Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs in 5 vragen

Wat na je opleiding kleuteronderwijs?

Gevraagd door: Lois Cicilia  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (29 stemmen)

Na je studie
Met een bachelordiploma Kleuteronderwijs kan je in alle onderwijsnetten aan de slag. Als meester of juf in het gewoon onderwijs en in het buitengewoon onderwijs. Of maak je liever deel uit van het zorgteam van de school?

Wat kan ik doen met mijn diploma kleuteronderwijs?

Tien Alternatieve Carrières Voor Docenten
  1. Ondersteuning Van Studenten Bij het Lesgeven. ...
  2. Privé-leraar. ...
  3. Publiceren Als Voormalig Onderwijzer. ...
  4. Leraren Leren Leren. ...
  5. Onderwijzen Bij en Ontwikkelen Van Bedrijven. ...
  6. Human Resources. ...
  7. Administratie. ...
  8. Jeugdwerker.

Wat doet een leerkracht kleuteronderwijs?

Wat is, wat doet een leerkracht kleuter- of lager onderwijs? Je begeleidt jonge kinderen. Deze begeleiding omvat het leerproces, de denkontwikkeling en de motorische, muzisch-creatieve en sociale ontwikkeling. In het kleuteronderwijs zijn dat kinderen van 2,5 tot 6 jaar.

Wat moet ik studeren om kleuterjuf te worden?

Het modeltraject van de bachelor Kleuteronderwijs bestaat uit zes semesters verspreid over drie jaar. Je ontwikkelt stapsgewijs de verschillende competenties die een startende leraar nodig heeft. Hiernaast vind je een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen en het aantal studiepunten.

Welke vakken krijg je bij kleuteronderwijs?

Hieronder ontdek je enkele belangrijke vakken die aan bod komen in de opleiding Kleuteronderwijs.
...
De gemeenschappelijke vakken op een rijtje
  • Onderwijskunde kleuteronderwijs. ...
  • Muzische opvoeding. ...
  • Praktijk. ...
  • Communicatieve en agogische vaardigheden. ...
  • WO-wiskunde.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang moet je studeren als je kleuterjuf wil worden?

Hoelang duurt de opleiding? Het modeltraject bedraagt 180 studiepunten (3 schooljaren); Je kan een verkort traject krijgen. De opleiding duurt dan 1,5 tot 2 jaar, afhankelijk van de school en de vrijstellingen waar je eventueel recht op hebt.

Kan ik leerkracht worden zonder diploma?

Lesgeven. Kan ik al lesgeven zonder diploma van leraar? Ja, maar je wordt minder bezoldigd. Als je nog geen bewijs van pedagogische bekwaamheid hebt, kan je maar voor beperkte tijd les geven (met name voor een periode gelijk aan de minimumduur van de opleiding = 1 jaar, plus één schooljaar).

Welke taken heeft een leerkracht basisonderwijs?

Wat doet een leraar basisonderwijs?
  • Bereidt lessen voor. ...
  • Lesgeven. ...
  • Coachen. ...
  • Helpt met schoolzaken organiseren. ...
  • Vergadert met collega's en het management. ...
  • Onderhoudt contacten met ouders en de intern begeleider. ...
  • Goed met mensen om kunnen gaan. ...
  • Pedagogische kwaliteiten hebben.

Wat doet een juffrouw allemaal?

Je belangrijkste taken zijn lessen voorbereiden, lesgeven, taken verbeteren en examens opstellen en verbeteren. Als leerkracht in het kleuter- of lager onderwijs heb je regelmatige uren. Je werkt normaal 26 uur per week van september tot en met juni.

Wat zijn je taken als leerkracht?

Wat doet een leraar?
  • Lesgeven aan klassen in een specifiek vak.
  • Opstellen van een lesplan en voorbereiden van de les.
  • Samenstellen, plannen, afnemen, nakijken en bespreken van toetsen.
  • Opgeven en controleren van huiswerk.
  • In overleg met collega's kiezen van een methode (vaak een leerboek en een werkboek)

Wat kun je nog meer met een lerarenopleiding?

Je wordt opgeleid tot leraar, maar in principe kun je ook aan de slag buiten het onderwijs. Bijvoorbeeld in de voorlichting, het toerisme, de automatisering of bij de overheid.

Welke vakken mag ik geven met specifieke lerarenopleiding?

Welke vakken je mag geven in het secundair onderwijs hangt af van het bekwaamheidsbewijs waarover je beschikt. Op de website van het departement Onderwijs van de Vlaamse overheid vind je meer info. Je vindt er ook een databank waar je op kan gaan zoeken welke vakken je met jouw diploma mag geven.

Wat kun je nog meer met een pabo diploma?

Met je diploma kun je aan de slag als juf of meester in het reguliere basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs, het speciaal voortgezet onderwijs en in het praktijkonderwijs. Je vindt waarschijnlijk al snel een baan. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen en een master volgen.

Wat doen juffen en meesters?

Een juf of meester, ook wel leerkracht genoemd, geeft les aan kinderen. Maar wist je dat een leerkracht daarnaast ook andere dingen doet? Andere taken Een juf of meester zorgt ervoor dat iedereen goed kan werken. Daarvoor moet hij of zij rekening houden met verschillen tussen kinderen.

Wat moet je kunnen als juf?

Grappig – Enthousiast – Zorgzaam – Creatief – Geduldig – Lief – Positief – Luistervaardig. Dit zijn de 8 kwaliteiten die leerlingen, ouders, collega's en directeurs het vaakst vermelden als 'sterkste eigenschap' van een leraar in de nominatiedossiers voor de Leraar van het Jaar 2016.

Wat heb je nodig als juf?

10 cadeaus die de juf of meester écht graag krijgt
  • 1 Gepersonaliseerde deegrol. ...
  • 2 Heerlijke chocolade. ...
  • 4 Tijd voor wat me-time. ...
  • 5 Bruisend cadeau. ...
  • 6 Het zit 'm in de kleine dingen. ...
  • 7 Voor koffie- & theeliefhebbers. ...
  • 8 In de bloemetjes gezet. ...
  • 10 Verzorgende handcrème.

Wat is L13?

Ben je starter in het primair onderwijs, dan begin je in de salarisschaal L10. De cijfers achter de L duiden het niveau van de functie aan. Naast L10 zijn er de salarisschalen L11 (voorheen LB), L12 (voorheen LC), L13 (voorheen LD) en L14 (voorheen LE).

Wat is de taak van het onderwijs?

De belangrijkste taak van onderwijs, in deze en alle volgende eeuwen, is kinderen te leren nadenken over de wereld waarin ze leven. Over feiten en mythen, goed en kwaad, schoonheid en liefde. Zodat ze zich staande houden in een wereld vol oplichters, moraalpredikers en wensdenkers.

Welke administratieve taken heeft een leerkracht?

Als leerkracht

Je kan daarbij ook noteren wat je nodig hebt voor die lessen: Materiaal, kopieën, welke leerlingen hebben extra ondersteuning nodig, verbeterwerk / evaluatie, wat komt er in de agenda van de leerlingen. Je lessen plan je of bereid je voor aan de hand van een lesvoorbereiding.

Hoe word je praktijkleraar?

Je hebt minstens een getuigschrift van het secundair onderwijs op zak. Je heb minstens 3 tot 5 jaar nuttige werkervaring in het vakgebied waarin je les wil geven. Je wil je passie voor je vakgebied delen. Je bent op zoek naar een flexibele opleiding die alle facetten van het leraarschap aan bod laat komen.

Kan iedereen leraar worden?

U heeft een afgeronde hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) nodig om als leraar in het gehele basisonderwijs te mogen werken. Binnen de opleiding zijn specialisaties mogelijk, bijvoorbeeld naar leeftijdscategorie (jonge kind of oudere kind). Maar u moet aan alle eisen voldoen om uw diploma te halen.

Welk diploma heb je nodig voor leerkracht?

Minimaal moet je wel een bachelordiploma behaald hebben. Ambten en diploma's zijn niet gekoppeld aan vakken. Elke hogeschool bepaalt zelf welke vakken je mag onderwijzen. Een hogeschool kan bijkomende voorwaarden opleggen vb.

Hoeveel verdien je als Zorgjuf?

Het loon van een zorgleerkracht: 1.720 euro netto.

Wat kan ik doen met een diploma leerkracht lager onderwijs?

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
  • Leraar lager onderwijs (met doorgroeimogelijkheden)
  • Sociaal-cultureel werk.
  • Administratief werk.
  • Pedagogische begeleiding.

Is de pabo een moeilijke studie?

De pabo is 'pittig', zegt een respondent. Dat blijkt ook uit de uitkomsten van de enquête. Veruit de meeste mannen stoppen omdat ze te weinig studiepunten hebben gehaald. Ze lijken vooral de hoeveelheid verschillende vakken moeilijk te vinden.

Vorige artikel
Is wind erg voor een baby?
Volgende artikel
Hoeveel vocht baby 3 maanden?