenhuis baby?

Hieronder staat een lijst met baby essentials om mee naar het ziekenhuis te nemen: Geboortekleding: Maak 3 newborn setjes in maat 44, maat 50 en maat 56. Tip: gebruik babykleding van 100% katoen voor het kwetsbare babyhuidje.

Wat trek je aan tijdens de bevalling?

Goed ademde kleding: een bevalling is hard werken dus je kunt flink gaan zweten. Ga daarom voor een shirt van katoen of een andere luchtige stof. Fleece en andere synthetische stoffen zijn geen goed idee. Ga voor laagjes: doe bijvoorbeeld een topje aan onder je shirt en leg een vest klaar.

Hoeveel setjes kleding baby ziekenhuis?

In de ziekenhuistas voor je kindje(s)

Twee setjes kleding; één voor als jullie een nachtje moeten blijven en één voor als jullie naar huis mogen. Autostoeltje. TIP! Voordat je kindje geboren wordt is het handig om het in de auto plaatsen van het autostoeltje al een aantal keer te oefenen.

18 gerelateerde vragen gevonden

Wat draagt een pasgeboren baby in het ziekenhuis?

Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .

Welke maat als eerste pakje?

Het is belangrijk dat je baby de juiste maat kleding draagt. Want als de kleding te groot is, kan je baby warmte verliezen. De meeste baby's dragen de eerste maand maat 50. Als je baby bij de geboorte zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 vaak goed.

Wat heeft de moeder nodig na de bevalling?

Thuis bevallen
 • Warme (lange) sokken.
 • IJskompressen.
 • Lippenbalsem.
 • Afvalemmer.
 • Vuilniszakken.
 • Haarelastiekje (voorkomt plakkerige haren vanwege een bezweet hoofd)
 • Voedingsbeha.
 • Ondersteek (te huur bij een thuiszorgwinkel)

Hoe poepen na bevalling?

Tips om je ontlasting op gang te brengen:

Drink voldoende water, zeker als je borstvoeding geeft. Denk aan 1,5 tot 2 liter per dag. Eet vezelrijk voedsel, zoals fruit. Vooral mango's, pruimen, peren met schil en bosvruchten zijn goed voor je stoelgang.

Kan je mastruberen na bevalling?

Knuffelen, zoenen, masseren, orale seks, knus lepeltje-lepeltje liggen, maar ook masturberen. Er is van alles wat je wel kunt doen na je bevalling, maar natuurlijk alleen als je eraan toe bent.

Hoe lang in bed blijven na bevalling?

Zodra je bent bevallen begint je kraamtijd. Dit duurt tot 8 dagen na de bevalling en wordt ook wel kraambed genoemd.

Wat doe je onder een Boxpakje?

Een boxpakje houdt je baby warm, blijft goed zitten en is makkelijk aan en uit te trekken. Er zijn boxpakjes met voetjes en boxpakjes zonder voetjes. Het voordeel van een boxpakje met voetjes is dat je baby die niet uit kan schoppen.

Wat doe je aan bij pasgeboren baby?

Een pasgeboren baby moet in de eerste weken extra warm gehouden worden, want een baby kan zijn of haar eigen temperatuur nog niet reguleren. Een pasgeboren baby trek je in principe altijd een luiertje en een rompertje aan, plus een broekje en trui of een onesie.

Hoe vaak moet een baby schone kleren aan?

Veel ouders trekken dagelijks schone kleding aan bij hun baby en trekken een broekje hooguit een tweede dag nog aan. Naarmate je kindje ouder wordt, zul je de kinderkleding wellicht minder vaak hoeven te verschonen, maar zeker in de eerste weken kan het beter te vaak dan te weinig.

Wat is een goed eerste pakje baby?

Is je baby zwaarder dan 3500 gram bij de geboorte? Dan past maat 56 vaak goed. Daarom is het slim om ook een geboortepakje in deze maat mee te nemen. Wanneer je kindje te vroeg geboren wordt of erg klein is, zal maat 44 beter passen.

Wat doe je je baby aan in het ziekenhuis?

Daarnaast doen erg veel mama's hun baby'tje de eerste maand eerder pyjama's en onesies aan dan gewone kleren. Dat is lekker makkelijk en oh zo schattig bij newborns! Jeans zit bij zo'n kleintjes echt nog niet lekker; ga dan eerder voor een legging en T-shirtje als je dan toch kleertjes wil aandoen.

Wat is handig als Geboortepakje?

Een geboortepakje is het allereerste pakje dat je baby na zijn geboorte aan krijgt. Wij zouden je aanraden om in ieder geval twee pakjes in te pakken of klaar te leggen. Je baby krijgt na de geboorte een romper met lange mouwen aan en een mutsje op.

Waar slapen pasgeboren baby's in?

Gebruik bij voorkeur een baby slaapzak

Daarnaast rolt je kind minder makkelijk van rug naar buik en woelt hij zich niet zo snel bloot. Bij gebruik van een babyslaapzak is een laken en deken niet nodig. In de eerste paar weken, waarin je baby nog niet beweeglijk is, is een deken met lakentje ook een veilige optie.

Hoe lang zit een baby in maat 56?

Kindermaten leeftijd: wanneer maat 56? Je baby draagt maat 56 meestal bij een leeftijd van 1 tot 2 maanden. Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind. Je baby past hier dus in bij een lengte van zo'n 51 tot 56 cm.

Hoe vaak schone romper?

Hoeveel rompertjes je daadwerkelijk gebruikt verschilt per baby, waar jij je prettig bij voelt en hoe vaak je wil wassen. In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen. Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.

Heeft een pasgeboren baby een pyjama nodig?

Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.

Heeft newborn pyjama nodig?

Pasgeboren baby's doen meerdere slaapjes op een dag. Vaak slapen ze in de kleertjes die ze aan hebben, maar dit is niet altijd comfortabel. Als je baby wat ouder wordt en minder zachte kleding aan heeft, zoals een spijkerbroek, dan is het fijn om je baby een pyjama aan te trekken voor een comfortabel slaapje.

Hoeveel pakjes per maat baby?

6 setjes per maat

Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt. Tip: T-shirts en truitjes worden heel wat sneller vuil dan broekjes, zeker als je baby vaak melk teruggeeft. Een paar extra T-shirts kunnen dan goed van pas komen.

Hoe vaak douchen na bevalling?

Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.

Hoe lang plat liggen na bevalling?

Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt. Met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.