Vlog 39 Wat mogen paarden wel en niet eten en Paarden Weetje

Wat mogen paarden echt niet eten?

Gevraagd door: Chloë de Groot  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.8/5 (19 stemmen)

5 Dingen die je niet aan je paard moet voeren
 • (Oud) brood. 'Paardjes voeren' is bij sommige (groot)ouders net zo ingeburgerd als 'eendjes voeren'. ...
 • Grote hoeveelheden fruit. Net zoals oud brood, worden ook appels vaak aan paarden gevoerd. ...
 • Vers gemaaid (gazon)gras en snoeiafval. ...
 • Hooi van slechte kwaliteit. ...
 • Veevoeder.

Wat moet je een paard nooit te eten geven?

Dit mag een paard absoluut niet eten:
 • Grote hoeveelheden fruit. Natuurlijk is fruit gezond, maar te veel is eigenlijk niet goed voor je paard. ...
 • Brood. ...
 • Gemaaid gras. ...
 • Giftige planten. ...
 • Paardenworteltaart.

Wat is er giftig voor paarden?

Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver. Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.

Welke groente mag paard niet?

Wortels zijn goed, sla, selderij en sperziebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.

Is komkommer giftig voor paarden?

Er zijn verschillende soorten groenten en fruit die aan paarden kunnen worden gevoerd. Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren.

33 gerelateerde vragen gevonden

Is banaan giftig voor paarden?

Bananen. Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand.

Is courgette giftig voor paarden?

Niet alle groente en fruit kunnen gevoerd worden, dus kies niet voor andere dan die hier genoemd worden. En neem bij voorkeur biologische en onbewerkte groente en fruit. Om mee te starten: bietjes, bleekselderij, courgette, komkommer, pastinaak, sla, venkel en wortel.

Welk fruit mag een paard niet?

Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen!

Is brood goed voor een paard?

Brood bestaat voornamelijk uit tarwe, een product dat je ook terug ziet in paardenvoer. Maar omdat brood voor de mens wordt gemaakt, is het niet ideaal voor paarden. Bij het voeren van vers brood kan er een grote deegbal gevormd worden die slecht verteerbaar is en voor verstoppingen kan zorgen.

Wat vind een paard het lekkerst?

Afwisseling is niet de enige reden om je paard af en toe eens wat groente te geven. Vaak bevatten groenten – en het bladafval daarvan – lekker veel vezels. Supergezond voor je paard! Geef de groentes daarom vooral met stengel en blad eraan, want dat eten paarden in de winter ook.

Waar kan een paard niet tegen?

Hieronder volgen de meest voorkomende bomen en struiken welke giftig zijn voor paarden:
 • Beuk. De beuk komt in de rode en groene variant voor en kan zowel een boom als een struik zijn. ...
 • Eik. Bij eikenbomen zijn zowel bladeren als de groene eikels giftig voor paarden. ...
 • Esdoorn. ...
 • Paardenkastanje. ...
 • Buxus.

Wat mogen paarden drinken?

Paarden hebben dagelijks vers water nodig. Het beste is een automatische drinkbak, zodat het paard naar behoefte kan drinken. Bij een automatische drinkbak is wel extra aandacht nodig voor schoonmaak en hygiene.

Wat is de vijand van paarden?

Het huidige wilde paard heeft nog 2 natuurlijke vijanden (als je de mens niet meetelt..). Deze natuurlijke vijanden zijn de wolf en de bergleeuw (=poema).

Waarom geen vers hooi voeren?

Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.

Kan je een paard te veel hooi geven?

De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.

Waar wordt een paard dik van?

Geef je paard (meer) weidegang

Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.

Hoeveel appels mag een paard per dag?

Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.

Hoeveel wortels mag je een paard geven?

Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.

Wat eet een paard het liefst?

Gras en hooi zijn de belangrijkste voedingsmiddelen van een paard. Vers gras op de wei en ingekuild gras of hooi in de stal. We noemen dit ruwvoeder.

Kan een paard een bananenschil eten?

Schillen van zuidvruchten zoals sinaasappel, mandarijn, kiwi, mango, avocado en banaan worden niet gegeten door landbouwhuisdieren. Paarden mogen in beperkte mate fruitschillen eten, maar absoluut geen aardappelschillen. Geiten lusten fruitschillen, maar van aardappelschillen kunnen ze aan de diarree raken.

Kunnen paarden aardbeien eten?

Bijna alle fruit- en groentensoorten zijn veilig voor gezonde paarden. Appels en wortels zijn de aloude favoriet, maar de meeste paarden kunnen rozijnen, druiven, bananen, aardbeien, cantaloupe of andere meloensoorten, selderij, pompoen en peultjes ook waarderen.

Kan een paard koliek krijgen van hooi?

Hooi met veel stengels geeft afleiding en zorgt ervoor dat de maag goed gevuld raakt, zonder dat het paard teveel voedingsstoffen binnen krijgt. Een te schrale of een vette wei kan koliek in de hand werken, evenals een abrupte overgang naar ander strooisel of voer. Ook beweging is belangrijk.

Is aardappel giftig voor paarden?

Het koken van aardappelen zorgt ervoor dat het zetmeel beter verteerbaar wordt, waardoor ook oudere paarden dit als energiebron zouden kunnen benutten. Wees echter wel voorzichtig en voer kleine hoeveelheden in kleine porties. Het is niet gewenst om onrijpe, groen geworden, rotte of beschimmelde aardappelen te voeren.

Is Kiwi giftig voor paarden?

Is Kiwi giftig voor paarden? Kiwi's zijn niet giftig voor paarden. Het bevat echter wel een stof genaamd cyanide, die schadelijk kan zijn voor dieren wanneer het in grote hoeveelheden wordt gegeten.

Is paprika giftig voor paarden?

Niet: Avocado, aardappel, rabarber, tomaat, paprika, spinazie, augurk, ui, prei , broccoli, diverse koolsoorten en bloemkool. De laatste vijf kunnen gas veroorzaken, wat tot koliek kan leiden.